Ordonanţa de joi a Guvernului privind băncile va fi discutată de Senat în sesiunea din august

Ordonanţa de urgenţă aprobată, joi, de Guvern privind instituţiile de credit, care va asigura stabilitatea sectorului bancar, va intra în dezbaterea Senatului în sesiunea extraordinară din luna august, a declarat, vineri, chestorul Senatului, Dan Radu Ruşanu.
Economica.net - vin, 06 iul. 2012, 16:28
Ordonanţa de joi a Guvernului privind băncile va fi discutată de Senat în sesiunea din august

„Guvernul, în înţelepciunea sa, a emis o nouă ordonaţă de urgenţă pentru modificarea Legii 43/2012 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului. Mai concret, este o măsură de stabilitate dată de Banca Naţională şi care a trebuit adoptată, urgent, de către Guvern. Este o implicare a Fondului de Garantare şi Contragarantare în capitalul bancar şi pentru garantarea băncilor, prin rezerva Băncii Naţionale”, a spus Ruşanu.

Reprezentantul PNL în Biroul permanent a mai arătat că ordonanţa se referă la crearea „băncii-punte”, respectiv asigură posibilitatea ca, dacă una dintre băncile străine sau româneşti are vreo problemă, să poată fi preluată de Banca Naţională, prin această bancă-punte.

Ruşanu a mai anunţat că a fost stabilit termenul de 28 august pentru discutarea ordonanţei în comisia de buget-finanţe şi că, ulterior, votul final va fi dat în sesiunea extraordinară stabilită pentru perioada 29-31 august.

Guvernul a emis, joi seara, o ordonanţă care prevede că Banca Naţională a României va interveni în stabilizarea băncilor aflate în dificultate prin participarea Fondului de garantare, în calitate de administrator sau acţionar al băncii, la majorarea capitalului social, Ministerul Finanţelor urmând să împrumute Fondul dacă banii sunt insuficienţi.

Prevederea a fost introdusă de Guvern ca urmare a ultimelor negocieri cu Fondul Monetar Internaţional.

La începutul acestui an, Guvernul a avizat cadrul legal ce permite înfiinţarea unei bănci-punte, care va prelua activele şi pasivele unei instituţii de credit ameninţată de faliment şi va asigura astfel continuarea serviciilor bancare şi plata creditorilor, argumentând decizia prin riscurile existente în sistemul financiar.

În baza noului cadru legal, dacă se constată sau este previzibilă o deteriorare semnificativă a indicatorilor prudenţiali şi de performanţă financiară a unei instituţii de credit, dacă banca înregistrează o criză de lichiditate ce poate afecta interesele deponenţilor sau altor creditori sau dacă fondurile proprii ale acesteia nu depăşesc 75% din nivelul minim al cerinţelor de capital, Banca Naţională a României va dispune transferul total sau parţial de active şi pasive inclusiv către o bancă-punte.

Banca-punte va fi unul dintre cele trei instrumente pe care banca centrală le va putea aplica în cazul în care o instituţie de credit ameninţată de faliment va fi considerată ca având un risc sistemic, adică o eventuală căderea instituţiei de credit va afecta semnificativ şi alte bănci. Înainte de constituirea băncii-punte, BNR are opţiunea de a aproba preluarea de active cu asumarea de active sau introducerea Fondului de Garantare a Depozitelor în acţionariatul băncii falimentare, concomitent cu suspendarea dreptului de vot al celorlalţi acţionari.

Autorităţile au explicat că procedura va fi aplicabilă numai pentru instituţiile de credit care prezintă un risc pentru stabilitatea financiară, dar au precizat că sistemul bancar este stabil.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis vineri omologului său francez, Emmanuel Macron, că răspunsurile Occidentului ...
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franţa a raportat pentru anul trecut cel mai solid ritm de creştere din ultimii 52 de ani, de 7%, a doua economie a zonei ...
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către statele UE
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către ...
Uniunea Europeană şi SUA au anunţat vineri, într-o declaraţie comună, că lucrează pentru furnizarea de volume suplimentare ...