Orban: Trebuie noi resurse pentru plăţile către beneficiarii programelor operaţionale întrerupte

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că Guvernul ar trebui să aloce, inclusiv la rectificarea bugetară de săptămâna viitoare, noi sume pentru beneficiarii programelor operaţionale în care plăţile sunt întrerupte de Comisia Europeană.
Economica.net - mar, 16 oct. 2012, 19:57
Orban: Trebuie noi resurse pentru plăţile către beneficiarii programelor operaţionale întrerupte

„Soluţia ar fi să se continue procesul de plată de către ministere, de către instituţiile responsabile către beneficiarii interni, fie că vorbim de POSDRU, de programul operaţional sectorial pentru creşterea competitivităţii sau de celelalte programe”, a afirmat marţi Orban.

Întrebat dacă aceste alocări se vor face la rectificarea bugetară avută în vedere de Guvern pentru zilele următoare, ministrul a răspuns că „şi la rectificarea bugetară şi pot să existe şi alte opţiuni”.

De asemenea, întrebat de necesarul financiar care ar trebui să fie identificat şi alocat de Guvern în acest sens, Orban a arătat că acesta este „mult mai mare” decât cele aproximativ 400 de milioane de lei puse la dispoziţie până în prezent.

El a precizat că nu are o evaluare privind această cifră care ar trebui alocată, adăugând că sumele privind necesarul vor fi adunate de la mai multe ministere.

„E de la minister la minister, de disponibilul care mai există şi la câteva ministere, şi o să vedem în momentul de faţă care sunt sumele care ar putea fi alocate”, a spus Orban.

El a arătat că aceste alocări pentru plăţile interne creează o „presiune pentru buget”, însă trebuie să se încadreze în ţinta de deficit de 3% pentru acest an.

„Vă daţi seama că această perioadă din 1 iulie până în prezent, în care nu am transmis deloc cereri de rambursare către CE, cu excepţia a două programe, unde sunt sumele mici, Asistenţa Tehnică şi Dezvoltarea Capacităţii Administrative, deci toată această perioadă a creat o presiune pentru buget, există şi această constrângere de a rămâne sub 3% deficit bugetar în acest an şi toate aceste lucruri au creat o anumită dificultate. Aşa cum au fost identificate soluţii pentru POSDRU şi POS CCE, noi sperăm că vor fi găsite soluţii şi pentru celelalte programe”, a mai spus el.

Comisia Europeană a întrerupt de la 1 iulie din cauza neregularităţilor descoperite în sistem plăţile către România pentru patru programe operaţionale – transport, mediu, regional şi creşterea competitivităţii, POSDRU a intrat în procedură de presuspendare de la începutul lunii august, după ce plăţile pe acest program mai fuseseră întrerupte şi în prima parte a anului şi reluate temporar în vară.

Orban declara săptămâna trecută că pe 8 octombrie au început plăţile interne, de la bugetul de stat, către beneficiarii POSDRU, fiind disponibilizată o sumă totală de 209 milioane de lei. „Sperăm ca suma respectivă să crească în perioada viitoare la undeva peste 400 de milioane de lei (…) Ceea ce va permite acoperirea cererilor de rambursare care au fost procesate până în luna iunie şi care sunt în curs de procesare în prezent. Asta cumva va mai da un pic de respiro beneficiarilor de pe acest program”, a afirmat Orban.

De asemenea, plăţile pentru proiectele derulate prin Programul Operaţional Sectorial Creşeterea Competitivităţii Economice (POS CEE), cofinanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională, au fost deblocate luni, 15 octombrie, după mai mult de trei luni de întrerupere.

„Începând cu luni, 15 octombrie, se reia decontarea sumelor către beneficiarii programului, valoarea toatală a plăţilor din perioada următoare ridicându-se la 133 milioane de lei (peste 29 milioane de euro)”, se arăta într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...