Şova: Desfiinţarea contractului Roşia Montană este posibilă numai dacă apare o culpă a RMGC

Desființarea contractului Roșia Montană nu este posibilă decât în ipoteza în care apare o culpă a Roșia Montană Gold Corporation sau Gabriel Resurce, a declarat Dan Șova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură și investiții străine, la dezbaterea din comisiile reunite ale Camerei Deputaților și Senatului privind aprobarea proiectului Roșia Montană.
Economica.net - lun, 30 sept. 2013, 11:14
Şova: Desfiinţarea contractului Roşia Montană este posibilă numai dacă apare o culpă a RMGC

„Pentru situația în care apar aceste culpe articolul 39 din Legea minelor prevede anularea licenței. Nu există altă modalitate de desființare a acestui proiect. Dacă nu încalcă licența sau nu greșesc din punct de vedere al mediului nu există posibilitatea de a anula licența”, a declarat Șova.

Potrivit acestuia, în textul de lege este prevăzută posibilitatea statului de a primi în orice moment producția în natură.

„Achiziția de aur de pe piața internă presupune plata TVA, este o livrare de bunuri în sensul Codului Fiscal. BNR cumpără aur de pe piețele reglementate nu direct. Dacă BNR ar lua aur de pe piața internă ar trebui să plătească TVA iar în doilea rând nu prea ar avea nevoie în rezerva de aur a țării„, a explicat ministrul DPIIS.

Şova: RMGC poate cere Curţii de Arbitraj ca statul român să elibereze avizul pentru exploatare

Organizarea unei dezbateri pe tema proiectului Roșia Montană este benefică pentru a vedea dacă societatea românească este pregătită pentru astfel de dezbateri, a declarat recent, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, într-o conferință de presă.

„Mi se pare puțin ciudată decizia de a chema miniștrii la audieri (în comisia parlamentară—n.r.). Trebuie chemat tot Guvernul. Voi spune că opinia mea este opinia Guvernului, iar alte opinii le voi spune la dezbaterile din Parlament”, a afirmat Vosganian.

Potrivit acestuia, trebuie rezolvate trei întrebări până la începerea dezbaterilor parlamentare.

„În primul rând, trebuie să fim toți de acord dacă resursele trebuie să fie fructificate sau nu. Eu susțin că orice resursă trebuie exploatată. Apoi trebuie să fim de acord ca exploatarea să se facă în conformitate cu Constituția, unde se precizează că trebuie respectat interesul național. Trebuie să ne punem de acord ce vom face cu aurul, trebuie să definim interesul național. În al treilea rând, trebuie stabilit care este cadrul tehnic cu care vom exploata resursele”, a subliniat ministrul.

Guvernul a adoptat, în data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roșia Montană.

Actul normativ prevede aprobarea unui acord în baza căruia acționarul majoritar al proiectul minier aurifer, Roșia Montană Gold Corporation /RMGC/, va transfera în etape cu titlu gratuit către acționarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al companiei. Participația indirectă a statului român urmează să ajungă, astfel, la 25%. Redevența minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (față de 4% în cazul celorlalte proiecte miniere) cu opțiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea și revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecția mediului și eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică și culturală durabilă a comunității din Roșia Montană.

Mănescu: Dacă exploatarea cu cianuri ar fi dus la dezastre ecologice, nordul Europei era un dezastru

În 9 și 10 septembrie, senatorii Comisiei juridice și cei ai Comisiei de administrație au dat un vot negativ, în unanimitate, proiectului de lege. Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat că în cazul în care Parlamentul respinge proiectul de la Roșia Montană licența de exploatare nu se va pune în aplicare.

În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depășind astfel primele două țări din top, Finlanda și Suedia.

Băsescu: Sunt un adept al relansării industriei de extracţie, dar nu mă pronunţ pe tema Roşia Montană

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...