OTP raportează că a înregistrat în primul trimestru din an un profit net de 2 milioane de lei

OTP Bank România a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit net consolidat de 2 milioane de lei, informează banca printr-un comunicat, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 10 mai 2024, 18:19
OTP raportează că a înregistrat în primul trimestru din an un profit net de 2 milioane de lei

Potrivit sursei citate, rezultatul a fost influenţat de un nivel mai redus al veniturilor faţă de trimestrul anterior, de creşterea cheltuielilor operaţionale şi de noul impozit introdus în sectorul bancar începând cu 2024, care determină banca să plătească suplimentar 2% din cifra de afaceri. În consecinţă, valoarea impozitului a depăşit 13 milioane de lei faţă de 5 milioane de lei în trimestrul precedent.

Profitul operaţional înregistrat în primele trei luni din 2024 a fost de 45 de milioane de lei, cu 34% mai mic comparativ cu trimestrul al patrulea al anului trecut, ca urmare a scăderii cu 5% a venitului total şi a creşterii cu 7% a cheltuielilor operaţionale, în mare parte datorită contribuţiei la fondul de garantare a depozitelor, recunoscută în luna ianuarie.

„Primele trei luni ale anului 2024 au subliniat încă o dată, capacitatea OTP Bank România de a naviga ferm pe valul provocărilor economice actuale, demonstrând capacitatea de rezilienţă şi angajamentul de a livra operaţiuni solide, stimulând astfel creşterea şi menţinându-şi dedicarea în a-şi servi clienţii. Consolidarea bazei de clienţi, alături de o creştere robustă a depozitelor de retail, precum şi o poziţie solidă a capitalului reflectă faptul că banca rămâne fermă în angajamentul său pentru o creştere sustenabilă şi de menţinere a unei poziţii financiare solide. Contextul fiscal şi operaţional dificil pe care l-am întâmpinat are impact direct asupra rezultatelor, însă echipa a răspuns prin adaptabilitate şi acelaşi angajament în a oferi servicii bancare de calitate, asigurând stabilitatea şi continuitatea operaţiunilor şi a serviciilor pentru clienţi. Sunt mândru de această abordare constructivă a întregii echipe pentru continuitatea şi optimizarea afacerii, în special pe parcursul procesului de vânzare”, a declarat Gyula Fater, CEO OTP Bank România, citat în comunicat.

Veniturile nete din dobânzi s-au redus cu 4% faţă de trimestrul anterior, înregistrând o valoare de 177 de milioane de lei, ca rezultat al diminuării volumului de credite nou acordate, în contextul bancar general caracterizat de rate ridicate ale dobânzilor şi de scăderea stocului actual de credite. Veniturile nete din comisioane şi taxe au crescut cu 41%, ca efect de bază al reversării penalităţilor pentru contractele reziliate anticipat în trimestrul precedent, ale companiei de leasing din cadrul grupului, în timp ce alte venituri au scăzut cu 30% datorită normalizării veniturilor din schimburi valutare, acestea crescând în trimestrul al patrulea ca urmare a efectelor sezoniere.

Costul total al riscului a scăzut cu 19% comparativ cu trimestrul anterior ajungând la -29 de milioane de lei, fiind influenţat de scăderea cu 16% a provizioanelor pentru pierderi din activitatea de creditare, în timp ce costurile cu alte riscuri au fost aproape de zero la finalul perioadei.

Volumul creditelor performante a scăzut cu 3% faţă de trimestrul anterior, în urma reducerii cu 2% a creditării clienţilor retail, cu 3% a creditării clienţilor corporate şi a diminuării cu 6% a activităţii de leasing. Cererea de credite de nevoi personale şi de credite imobiliare a rămas stabilă, în timp ce pe segmentul corporate, ritmul de creditare a încetinit, în conformitate cu evoluţia pieţei.

Volumul depozitelor s-a redus cu 2% comparativ cu ultimul trimestru din 2023, însă la nivel anual creşterea înregistrată a fost de 14%, datorită majorării cu 17% a depozitelor retail şi cu 10% a depozitelor corporate. Comparativ cu trimestrul anterior, volumul depozitelor corporate s-a redus cu 10%, întrucât trei depozite la termen ale clienţilor mari au ajuns la maturitate.

În conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,7 miliarde de lei, un nivel stabil comparativ cu cel din 2023.

PE de altă parte, în primul trimestru al acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat de 240 de miliarde de forinţi (3,073 de miliarde de lei). Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (50 de miliarde de forinţi/ 636 de milioane de lei), DSK Bank din Bulgaria (43 de miliarde de forinţi/ 557 de milioane de lei), Slovenia (26 de miliarde de forinţi/ 337 de milioane de lei), Rusia (29 de miliarde de forinţi/376 de milioane de lei), Ucraina (16 miliarde de forinţi/207 milioane de lei), Croaţia (19 miliarde de forinţi/ 238 de milioane de ei), Serbia (20 de miliarde de forinţi/261 de milioane de lei), Muntenegru (5 miliarde de forinţi/68 de milioane de lei), Albania (5 miliarde de forinţi/64 de milioane de lei), Moldova (3 miliarde de forinţi/32 de milioane de lei) şi subsidiara din Uzbekistan (11 miliarde de forinţi/143 de milioane de lei).

OTP Bank România este subsidiara OTP Group, o bancă universală cu o prezenţă foarte bună în Europa Centrală şi de Est, care oferă soluţii financiare complete, fiind activă atât în segmentul retail, cât şi corporate. După patru ani de creştere constantă şi considerabilă pe toate liniile de afaceri, OTP Bank România trece către un proces de consolidare a portofoliului şi operaţiunilor. În România, membrii Grupului OTP sunt: OTP Bank România, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors şi Fundaţia OTP Bank România.

OTP Group este unul dintre grupurile bancare cu cea mai rapidă creştere şi unul dintre liderii din regiunea Europei Centrale şi de Est. Cu peste 41.000 de angajaţi în prezent, în 12 ţări din regiunea ECE şi Asia Centrală, Grupul oferă servicii financiare universale pentru peste 17,5 milioane de clienţi. Fiind cel mai activ integrator din sectorul bancar din regiunea Europei Centrale şi de Est, Grupul a achiziţionat şi integrat cu succes 23 de bănci de la începutul anilor 2000 şi până în prezent. Banca este lider de piaţă în Ungaria, Bulgaria, Serbia, Muntenegru şi Slovenia. OTP Group are sediul central în Ungaria şi este listat la Bursa de Valori din Budapesta din anul 1995.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent
Zelenski: Ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent
Aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat în exclusivitate......
Meta Estate Trust raportează un profit net de 2 milioane de lei pentru primele trei luni din 2024, de trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului 2023
Meta Estate Trust raportează un profit net de 2 milioane de lei pentru primele trei luni din 2024, de trei ori mai mare ...
Meta Estate Trust, companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar și acționează că un portal între piața ...
Șefa Trezoreriei americane Janet Yellen îndeamnă statele aliate din Europa să acționeze concertat împreună cu SUA pentru deblocarea valorii activelor rusești
Șefa Trezoreriei americane Janet Yellen îndeamnă statele aliate din Europa să acționeze concertat împreună cu SUA ...
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a îndemnat aliaţii europeni să acţioneze în comun cu SUA pentru a ...
Grupul elen PPC și-a crescut profitul în primul trimestru din 2024
Grupul elen PPC și-a crescut profitul în primul trimestru din 2024
Grupul PPC, care a cumpărat afacerile Enel din România, a raportat un profit net de 86 de milioane de euro în primele ...