Orlando Nicoară: Suntem un popor care iubeşte tabloidul

Încotro se va îndrepta piaţa media online din România în următorii ani? Am stat de vorbă cu Orlando Nicoară, general manager al Mediafax Group, unul dintre cei  mai mari publisheri online din România  care ne-a oferit perspectiva sa asupra pieţei new media pe termen mediu şi lung.
laurentiu.matache - joi, 21 iun. 2012, 21:19
Orlando Nicoară: Suntem un popor care iubeşte tabloidul

ECONOMICA.NET Este pregătită piaţa media din România în ceea ce priveşte taxarea  pentru conţinutul online?

Orlando Nicoară: Da şi nu, da, e pregătită pentru informaţiile exclusive şi care aduc  un plus de valoare celui care plăteşte (în general informaţiile din zona financiară), nu, nu este pregatită pentru informaţiile generale. Aici e şi o nuanţă pentru că, de exemplu, dacă cei 3-4 playeri care activează pe sport ar realiza un paywall comun atunci piaţa ar fi pregătită „forţat”.

 

ECONOMICA.NET Pentru publisherii din România nu este mai avantajos să scoată bani din advertising decât din taxa pe conţinut?

Orlando Nicoară: Publisherii din România trebuie să scoată bani din tot ce înseamnă audienţă generată, asociere de brand etc, din păcate veniturile din publicitate, în primul rând, nu ajung pentru toţi playerii, în al doilea rând sunt în scădere de caţiva ani ceea ce înseamnă că publisherii trebuie să găsească modalităţi de a genera alte venituri din alte activităţi.

 

ECONOMICA.NET Mediafax Group a lansat ZF Corporate cu conținut plătit. Veţi mai  lansa şi alte produse pentru care utilizatorul să plătească? Aveţi un feedback pozitiv asupra acestui tip de produs?

Orlando Nicoară: ZF Corporate preia şi duce mai departe produsul ZF Exclusiv lansat anul trecut. De fapt, ZF Corporate este fostul serviciu Mediafax Business News care vindea ştiri de ani buni. L-am ambalat sub brandul ZF, cel mai puternic brand business din media, şi l-am împachetat într-o formă mai placută, urmând ca în perioada următoare să-i adăugăm şi alte tipuri de conţinut.

 

ECONOMICA.NET Aveţi în plan integrarea Mediafax şi ZF Corporate într-o singură  platformă?

Orlando Nicoară: Dacă te referi la Mass Media, serviciul clasic Mediafax, nu, nu avem în plan o integrare cu ZF Corporate, Mediafax Mass Media va râmane un serviciu sub brandul Mediafax, cel mai puternic brand pe zona de ştiri generale.

 

ECONOMICA.NET În ceea ce priveşte piaţa media online din România. La volumul de utilizatori de internet pe care îi are România, mai există loc şi  pentru alte publicaţii, mai ales că este o piaţă dominată de marile trusturi de presă?

Orlando Nicoară: Loc există, dar pentru un proiect pe termen lung.

 

ECONOMICA.NET Sunt foarte multe agregatoare. O sa înceapă românii să caute mai mult conţinutul original direct la sursa care îl produce?

Orlando Nicoară: Nu cred că mai sunt atât de multe agregatoare, HotNews produce de câţiva ani conţinut propriu, ziare.com începe să o facă, 9am a cam dispărut din peisaj. Au câștigat teren produsele trusturilor de presă, de exemplu gandul.info, după ce am decis să-l trecem exclusiv în mediul digital creșterea a fost de peste 100% într-un an, reuşind să depăşească constant Realitatea.net sau Adevărul.  Anul trecut nu ne acordau mulţi şanse în bătălia cu Realitatea, Adevărul sau colegii de la ŞtirileProtv.ro . Uite că sunt multe zile în care Gândul este imediat sub ŞtirileProtv şi peste Realitatea.net sau Adevărul.

 

ECONOMICA.NET Ştirile de tip tabloid au o foarte mare pondere. Multe publicaţii bagă  astfel de ştiri pentru că informaţiile serioase, să fim realişti, nu fac foarte mult trafic. Se vor îndrepta românii spre contentul de calitate?

Orlando Nicoară: Românii consumă ştiri de calitate dar nu în procentul în care ne dorim şi către care ar trebui să tindem. Suntem un popor care iubeşte tabloidul, şi cred că asta e direcţia dominantă în următorii ani.

 

ECONOMICA.NET Daca mâine aţi lansa un nou produs de la zero pe ce aţi merge? Crestere accelerată prin diverse metode de promovare agresivă sau creştere organică bazată pe un conţinut de calitate?

Orlando Nicoară: Depinde de domeniu, depinde de nişă, dacă maine aş lansa un nou produs aş merge pe servicii, nu pe conţinut. Dar ca să răspund, aş merge pe creşterea organică, bazată pe conţinut de calitate promovat agresiv.


ECONOMICA.NET Vom asista anul acesta la achiziţii pe piaţa media online din România?

Orlando Nicoară: Da, piaţa trebuie să înceapă consolidarea, probabil se va întampla după alegerile din toamnă.

 

ECONOMICA.NET Avem televiziuni mari care nu au o prezenţă semnificativă în online. Vor fi nevoite să dezvolte această componentă?

Orlando Nicoară: TV-ul va fi piaţa dominantă încă minim 3 ani de acum înainte dar mixul câştigător în următorii ani va fi TV cu internet.

Te-ar mai putea interesa și
A fost suspendat comerțul ambulant cu păsări vii după apariția unui focar de gripă aviară la o fermă din Mureș
A fost suspendat comerțul ambulant cu păsări vii după apariția unui focar de gripă aviară la o fermă din Mureș
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, a decis vineri seara suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări......
Timişoara a intrat în zona verde. Noile măsuri de relaxare se vor aplica de duminică
Timişoara a intrat în zona verde. Noile măsuri de relaxare se vor aplica de duminică
Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş, prefectul Zoltan Nemeth, a anunţat sâmbătă ...
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
Un număr de 1.305 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
Banca centrală a României își va relua reuniunile politice periodice pe 12 mai. În analiza sa zilnică, ING Bank spune ...