OTP mizează în acest an pe o creştere a creditării cu 7-9%, bazată în principal pe finanţări în lei

OTP Bank România estimează pentru acest an o majorare cu 7-9% a creditării, pe unele segemente aşteptându-se chiar creşteri de două cifre, în condiţiile orientării cu preponderenţă pe împrumuturile de consum, finanţarea IMM-urilor şi a agriculturii, a declarat directorul general László Diósi.
Economica.net - lun, 12 mart. 2012, 15:35
OTP mizează în acest an pe o creştere a creditării cu 7-9%, bazată în principal pe finanţări în lei

„În ceea ce priveşte creditele, vom avea creştere de 7 – 9% pe total portofoliu, dar vor fi segmente unde creşterea va fi şi de două cifre. Ne concentrăm pe creditele de consum, întreprinderile mici şi mijlocii şi agricultură”, a spus Diosi.

El a arătat că agricultura reprezintă un domeniu cu potenţial, unde vor fi lansate noi produse specifice, precizând că banca nu are deocamdată o expunere semnificativă pe acest segment.

Diosi se aşteptă ca majorarea creditelor să se bazeze în principal pe finanţările în monedă locală, deşi recunoaşte că împrumuturile pe termen lung în lei sunt încă prohibitive, din cauza diferenţialului de dobândă.

Anul trecut, creşterea creditului a fost susţinută de finanţările în euro pe partea de populaţie şi de împrumuturile în lei pentru segementul corporate. Oficialul OTP crede că în acest an ambele segmente vor creşte mai mult pe partea de lei.

În ceea ce priveşte depozitele, Diosi spune că banca va urmări o acoperire mai bună pe toate segementele, ceea ce înseamnă o diversificare şi adaptare a produselor.

OTP Bank România a obţinut anul trecut un profit net de13 milioane lei, faţă de o pierdere de 98 de milioane lei în 2010, ca urmare a înjumătăţirii provizionelor, care au coborât de la 234 milioane lei la 123 milioane lei.

Oficialul OTP afirmă că reducerea costului riscului nu a fost spectaculoasă, dacă este privită ca o revenire la o anumită normalitate, având în vedere că în 2010 provizioanele s-au dublat faţă de 2009.

„Putem spune mai degrabă că în 2010 a fost un an de vârf în provizionare. Provizioanele au revenit la normalitate, mai bine-zis au revenit în limite mai normale. Anul 2010 a fost un an de extremă în provizionare”, a explicat Diosi

Diosi a arătat că OTP a avut o politică conservatoare de provizionare, iar băncile au acţionat diferit în acest sens, şi, de aceea, unele dintre ele înregistrează, încă, majorări ale costului riscului de la an la an.

El a punctat că OTP Bank România are una dintre cele mai înalte rate de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, de aproape 70%.

Directorul general al OTP se aşteaptă ca provizioanele să evolueze liniar în acest an şi nu crede că vor exista surprize din partea unor clienţi mari. El anticipează o scădere a creditelor neperformante pentru întreg sistemul bancar în a doua parte a anului.

În raportul publicat de grupul maghiar OTP, începând din trimestrul al patrulea, un împrumut mare acordat unei companii a fost transferat din balanţa de active a OTP Bank România în cea a grupului. Această expunere de 7,3 miliarde de forinţi (circa 24,8 milioane de euro), a depăşit deja termenul de 90 de zile în privinţa întârzierilor la plată şi era acoperit în proporţie de 50% de provizioane. Schimbarea afectează soldul creditelor şi indicatorii de risc ai OTP Bank România

Numărul de sucursale a coborât cu şase anul trecut, la 100, iar cel al angajaţilor la 957.

Diosi a explicat că reţeaua este suficient dimensionată, iar ajustările au fost margineale, şi au privit mai mult eficientizarea şi relocarea unor sucursale. În opinia sa, însă, la nivel de sistem există o stuctură supradimensionată de sucursale bancare.

Capitalul social al OTP Bank România a fost majorat, la finele lunii februarie, cu 140 de milioane lei (32 de milioane euro), de la 542 de milioane lei la 683 milioane lei (157 milioane euro) a anunţat miercuri banca.

OTP Bank România este subsidiară a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrală şi de Est. OTP Bank oferă servicii universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 12 milioane de clienţi, prin intermediul unei reţele teritoriale de aproape 1.500 de unităţi.

Grupul OTP este prezent pe piaţa locală prin OTP Bank România, OTP Leasing România, OTP Consulting România, companie cu activităţi de consultanţă pentru investitori, autorităţi locale şi IMM-uri, şi OTP Asset Management România, societate de administrare a investiţiilor.

La nivel de grup, profitul consolidat după taxe a coboprât cu 29%, la 83,8 miliarde de forinţi (circa 285 milioane de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...