1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

Companii

Orange, Telekom şi Vodafone cer Guvernului să anuleze OUG 114 şi atenţionează că investiţiile vor fi reduse cu 100 milioane euro

Companiile Orange, Telekom şi Vodafone România, grupate în Asociaţia Operatorilor Mobili din România (AOMR), lansează un ferm avertisment asupra efectelor pe care le-ar putea avea Ordonanța de Urgență 114/2018 asupra unuia dintre cele mai performante sectoare ale economiei românești: comunicațiile electronice. 

29 ian, 2019 | | ECONOMICA.net

Mai precis, asociaţia spune că OUG 114/2018 impune un set de noi taxe și impozite asupra sectorului de comunicații, care riscă să dezechilibreze un domeniu care a oferit până acum servicii de foarte bună calitate la prețuri foarte mici, raportate la piața Uniunii Europene.

Membrii AOMR au solicitat Guvernului României și celorlalte instituții inițiatoare măsuri de corecție a documentului, absolut necesare pentru evitarea destabilizării industriei.

"În plus, am semnalat autorităților mai multe prevederi care încalcă normative la nivel european sau care intră în conflict cu prevederi ale legislației naționale. Astfel, taxa anuală de 3% din cifra de afaceri reprezintă aproximativ 100 de milioane euro, pe care Guvernul României intenționează să le colecteze de la operatori și care astfel nu vor mai fi investite în dezvoltarea de rețele și noi servicii de  telecomunicații din România", se arată într-un comunicat al AOMR.

AOMR atrage atenţia că acest lucru se petrece chiar în anul în care operatorii mobili trebuie să suporte cheltuieli semnificative pentru spectrul de frecvențe 5G și să declanșeze investiții de anvergură în rețelele 5G. În același timp, prețurile minimale pentru alocarea de spectru 5G au fost stabilite prin această Ordonanță la un nivel exagerat de mare, în contradicție cu prevederile Directivei 2002/20/CE și cu mult mai ridicat decât în celelalte state europene.

Potrivit asociaţiei, "Conform Strategiei Naționale 5G, statul român ar trebui să intre într-un parteneriat cu sectorul rivat care să faciliteze extinderea rețelelor de telecomunicații fixe și mobile, absolut obligatorii pentru servicii 5G de succes. Constatăm însă că OUG 114/2018 conține prevederi fără precedent la nivel european, care instaurează un regim de sancțiuni atât excesive cât și discriminatorii pentru companiile telecom față de companiile din alte industrii, descurajând astfel extinderea și modernizarea rețelelor de comunicații".

În concluzie, măsurile impuse prin OUG 114/2018 vor epuiza resursele financiare ale sectorului de comunicații mobile, în detrimentul investițiilor necesare pentru dezvoltarea rețelelor, astfel că AOMR solicită Executivului să anuleze prevederile OUG 114/2018 referitoare la comunicaţiile electronice.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO