Ordinul Arhitecților a realizat Ghidul Locuitorului, instrument de analiză a calității locuirii

Achiziția unei locuințe este una dintre cele mai importante decizii financiare. Pentru a ușura acest proces, Ordinului Arhitecților din România (O.A.R.) a pus la punct Ghidul Locuitorului, un instrument de analiză a calității locuirii, destinat oricărui tip de locuință de tip apartament, scrie Hotnews.
Economica.net - vin, 21 mart. 2025, 10:01
Ordinul Arhitecților a realizat Ghidul Locuitorului, instrument de analiză a calității locuirii

„Proiectarea locuințelor este cea mai răspândită, consistentă și mai onorabilă sarcină pentru arhitecți, începând cu anii de studiu și continuând cu cei de practică profesională. Calitatea locuințelor și a mediului ambiant acestora este o preocupare activă a Ordinului Arhitecților, în special în ultimii 5 ani, prin activarea unui grup interdisciplinar de tip think-tank cu exponenți ai mediului profesional, academic, administrativ, financiar și imobiliar, care a continuat cu elaborarea unui studiu metodic de evaluare a calității locuirii. Calitatea locuirii este ceea ce leagă speranța de creștere a responsabilității autorităților și corpului profesional, alături de creșterea capacității de evaluare a rezidenților locuințelor, actuali și viitori. Suntem deosebit de satisfăcuți de colaborarea-pilot cu Raiffeisen Bank, pentru acest proiect unic în Europa, care sperăm să continue și să ne permită tuturor să contribuim la creșterea calității locuirii în toate orașele noastre, fie în producția de noi locuințe, fie având în față dificila sarcină a îmbunătățirii și renovării fondului existent de locuințe.” – arhitect Ștefan Bâlici, președinte al Ordinului Arhitecților din România.

Inițiativa sintetizează atât aspectele obiective ale calității locuirii, cât și perspectiva personală, emoțională asupra locuinței. Factori precum lumina naturală, liniștea, prezența vegetației și aspectele arhitecturale influențează modul în care oamenii se simt într-un spațiu.

„Crearea instrumentului de evaluare a calității locuirii a avut în vedere dorința Raiffeisen Bank de a fi alături de români în procesul de luare a unei decizii importante, cum este cea privind achiziționarea unei locuințe. Realizat de una dintre cele mai respectate organizații profesionale din România, ghidul este gândit să-i ajute pe cei interesați să ia decizii informate și să le aducă satisfacția unei achiziții reușite pe termen lung. Proiectul este în linie cu strategia băncii de a ne susține clienții cu expertiză și soluții financiare durabile și face parte dintr-un program mai amplu, dedicat îmbunătățirii calității locuințelor disponibile pe piață, atât prin optimizarea legislației în construcțiile rezidențiale, cât și prin creșterea nivelului de informare a celor care decid să ia un credit pentru cumpărarea unei locuințe”, spune Mihai Răuță, Director, Retail – Risc, Raiffeisen Bank România, bancă ce a sprijinit acest proiect

Instrumentul oferă două componente esențiale în procesul de alegere a unei locuințe: un chestionar și un ghid.

Chestionarul ajută la evaluarea obiectivă și în profunzime trei aspecte importante: locuința actuală, criteriile locuirii ideale și opțiunile în vederea achiziționării unei locuințe și se referă, în principal, la apartamente în blocuri, deoarece aici se regăsesc cele mai frecvente deficiențe. Cu toate acestea, poate fi utilizat și pentru evaluarea locuințelor individuale, mai ales dacă fac parte dintr-o dezvoltare rezidențială de tip „cartier” sau „ansamblu”.

Ghidul de completare este un material explicativ care urmărește structura și întrebările chestionarului. Acesta oferă un context mai larg, ce ajută în luarea unei decizii bine fundamentate, în funcție de nevoi și așteptări.

Chestionarul a fost realizat de Great People Inside, o firmă specializată în studii și cercetări avansate în psihologie și științe sociale.

”Chestionarul Ghidul Locuitorului nu este doar un instrument de evaluare, ci și o ghidare educativă esențială pentru cei care își doresc să cumpere un apartament. Prin întrebările sale structurate, ajută viitorii proprietari să înțeleagă aspectele esențiale ale confortului, siguranței și sustenabilității locuinței, oferindu-le informațiile necesare pentru a face o alegere bine fundamentată.” – declară Doru Dima, CEO, Great People Inside Romania.

Ambele resurse – chestionarul și ghidul – oferă o imagine de ansamblu asupra calității locuirii, analizată pe trei niveluri: apartament – vecinătate – cartier.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Viaţa departe de casă nu e uşoară; statul are obligaţia să fie atent şi deschis faţă de diaspora
Bolojan: Viaţa departe de casă nu e uşoară; statul are obligaţia să fie atent şi deschis faţă de diaspora
Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni în care arată că statul român are obligaţia să fie "prezent, atent şi......
Ambasadorul Israelului în SUA, convocat la MAE israelian în urma unor declaraţii polemice într-un interviu
Ambasadorul Israelului în SUA, convocat la MAE israelian în urma unor declaraţii polemice într-un interviu
Ambasadorul Israelului în Statele Unite, Yechiel Leiter, a fost convocat de Ministerul de Externe israelian în urma afirmaţiilor ...
Germania: Şeful armatei ordonă creşterea rapidă a capabilităţilor de luptă (Reuters)
Germania: Şeful armatei ordonă creşterea rapidă a capabilităţilor de luptă (Reuters)
Șeful armatei germane, Carsten Breuer, a ordonat armatei ca, până în anul 2029, să fie deplin echipată cu arme şi ...
Constanţa: Pompierii intervin pentru salvarea a două persoane căzute în canalul Dunăre-Marea Neagră
Constanţa: Pompierii intervin pentru salvarea a două persoane căzute în canalul Dunăre-Marea Neagră
Pompierii din Constanţa intervin, duminică seara, pentru salvarea a două persoane care au căzut în canalul Dunăre-Marea ...