OTV – amendă de 200.000 de lei pentru dezechilibre în campania electorală

OTV a fost amendat, marţi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), cu 200.000 de lei pentru dezechilibre în reflectarea campaniei pentru alegerile locale, în ultima săptămână a acesteia, dar şi pentru prezenţa pe post a lui Dan Diaconescu în ziua alegerilor.
Economica.net - mar, 26 iun. 2012, 11:48
OTV - amendă de 200.000 de lei pentru dezechilibre în campania electorală

CNA a constatat dezechilibre în reflectarea campaniei electorale la postul OTV, unde candidaţii PP DD au avut o prezenţă pe post cu mult mai mare decât a celorlalţi competitori electorali. Astfel, potrivit raportului CNA, reprezentanţii PP DD au fost prezenţi pe post timp de 46 de ore în ultima săptămână de campanie, PDL – 1 oră şi 30 de minute, USL – 38 de minute, PRM – 26 de minute.

Pe întreaga perioadă a campaniei electorale, candidaţii PP DD au fost prezenţi în emisiunile OTV timp de 200 de ore, cei de la PDL – 3 ore şi 20 de minute, USL – 2 ore şi PRM – 26 de minute.

Totodată, candidatul Dan Diaconescu a fost prezent pe post pe 9 şi 10 iunie, în ziua în care au avut loc alegerile.

Astfel, CNA a constatat că OTV a încălcat atât Decizia Consiliului privind desfăşurarea campaniei pentru alegerile locale din 2012 în audiovizual, cât şi Legea alegerilor locale.

Propunerea de sancţionare a postului OTV cu amendă de 200.000 de lei a fost făcuta de membrul CNA Valeriu Deacă şi adoptată în unanimitate.

Potrivit articolului 3 din Decizia CNA nr. 195 din 24 aprilie 2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, „radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure desfăşurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate şi corecte pentru toţi competitorii electorali, respectând următoarele principii: a) echitate – toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului, b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale competitorilor electorali, c) corectitudine – toţi competitorii electorali să beneficieze de un tratament obiectiv şi echidistant”.

Totodată, potrivit articolului 71 din Legea nr. 67/ 2004, republicată în 2007, privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, „cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise: a) prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorală, b) invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 73 alin. (4); c) comentarii privind campania electorală”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody's a îmbunătăţit luni la "Baa3" ratingul pe termen lung atribuit companiei naţionale de transport a energiei electrice ...
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Cel mai mare grup bancar italian, Intesa Sanpaolo SpA, ar putea ajuta la finanţarea proiectului Arctic LNG 2 al firmei ruse ...
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Guvernul ceh a anunţat miercuri o înăsprire a controalelor şi restricţiilor sanitare, ca răspuns la o recrudescenţă ...