Orban: Soluţia pentru beneficiarii POSDRU este de plăţi interne de la bugetul de stat

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că soluţia pentru beneficiarii POSDRU care întâmpină probleme severe din cauza întreruperii plăţilor de către Comisia Europeană este efectuarea de plăţi interne de la bugetul de stat, prin ministerele Muncii şi Educaţiei.
Economica.net - mie, 19 sept. 2012, 10:40
Orban: Soluţia pentru beneficiarii POSDRU este de plăţi interne de la bugetul de stat

„Singura soluţie este să se identifice sume de bani, să fie transferate Ministerului Muncii şi Ministerului Educaţiei şi să fie făcute plăţile interne către beneficiari. Eu sper să fie identificate soluţii”, a declarat miercuri Orban, la dezbaterea „UE la răscruce?”, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene.

Ministrul Orban a precizat că în aceste zile la Bucureşti se află o misiune a Comisiei Europene de „fact finding”, de evaluare a programului POSDRU, arătând că în funcţie de concluziile acesteia rămâne de văzut dacă România mai poate evita suspendarea acestui program, aflat în prezent în fază de presuspendare.

„Funcţie de rezultatele acestei misiuni s-ar putea să putem evita suspendarea programului POSDRU, dar rămâne de văzut, care ar fi planificată pentru 6 octombrie. Rămâne de văzut. Există anumite şanse să se evite, dar nu este foarte clar momentul în care până la urmă întreaga procedură de presuspendare va fi ridicată”, a afirmat Orban.

El a arătat că procentul de 25% corecţie financiară preventivă stabilit de Comisia Europeană pentru rambursările efectuate pe POSDRU ar corespunde unei cifre de peste 75 de milioane de euro.

„Deocamdată nu le ştim nici pe cele de pe POSDRU, unde la o primă evaluare, corecţiile sunt de 75 de milioane de euro, dar mai există un număr de cereri de rambursare care nu au fost procesate şi numai după procesarea acestora vom şti exact care este suma finală, pentru că este vorba de aplicarea unui procent de 25%”, a afirmat Orban.

Coaliţia ONG-uri pentru Fonduri Structurale organizează, miercuri, o conferinţă de presă privind dificultăţile financiare majore cu care se confruntă organizaţiile cu proiecte în implementare în cadrul POSDRU 2007-2013 ca urmare a întârzierilor sistematice şi blocajelor în rambursarea banilor.

Organizatorii au adresat o scrisoare deschisă adresată primului ministru Victor Ponta, ministrului Finanţelor, Florin Georgescu şi ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, scopul fiind de a trage un semnal de alarmă asupra pericolului iminent ca – prin continuarea neasumării unor soluţii funcţionale şi menţinerii blocării plăţii cererilor de ramburare – obiectivul POSDRU 2007-2013 să fie semnificativ compromis.

Scrisoarea deschisă este semnată de peste 150 de organizaţii – ONG-uri, societăţi comerciale, instituţii publice sau universităţi – beneficiari sau parteneri în proiecte finanţate din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013.

Potrivit Coaliţiei pentru Fonduri Structurale, din cauza întârzierilor foarte mari şi sistării platilor, mulţi dintre beneficiarii POSDRU au intrat în blocaje financiare şi proceduri de executare silită, cu efecte dramatice pentru beneficiarii direcţi ai serviciilor furnizate prin aceste proiecte.

Te-ar mai putea interesa și
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Instabilitatea pieței construcților se menține și la această oră, find provocată predominant de scumpirea tuturor materialelor care se folosesc în domeniu, după cum a declarat Călin Bichir,......
Record Curs BNR. Cel mai puternic leu în faţa euro, din martie 2021 şi până acum – 16.08.2022
Record Curs BNR. Cel mai puternic leu în faţa euro, din martie 2021 şi până acum – 16.08.2022
BNR a anunţat, marţi, 16 august 2022, un curs de referinţă de 4,8831 lei/euro, 4,8176 lei/dolar, 5,7936 lei/liră sterlină, ...
ONRC: Creştere de 19% a firmelor ce şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2022
ONRC: Creştere de 19% a firmelor ce şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2022
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele şase luni din 2022 a fost de 7.190, în creştere cu 18,98% ...
Criza energiei a lovit dur UE, în iunie 2022. Deficitul balanţei comerciale a ajuns la 34 mld. euro, de la un excedent de 14 mld. euro, în perioada similară din 2021
Criza energiei a lovit dur UE, în iunie 2022. Deficitul balanţei comerciale a ajuns la 34 mld. euro, de la un excedent ...
Uniunea Europeană a înregistrat în iunie un deficit al balanţei comerciale de 34 miliarde de euro, faţă de un excedent ...