Osborne: Băncile din Marea Britanie vor adopta cele mai ridicate standarde din industrie

Economica.net
08 07. 2013
6a00d8341d417153ef010535f2548e970b_21738400

Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a anunţat luni că va implementa principalele propuneri stabilite de Comisia parlamentară britanică pentru standardele bancare (PCBS), înfiinţată anul trecut după ce Barclays a fost anchetată pentru manipularea dobânzii Libor, pentru care a acceptat să plătească o amendă de 453 milioane de dolari, precum şi pentru comercializarea ilegală a unor produse financiare.

Libor este un indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 300.000 de miliarde de dolari, fiind unul dintre cei mai urmăriţi indici din lume.

Propunerile Comisiei includ noi reglementări pentru o mai bună monitoriza a modului în care se comportă bancherii. Principalele propuneri vor fi adăugate propunerii de reformare a sistemului bancar, care se dezbate în Parlamentul de la Londra.

‘Reformarea sistemului bancar marchează următorul pas din planul Guvernului de a schimba întregul sector, de la salvare la redresare, şi de a da asigurări că băncile din Marea Britanie demonstrează cele mai ridicate standarde şi sunt capabile să sprijine afacerile şi să conducă redresarea economiei’, a afirmat Osborne.

Acesta a explicat că va colabora cu autorităţile de reglementare pentru a se stabili o legătură mai strânsă între plata bancherilor şi performanţa lor, pentru ca aceştia să nu-şi mai asume riscuri excesive.

Ministrul britanic de Finanţe va acorda Autorităţii britanice de supervizare bancară (Prudential Regulatory Authority) posibilitatea de a lua măsuri pentru îmbunătăţirea concurenţei în sistemul bancar.

Guvernul Marii Britanii vrea să forţeze băncile să separe operaţiunile lor de retail de cele de investiţii, mult mai volatile. Experţii susţin că separarea diviziilor de retail de diviziile de investiţii ar face băncile mai stabile şi ar preveni repetarea unei crize financiare asemănătoare cu cea din 2008, dar alţii argumentează că o astfel de decizie ar putea afecta competitivitatea Marii Britanii în sectorul bancar.

De asemenea, băncile ar putea avea nevoie de un capital tampon, echivalentul a cel puţin 17% din activele lor riscante, o cerinţă mult mai dură decât în orice altă ţară, cu excepţia Elveţiei. Dar marile bănci internaţionale vor fi exceptate de la noile reglementări, care ar fi afectat în mod deosebit HSBC şi Standard Chartered.

Noile reglementări pe plan internaţional care vor intra în vigoare în 2019 cer băncilor să aibă un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de minim 7 sau 9,5% pentru cele mai mari instituţii de creditare.

Costul anual al reformelor este estimat de Marea Britanie între 4 şi 7 miliarde de lire sterline pentru bănci.