OU privind concedierile de la companiile de stat, aprobată cu modificări la implicarea Guvernului

Ordonanţa privind protecţia angajaţilor disponibilizaţi din companiile de stat, anunţată oficial ca fiind aprobată la jumătatea lunii aprilie, a primit avizul Executivului abia în şedinţa de marţi, 30 aprilie, într-o formă care stabileşte că Guvernul aprobă doar sumele alocate plăţilor compensatorii
Economica.net - lun, 06 mai 2013, 09:07
OU privind concedierile de la companiile de stat, aprobată cu modificări la implicarea Guvernului

Ordonanţa a fost aprobată în lipsa ministrului Economiei, Varujan Vosganian, plecat din ţară, fiind semnată de către un secretar de stat.

În noua formă, ordonanţa nu mai prevede că societăţile de stat care pot efectua concedieri colective, precum şi „numărul de salariaţi ce urmează să fie disponibilizaţi” se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, ci că Executivul aprobă doar cuantumul plăţilor compensatorii, iar programul concedierii colective este elaborat de angajator.

În forma iniţială a proiectului, acest articol prevedea că societăţile de stat care pot efectua concedieri colective în condiţiile ordonanţei, precum şi numărul de salariaţi ce urmează să fie disponibilizaţi se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, numai în condiţiile în care există programe de restructurare sau reorganizare aprobate, iar concedierea colectivă nu depăşeste termenul de 31 decembrie 2018. Programele de restructurare ori de reorganizare a operatorilor economici erau aprobate „de autoritatea publică implicată”.

În varianta aprobată de Executiv, articolul menţionat stabileşte doar că, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, se vor aproba sumele din bugetul asigurărilor pentru şomaj ce se vor aloca pentru plăţile compensatorii, în beneficiul persoanelor disponibilizate, în condiţiile în care există un plan de disponibilizare aprobat.

Noua formă a ordonanţei include şi un articol suplimentar, conform căruia planurile de disponibilizare întocmite de operatorii economici se aprobă „în condiţiile legii”.

Tot în noua formă a ordonanţei, care nu mai face referire la faptul că Guvernul aprobă numărul salariaţilor disponibilizaţi, este menţionat distinct că programul concedierii colective este elaborat de angajator.

„Este o formulare care arată că implicarea Guvernului se rezumă la a aproba sumele bugetare pentru plăţi compensatorii, nu de a decide numărul persoanelor disponibilizate, care trebuie să reprezinte atribuţia conducerii companiei şi a ministerului de resort”, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

În ordonanţele privind plăţile compensatorii aprobate de fostele guverne, acest articol a fost păstrat neschimbat, în forma care arată că prin hotărâre a Guvernului sunt stabilite atât societăţile de stat care pot efectua concedieri, cât şi numărul de salariaţi disponibilizaţi.

La finalul şedinţei de guvern din 16 aprilie, atât Executivul, cât şi Ministerul Economiei au anunţat oficial că ordonanţa privind plăţile compensatorii a fost aprobată. În comunicat, ministerul anunţa şi că ordonanţa aprobată de Guvern prevede în continuare că operatorii economici care vor efectua concedieri colective şi numărul persoanelor disponibilizate care vor beneficia de măsurile de protecţie socială se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, articol modificat însă în ordonanţa aprobată, de fapt, două săptămâni mai târziu.

La începutul lunii martie, MEDIAFAX a anunţat că Guvernul va începe un program de concediere de angajaţi din 16 companii din sectorul energetic, în baza unor proiecte de restructurare şi reorganizare care vor fi aplicate în intervalul 2013-2018, salariaţii concediaţi urmând să beneficieze de plăţi compensatorii şi venit lunar de completare. La acel moment, Ministerul Economiei a redactat un proiect de ordonanţă care includea o listă cu companii care urmează să fie restructurate şi în care formularea era că prin hotărâre a Guvernului vor fi stabilite societăţile care pot efectua concedieri colective şi numărul de salariaţi „ce urmează să fie disponibilizaţi”.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat atunci că este autorizat să declare doar că Executivul nu va efectua „disponibilizări ample” de personal în companii de stat, dar că din 1990 nu a existat vreun an fără concedieri şi nu vrea să se creadă că 2013 „va fi diferit”.

La rândul său, premierul Victor Ponta a susţinut că Guvernul doar prelungeşte protecţia angajaţilor din companii de stat adoptată în 2006 şi nu va concedia personal, dar ulterior i-a cerut ministrului Vosganian să retragă proiectul de ordonanţă de pe site, iar Guvernul a anunţat că nu susţine proiectul.

Două săptămâni mai târziu, Ministerul Economiei a lansat o altă formă a ordonanţei privind protecţia socială, care nu mai includea o listă a companiilor restructurate, dar stabilea în continuare că societăţile care pot efectua concedieri colective, dar şi numărul de angajaţi „ce urmează să fie disponibilizaţi” vor fi decise de Guvern.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, iar alte 5.500 de vize vor fi eliberate pentru muncitorii din sectorul......
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Producătorul de componente auto german Huf a împlinit 15 ani în România și a anunțat o extindere a capacităților ...