Orban: Ungaria refuză un acord cu FMI condiţionat de măsuri foarte dure de austeritate

Solicitările FMI şi Comisiei Europene (CE) în schimbul unui acord de sprijin financiar sunt atât de dure, încât reprezintă un preţ prea mare de plătit pentru Ungaria, a declarat premierul ungar Viktor Orban, după ce în presa locală a apărut o listă a condiţiilor Fondului şi CE.
Economica.net - joi, 06 sept. 2012, 16:44
Orban: Ungaria refuză un acord cu FMI condiţionat de măsuri foarte dure de austeritate

Premierul a confirmat, într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook, că „lista ororilor”, care a ajuns în presă după ce a fost prezentată la o reuniune a liderilor Fidesz, este reală, scrie cotidianul Portfolio.

Cerinţele partenerilor externi sunt atât de dure, a spus premierul, încât Ungaria nu va vrea să încheie o înţelegere „la acest preţ”.

„Ştim acum ce aşteaptă de la noi cei de la care vrem să primim o plasă de siguranţă, o garanţie financiară. Lista este lungă şi o puteţi citi în presă. Condiţiile includ de toate, de la scăderea pensiilor şi reducerea birocraţiei la eliminarea taxei pe tranzacţiile bancare şi acordarea de fonduri băncilor, măsuri care nu sunt în interesul Ungariei. Astfel, reuniunea partidului a ajuns la o înţelegere, iar eu personal sunt de acord cu opinia că nu la acest preţ şi nu în acest fel”, a spus Orban.

Reuniunea membrilor Fidesz a dat guvernului mandat să întocmească o propunere alternativă pentru negocieri, la care executivul va lucra în următoarele zile, a adăugat premierul.

Cu numai câteva minute înainte de postarea înregistrării video, un purtător de cuvânt al guvernului a refuzat să comenteze informaţiile din presă, afirmând că premierul va aborda această problemă luni într-o şedinţă a parlamentului.

Declaraţia premierului a condus rapid la o depreciere a forintului. Cursul a ajuns la circa 289 de forinţi/euro, un nou minim pentru o lună al monedei ungare, de la circa 285,5 forinţi/euro.

Liderii partidului de guvernământ Fidesz au fost puşi la curent referitor la condiţiile UE/FMI, scrie cotidianul local Magyar Nemzet.

Potrivit Magyar Nemzet, FMI aşteaptă de la guvernul ungar următoarele măsuri: scăderea pensiilo şi a alocaţiei pentru familii, creşterea vârstei de pensionare şi a impozitului pe venitul personal, privatizări, reducerea birocraţiei, o taxă generală bazată pe valoare reală în tranzacţiile imobiliare, reducerea cheltuielilor autorităţilor locale, eliminarea taxei bancare şi fonduri pentru sectorul bancar.

Ungaria a început în iulie discuţiile cu FMI şi CE pentru un acord financiar estimat la circa 15 miliarde de euro. Budapesta vrea ca înţelegerea să aibă un caracter preventiv. Statul ungar a fost salvat de la colaps financiar în 2008 cu un pachet de 20 de miliarde de euro, de la FMI, UE şi Banca Mondială.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...