OTP Bank România a raportat o pierdere de aproape 900.000 de euro pentru primul semestru

OTP Bank România a raportat o pierdere de 242 milioane forinţi (869.000 euro) pentru primul semestru, faţă de un profit de 1,47 miliarde forinţi în prima jumătate a anului trecut, după ce câştigul din trimestrul al doilea a compensat în mare parte rezultatul negativ din primele trei luni ale anului.
Economica.net - vin, 17 aug. 2012, 08:52
OTP Bank România a raportat o pierdere de aproape 900.000 de euro pentru primul semestru

Provizioanele pentru credite neperformante au crescut cu 50% în primul semestru, de la 2,6 miliarde de forinţi la 3,9 miliarde de forinţi (14 milioane de euro), a anunţat, vineri, grupul ungar OTP, care controlează banca din România.

Profitul operaţional la semestru a coborât cu 11%, de la 4,1 miliarde de forinţi la 3,67 miliarde de forinţi (13,2 milioane de euro), în timp ce vniturile totale au avut un declin de 1%, de la 10,62 miliarde de forinţi la 10,5 miliarde de forinţi (37,7 milioane de euro). Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 3%, la 8,58 miliarde de forinţi (30,8 milioane de euro), iar cele din comisioane şi alte taxe s-au redus cu 30%, la 846 milioane de forinţi (3 milioane de euro). La categoria venituri nete din alte surse decât dobânzi, excluzând efectul reevaluării provizioanelor pentru creditele în valută, OTP Bank România a avut un avans de 81%, la 1 miliard de forinţi (3,6 milioane de euro).

În trimestrul al doilea, OTP Bank România a avut profit de 921 milioane de forinţi (3,3 milioane de euro), în scădere cu 31% faţă de aprilie-iunie anul trecut. Provizioanele pentru credite neperformante au crescut de la 189 milioane de forinţi în trimestrul al doilea al anului trecut la 535 milioane de forinţi (1,9 milioane de euro). Comparativ cu 3,36 miliarde de forinţi în primele trei luni din acest an, provizioanele s-au redus de peste şase ori.

Profitul operaţional a coborât cu 6%, la 1,46 miliarde de forinţi (5,2 milioane de euro), iar veniturile totale au crescut cu 4%, la 5 miliarde de forinţi (17,9 milioane de euro). Veniturile nete din dobânzi au coborât cu 21%, la 4 miliarde de forinţi (14,4 milioane de euro), iar cele din comisioane şi taxe cu 34%, la 426 milioane de forinţi (1,5 milioane de euro). Creşterea veniturilor totale a fost susţinută de veniturile nete din alte surse decât dobânzi, se arată în raportul OTP. Astfel, la această categorie, OTP Bank România a avut un profit de 600 de milioane de forinţi (2 milioane de euro), faţă de o pierdere de 887 milioane de forinţi în acelaşi interval anul trecut.

Activele au scăzut cu 2% faţă de sfârşitul anului trecut, de la 460,6 miliarde de forinţi la 453 miliarde de forinţi (1,6 miliarde de euro). Faţă de iunie anul trecut, activele au avansat cu 13%.

Soldul brut al creditelor a coborât cu 4% de la 394 miliarde de forinţi în decembrie, la 379,5 miliarde de forinţi (1,36 miliarde de euro). Raportat la iunie anul trecut, OTP Bank România a înregistrat un avans de 14%.

Portofoliul depozitelor a urcat cu 14% în prima jumătate a anului, la 138 miliarde de forinţi (495 milioane de euro) faţă de 120,8 miliarde de forinţi la finele anului trecut. Depozitele au crescut cu 44% faţă de jumătatea anului trecut.

Valoarea creditelor nepeformante (a căror plată a întârziat cu peste 90 de zile faţă de termenele din contract) a avansat cu aproape 40% în prima jumătate a anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 55,5 miliarde de forinţi (199 milioane de euro). Faţă de luna martie, creşterea a fost de 6%.

OTP Bank România avea la sfârşitul lunii iunie 95 de subsidiare, comparativ cu 100 în martie, şi 958 de angajaţi.

Grupul OTP este prezent pe piaţa locală prin OTP Bank România, OTP Leasing România, OTP Consulting România, companie cu activităţi de consultanţă pentru investitori, autorităţi locale şi IMM-uri, şi OTP Asset Management România, societate de administrare a investiţiilor.

La niveld e grup, OTP a raportat profit de 41 miliarde de forinţi (147 milioane de euro) pentru trimestrul al doilea, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi periaodă a anului trecut şi peste aşteptările analiştilor de 34,4 miliarde de forinţi. La semestru, profitul a scăzut cu 28%, la 54 miliarde de forinţi (194 milioane de euro).

(sumele în euro au fost calculate la cursul zilei, de 3,5914 euro pentru 1.000 de forinţi)

Te-ar mai putea interesa și
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Ryaniar, cea mai mare companie aeriană din Europa, a transmis un anunț important pasagerilor care zboară spre și dinspre aeroporturile din Marea Britanie. Compania le cere pasagerilor să......
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Poarta de protecție din cadrul proiectului - pilot din stația de metrou Berceni a fost omologată și urmează să fie ...
Şeful Rheinmetall vrea înfiinţarea unui consorţiu european în domeniul armamentului
Şeful Rheinmetall vrea înfiinţarea unui consorţiu european în domeniul armamentului
Directorul general de la Rheinmetall, Armin Papperger a lansat ideea înfiinţării unui consorţiu european în domeniul ...
Românii nu ştiu să se ferească de fraudele online. O treime dintre adulţi nu verifică dacă pagina magazinului e reală, atunci când fac cumpărături online – date IGPR
Românii nu ştiu să se ferească de fraudele online. O treime dintre adulţi nu verifică dacă pagina magazinului e reală, ...
Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a efectuat un studiu privind descrierea ...