Orban: Unele forţe politice au făcut lobby contra candidaturii mele

Ministrul Afacerilor Externe, Leonard Orban, susţine, referitor la respingerea de către PE a candidaturii sale pentru postul de la Curtea Europeană de Conturi, că "unele forţe politice au făcut lobby" contra candidaturii sale.
Economica.net - mie, 24 oct. 2012, 08:47
Orban: Unele forţe politice au făcut lobby contra candidaturii mele

El a menţionat că nu doreşte să facă speculaţii legate de cine s-ar afla în spatele respingerii candidaturii sale.

„Sigur că am anumite idei legate de ce a generat acest vot. Vreau doar să vă prezint un caz similar: a fost candidatul irlandez, a primit un vot negativ în comisia de control bugetar a Parlamentului European şi după aia în plen a obţinut un vot important în favoarea lui. Cum a obţinut acest vot? În condiţiile în care a existat o mobilizare extraordinară a tuturor forţelor politice irlandeze şi printr-un lobby extrem de susţinut, s-a obţinut un rezultat pozitiv. În cazul meu, nu numai că n-a existat un asemenea demers. În cazul meu, din informaţiile pe care le am eu, s-a continuat a se susţine de către unii din ţară că nu merit această poziţie. De altfel, unii au şi recunoscut public că au votat contra mea şi au oferit fel de fel de argumentaţii. Unele forţe politice au făcut lobby în defavoarea, deci contra candidaturii mele”, a spus Orban, la RFI.

Întrebat dacă ar accepta postul de ministru al Afacerilor Europene şi după alegerile parlamentare din decembrie, Leonard Orban a răspuns: „Deocamdată mă gândesc şi o să iau o decizie în următoarele zile. Deocamdată îmi continui activitatea şi am timp să mă gândesc ce voi face în continuare”.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, nu a primit, marţi seară, numărul necesar de voturi în plenul Parlamentului European pentru ocuparea postului de la Curtea Europeană de Conturi, candidatura sa fiind respinsă.

Leonard Orban a declarat ulterior, pentru MEDIAFAX, că renunţă la candidatura pentru postul de membru al Curţii Europene de Conturi în urma votului negativ primit, marţi seară, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European.

„Am hotărât să îmi retrag candidatura, deşi votul PE are un caracter consultativ”, a afirmat Orban.

De altfel, acesta precizase şi înainte de audierea în Comisia de Control Bugetar a PE, pe 26 septembrie, că în cazul unui vot negativ al Parlamentului European va renunţa la candidatură, deşi decizia finală aparţine Consiliului European.

Orban consideră că faptul că a primit un aviz negativ din partea Comisiei de Control Bugetar a avut „în mod cert o influenţă importantă” şi asupra votului din plenul PE.

„Regret rezultatul votului (…) Nu pot să nu notez faptul că disensiunile politice interne au fost transferate la nivel european, ceea ce e o chestiune din care nu câştigă nimeni. Astăzi a fost candidatura mea, mâine vor fi alte probleme, însă e clar că nu câştigă nimeni din asemenea probleme”, a mai afirmat Orban.

Ministrul Afacerilor Europene fusese propus în iunie de premierul Victor Ponta pentru a deveni membru al Curţii Europene de Conturi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...