Orban: Nu pot spune că raportul MCV va fi pozitiv, exclus ca mecanismul să fie ridicat în 2013

Economica.net
19 12. 2012
leonard_orban_44517100

„Evaluările sunt prudente pentru că o decizie favorabilă în ceea ce priveşte lărgirea spaţiului Schengen, chiar în două etape presupune existenţa unui raport pozitiv privind MCV şi, în momentul de faţă, nu sunt în măsură să vă spun că raportul va fi pozitiv. Sunt necesare anumite decizii în special la nivelul Parlamentului, astfel încât raportul să fie pozitiv. Dacă nu vor fi luate aceste decizii, părerea mea este că în cel mai bun caz va fi un raport mixt, dar nu unul pozitiv”, a declarat Orban miercuri, în conferinţa de presă de bilanţ ca ministru al Afacerilor Europene.

El a subliniat că pe lângă Olanda, mai sunt şi alte state membre care aşteaptă raportul MCV pentru a-şi detalia poziţia privind aderarea la zona Schengen. „Se uită foarte atent la cum arată raportul CE privind MCV şi, în funcţie de tonalitatea acestui raport, se va lua decizia la Consiliul JAI formal din luna martie”, a declarat Orban.

Totodată, el a arătat că e exclus ca MCV să fie ridicat de către Comisia Europeană în cursul anului viitor.

„Nu cred că va fi posibilă ridicarea acestui mecanism până la sfârşitul anului viitor. E exclus până la sfârşitul anului viitor. E un mare semn de întrebare dacă el va fi ridicat la sfârşitul anului viitor pentru că ar fi necesare nişte progrese semnificative, nu numai din punctul de al măsurilor tehnice, al măsurilor ce ţin de elementele de continuitate ale reformei în sistemul judiciar, dar şi elemente ce ţin de voinţă politică care să arate foarte clar că există voinţa politică de a continua reforma în sistem, de a continua lupta anticorupţie”, a mai apreciat Orban.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, la consultările cu partidele de la Palatul Cotroceni, că în 11 ianuarie va veni o nouă misiune de experţi a Comisiei Europene în vederea finalizării raportului pe MCV, el arătând că până atunci trebuie rezolvate „restanţele parlamentare”.

Şeful statului a subliniat că aceste restanţe trebuie să fie „o prioritate zero” a noului Parlament deoarece raportul MCV este important pentru aderarea la spaţiul Schengen, pentru a nu da ocazia la Consiliul JAI din martie unor ţări UE să ceară o nouă amânare a deciziei de aderare a României şi Bulgariei.

Preşedintele s-a referit în ultimele săptămâni în mai multe rânduri la tergiversarea ridicării imunităţii deputatului Ion Stan, precum şi la necesitatea modificării deciziilor Parlamentului privind imunitatea foştilor miniştri parlamentari Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre.

Băsescu avertiza în noiembrie că „raportul MCV va fi dezastruos” din acest punct de vedere.