Orban: România consideră inacceptabilă orice reducere suplimentară în bugetul politicii de coeziune

România consideră că orice reducere suplimentară în bugetele politicii de coeziune a Uniunii Europene este inacceptabilă, iar scăderea propusă de Comisia Europeană pentru 2014-2020 faţă de propunerea iniţială este minimum acceptat, a declarat marţi, la Bruxelles, ministrul afacerilor europene Leonard Orban, după reuniunea Consiliului Afaceri Generale.
Economica.net - mar, 24 iul. 2012, 15:05
Orban: România consideră inacceptabilă orice reducere suplimentară în bugetul politicii de coeziune

Oficialul român a spus că România, alături de alte 14 state reunite sub denumirea de ‘Prietenii coeziunii’ (Bulgaria, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania, plus Croaţia), a subliniat că ”se ating limitele pentru reduceri suplimentare în bugetele politicii de coeziune”.

”Există unele state membre, state net contributoare, care spun că, după noile cifre puse pe masă de Comisie, reducerile vor trebui să fie mai substanţiale şi se vorbeşte acum de o reducere globală de 140 de miliarde de euro (în bugetul UE pentru 2014-2020). Am avut în cursul acestei dimineţi o întâlnire cu statele care susţin alocări consistente pentru politica de coeziune, ne-am înţeles asupra mesajelor, transmise foarte clar de către reprezentantul Poloniei, mesaje care ţin de faptul că această reactualizare de către CE este una tehnică, dar obiectivă şi noi o putem accepta chiar dacă sunt scăderi în politica de coeziune, dar o considerăm minimum pe care îl putem accepta”, a spus Orban.

În reuniunea de marţi, Comisia Europeană a prezentat propunerile revizuite cu privire la cadrul financiar multianual 2014-2020, ţinând cont de cheltuielile implicate de aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană.

Executivul UE a adoptat, în 6 iulie, o propunere revizuită privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020, propunere majorată cu opt miliarde de euro, în ideea de a ţine cont de impactul bugetar al aderării Croaţiei la UE. Varianta revizuită prevede un plafon total de 1.033 miliarde de euro, adică 1,08% din venitul naţional brut total al Uniunii, în loc de 1.025 miliarde de euro (1,05% din venitul naţional brut al UE) conform cu propunerea originală din 29 iunie 2011.

În cazul plăţilor care vor fi efectiv făcute, propunerea prevede un plafon de 987,5 miliarde euro, adică 1,03% din venitul naţional brut al UE, în loc de 972 miliarde de euro, 1% din venitul naţional brut, conform propunerii originale.

Această creştere a plafoanelor cadrului financiar multianual are la bază şi disponibilitatea noilor date legate de PIB regional (2007-2009) şi venitul naţional brut (2008-2010) cu impact asupra eligibilităţii naţionale şi regionale în cadrul alocărilor aferente din politica de coeziune.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...