OTP Bank România a revenit pe câştig anul trecut

OTP Bank România a obţinut anul trecut un profit după de taxe de 763 milioane de forinţi (2,6 milioane de euro), faţă de o pierdere de 6,4 miliarde de forinţi în anul anterior, ca urmare a înjumătăţirii provizionelor, a anunţat, vineri, grupul ungar care controlează banca din România.
Economica.net - vin, 09 mart. 2012, 09:33
OTP Bank România a revenit pe câştig anul trecut

Provizioanele pentru credite neperformante ale OTP Bank în România au coborât cu 46%, de la 15,05 miliarde de forinţi la 8,2 miliarde de forinţi (27,9 milioane de euro).

Veniturile totale ale băncii au urcat cu 2% anul trecut, de la 21,76 miliarde de forinţi la 22,2 miliarde de forinţi (75,5 milioane de euro). Veniturile nete din dobânzi au avansat cu 1%, la 18,66 miliarde de forinţi (63,5 milioane de euro), în timp ce din taxe şi comisioane OTP Bank România a înregistrat 2,43 miliarde de forinţi (8,3 milioane de euro), tot cu 1% mai mult faţă de anul precedent.

Cheltuielile operaţionale au urcat cu 3%, de la 12,9 miliarde de forinţi la 13,2 miliarde de forinţi (45 milioane de euro).

Activele băncii au crescut cu 9%, de la 424,5 miliarde de forinţă la 460,6 miliarde de forinţi (1,56 miliarde de euro). Soldul brut al creditelor a crescut cu 20%, de la 329 miliarde de forinţi la 394,2 miliarde de forinţi (1,34 miliarde de euro). Ajustat pentru impactul cursului de schimb valutar, avansul a fost de 6%.

Depozitele de la clienţi au urcat cu 7%, de la 112,6 miliarde de forinţi la 120,8 miliarde de forinţi (411 milioane de euro).

Valoarea creditelor neperformante (a căror plată a întârziat cu peste 90 de zile faţă de termenele din contract) a crescut anul trecut cu 37%, de la 34,8 miliarde de forinţi la 45,6 miliarde de forinţi (155 milioane de euro), reprezentând 12,1% din soldul brut al creditelor, comparativ cu 10,6% în anul 2010.

Începând din trimestrul al patrulea, un împrumut mare acordat unei companii a fost transferat din balanţa de active a OTP Bank România în cea a grupului. Această expunere de 7,3 miliarde de forinţi (circa 24,8 milioane de euro), a depăşit deja termenul de 90 de zile în privinţa întârzierilor la plată şi era acoperit în proporţie de 50% de provizioane. Schimbarea afectează soldul creditelor şi indicatorii de risc ai OTP Bank România, se arată în raport.

Numărul de sucursale a coborât cu şase anul trecut, la 100, iar cel al angajaţilor la 957.

În trimestrul al patrulea, OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 701 milioane de forinţi (2,4 milioane de euro), comparativ cu un rezultat negativ de 2,2 miliarde de forinţi în ultimele trei luni din 2010.

Provizioanele pentru credite neperformante au scăzut cu 30%, de la 4,74 miliarde de forinţi la 3,33 miliarde de forinţi (11,3 milioane de euro).

Veniturile totale au urcat cu 5%, la 6,14 miliarde de forinţi (20,9 milioane de euro).

La nivel de grup, profitul consolidat după taxe a coboprât cu 29%, la 83,8 miliarde de forinţi (circa 285 milioane de euro).

Grupul OTP este prezent pe piaţa locală prin OTP Bank România, OTP Leasing România, OTP Consulting România, companie cu activităţi de consultanţă pentru investitori, autorităţi locale şi IMM-uri, şi OTP Asset Management România, societate de administrare a investiţiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Comisiei SRI: Atacurile cibernetice – cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale
Preşedintele Comisiei SRI: Atacurile cibernetice – cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale
Atacurile cibernetice reprezintă în momentul actual cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale şi a cetăţeanului, a declarat miercuri preşedintele Comisiei comune......
Premierul cere reducerea cheltuielilor din ministere la bunuri şi servicii cu 10%. Începând cu luna iulie, devin obligatorii e-Factura şi Radarul Mărfurilor
Premierul cere reducerea cheltuielilor din ministere la bunuri şi servicii cu 10%. Începând cu luna iulie, devin obligatorii ...
Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut, miercuri, miniştrilor să ia măsurile necesare pentru a asigura reducerea cheltuielilor ...
Noua lege offshore a fost promulgată
Noua lege offshore a fost promulgată
Noua lege offshore, cu prevederi importante pentru viiorul exploatării gazelor din Marea Neagră, a fost promiulgată de ...
Florin Radu, CEO Agroland Agribusiness: În domeniul agricol s-a ajuns aproape de un plafon. Nu vor mai fi creșteri ale prețurilor în aceeași măsură ca în lunile trecute
Florin Radu, CEO Agroland Agribusiness: În domeniul agricol s-a ajuns aproape de un plafon. Nu vor mai fi creșteri ale ...
Agroland Agribusiness, companie antreprenorială românească, parte a grupului Agroland, specializată în vânzarea de ...