OSCE convoacă o reuniune pentru vineri, pentru ca Rusia să ofere informaţii despre activităţile sale militare

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a convocat pentru vineri o reuniune cu participarea celor 57 de state membre, printre care Ucraina, Rusia, SUA şi toate ţările Uniunii Europene, la care Moscova să ofere informaţii în legătură cu activităţile sale militare, transmite joi EFE.
AGERPRES - joi, 17 feb. 2022, 14:43
OSCE convoacă o reuniune pentru vineri, pentru ca Rusia să ofere informaţii despre activităţile sale militare

Reprezentantul rus nu a participat la o întâlnire similară convocată la începutul săptămânii, marţi, şi pe care Ucraina a solicitat-o în cadrul unui mecanism de transparenţă asupra activităţilor militare ale statelor membre ale OSCE, aminteşte agenţia de presă spaniolă.

Ucraina a recurs din nou la acest mecanism de transparenţă şi reducere a riscurilor, cunoscut drept „Documentul de la Viena”, pentru a încerca să obţină informaţii cu privire la intenţiile Rusiei, scrie Agerpres.

„Ucraina a solicitat activarea punctului 16.3 al Documentului de la Viena: o reuniune a tuturor statelor participante cu privire la activităţi militare neobişnuite”, a informat preşedinţia poloneză a OSCE, anunţând noua reuniune.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a anunţat miercuri că ţara sa urma să solicite convocarea acestei reuniuni pentru „a solicita Rusiei să fie transparentă”.

Mai concret, Ucraina a solicitat convocarea unei reuniuni comune a Consiliului Permanent al OSCE – care se ocupă de activitatea politică, decizională şi operaţională curentă a organizaţiei şi din care fac parte reprezentanţii permanenţi ai celor 57 de state membre ale OSCE – şi a Forului de Cooperare în domeniul Securităţii (FSC), care se reuneşte săptămânal la Viena pentru a discuta aspecte militare ale securităţii.

„Cerem din nou Rusiei să abordeze preocupările legitime ale statelor membre şi să folosească instrumentele OSCE pentru a reduce tensiunile provocate de activităţile sale militare din apropierea frontierelor ucrainene”, a scris ministrul Kuleba.

Moscova şi-a explicat refuzul de a participa la reuniunea de marţi prin aceea că a fost vorba despre „un joc politic”. „Dacă cineva joacă un joc politic, să o facă, însă noi încă luăm în serios instrumentele de sporire a încrederii şi securităţii şi nu vom permite ca acestea să fie folosite pentru scopuri nedemne”, a afirmat viceministrul de externe Aleksandr Gruşko.

Documentul de la Viena, semnat şi de Rusia, solicită statelor participante să facă schimb de informaţii privind forţele şi echipamentele militare de care dispun, precum şi în ceea ce priveşte planificarea în domeniul apărării. De asemenea, acordul permite inspecţii şi vizite de evaluare pe teritoriul oricărui stat participant care are forţe armate.

Revizuit periodic, Documentul de la Viena datează din 1990 şi a fost actualizat cu regularitate de atunci, ultima dată în anul 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...