OTP Bank: Economisirea persoanelor fizice a crescut cu 8,6% în primele patru luni

Economiile persoanelor fizice plasate la OTP Bank România au înregistrat o creştere de 8,6% în primele patru luni din acest an, faţă de avansul pieţei de 4,57%, în condiţiile în care populaţia alege tot mai mult depozitele cu scadenţă de peste şase luni.
Economica.net - lun, 23 iul. 2012, 12:17
OTP Bank: Economisirea persoanelor fizice a crescut cu 8,6% în primele patru luni

„Sumele economisite cu scadenţă de peste şase luni s-au dublat în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, clienţii migrând de la depozite constituite pe termene de 1-3 luni, iar acest fenomen se suprapune pe tendinţa generală de economisire”, a declarat, luni, Simona Lianu, director al diviziei Managementul produselor pentru persoane fizice în cadrul OTP Bank România.

Ea a arătat că, pentru scadenţe mai mari de un an, banca încurajează clienţii să se îndrepte către fonduri de investiţii, unde au randamente mai bune.

În ceea ce priveşte împrumuturile atrase de clienţii OTP Bank, soldul creditelor acordate persoanelor fizice era, la sfârşitul lunii mai, în creştere cu 4,6%, ajustat la cursul de schimb valutar.

Creditarea a înregistrat un avans în primul semestru, datorită în special campaniei derulate de bancă în perioada februarie-iunie, pentru credite de nevoi personale în lei, cu dobândă fixă pe toată perioada, având scadenţă de maxim şapte ani şi sumă maximă împrumutată de 42.000 lei. Valoarea medie a unui astfel de credit a fost de 10.000 de lei.

„Pe primul semestru e o mare îmbunătăţire (a creditării – n.r.), a contribuit şi regulamentul BNR care a mutat clienţii de la credite ipotecare şi credite de nevoi cu ipotecă spre credite de nevoi fără ipotecă. Creditele ipotecare sunt mai mult susţinute de Prima Casă, având o pondere de 80% în vânzările noi, iar 20% sunt restul creditelor ipotecare”, a arătat Lianu.

În ceea ce priveşte creditele neperformante, banca „este pregătită să facă faţă unor creşteri, având în vedere evoluţia cursului de schimb”, potrivit lui Adrian Chichiţă, director în cadrul Diviziei Retail a OTP Bank România.

„Suntem pregătiţi să ne ajutăm clienţii atunci când apare o problemă de creştere a ratei lunare legată de cursul de schimb, analizăm situaţia împreună cu ei şi gasim o soluţie personalizată, de rescadenţare sau reeşalonare. Noi avem şi o variantă de scenariu foarte pesimist, aşa că am luat în calcul un curs de 4,6 lei pentru un euro”, a spus Chichiţă.

El a arătat că există posibilitatea stabilizării monedei europene la valoarea actuală.

Despre evoluţia francului elveţian, Chichiţă apreciază că „este o anomalie”, dar o priveşte ca pe „o situaţie de conjunctură”, fiind de aşteptat să mai scadă cursul când „se vor stabiliza lucrurile în Europa”.

Oficialii băncii au adăugat că, în sprijinul clienţilor, pot opera chiar şi scăderi ale dobânzilor percepute la credite. Anul trecut, în perioada de vară, când francul elveţian a înregistrat o apreciere semnificativă, OTP Bank a diminuat dobânzile cu un punct procentual pe o perioadă de şase luni sau chiar un an penmtru circa 2.000 de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...