1EUR = 4.8732 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Organizația RORETAIL avertizează că întreg comerțul nealimentar este aproape de colaps și că probabil vor urma proteste

Organizația Patronală a Retailerilor din România (RORETAIL) atrage atenția prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net că situația comercianților din retailul nealimentar continuă să fie una extrem de dificilă, în condițiile în care măsurile de sprijin anunțate de autorități întârzie să apară sau altele luate exclud pur și simplu activitățile companiilor active în industrie.

20 oct, 2020 | ECONOMICA.net

Potrivit acestei organizatii patronale, Guvernul a publicat recent OUG 174/2020, care modifică OUG 130/2020, privind granturile în valoare totală de aproape 1 miliard de euro, acordate IMM-urilor. RORETAIL a transmis în nenumărate rânduri către ministerele de resort, Guvern și Parlament propunerile sale de activități eligibile pentru acordarea de granturi de capital de lucru și/sau investiții, activități afectate sever de starea de urgență și alertă instituite ca urmare a crizei Covid-19. Ele nu au fost însă în final incluse în prevederile OUG 174/2020.

"Discuțiile și consultările purtate cu autoritățile, în perioada de dinaintea alegerilor locale, s-au transformat din posibile măsuri menite să salveze locuri de muncă și afaceri în simple promisiuni electorale. Drept urmare în perioada următoare va rezulta o puternică undă de șoc pentru întreaga industrie națională de retail nealimentar", se specifică în comunicat.

Potrivit RORETAIL, în perioada iulie - septembrie procentele de scădere a volumului vânzărilor retailului nealimentar față de aceeași perioadă a anului trecut au fost de până la 75%, cu o medie a scăderilor între 35% și 45%. Scăderea de trafic din lunile iulie-septembrie a fost și ea de până la 60%, cu vârfuri chiar și de 75%, media situându-se în intervalul unor scăderi de 35%-50%, față de același interval din 2019. În contextul în care traficul în magazinele din retailul nealimentar HoReCa din centrele comerciale înregistreaza scăderi și mai accentuate, lipsa oricărui sprijin imediat din partea autorităților va conduce la închiderea definitivă a numeroase companii din domeniu, multe dintre ele branduri și producători români, și la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă.

"În cazul în care nu vom regăsi în autoritățile române un partener de încredere pentru a salva industria de retail nealimentar si HoReCa din centrele comerciale, membrii RoRetail vor fi nevoiți să apeleze ca soluție de ultim resort la diferite forme de protest public", se mai spune în comunicat.

Despre RORETAIL

Organizaţia Patronală a Retailerilor din România este o asociație înființată în anul 2014, care grupează peste 1.000 de magazine din România, din retailul nealimentar și din HoReCA din centrele comerciale, grupând deopotrivă branduri naționale și internaționale și însumând peste 12.000 de angajați. RORETAIL își propune să contribuie la menținerea unui climat de afaceri predictibil și atractiv în România, în beneficiul final al economiei locale și al românilor. În acest sens, asociația susține realizarea unui dialog transparent și deschis cu autoritățile române, cu alte asociații profesionale și de afaceri active pe piața românească, cu specialiști economici și din mediul academic.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO