Ovidiu Pinghioiu, Cegeka România: Experiențele digitale oferite clienților devin mai importante ca oricând. Companiile trebuie să ofere platforme digitale cât mai ușor de utilizat – INTERVIU

Experiențele digitale oferite clienților devin mai importante ca oricând. Companiile trebuie să ofere platforme digitale cât mai ușor de utilizat, este de părere Ovidiu Pinghioiu, Director Applications, Cegeka Romania, companie cu afaceri de 48 milioane de euro în 2022. Într-un interviu pentru Economica.net, acesta a vorbit despre strategia de business a companiei, dificultatea de a recruta noi angajați, precum și despre nevoia și tendințele pieței de dezvoltare de software pentru companii.
Lidia Neagu - mar, 31 ian. 2023, 21:58
Ovidiu Pinghioiu, Cegeka România: Experiențele digitale oferite clienților devin mai importante ca oricând. Companiile trebuie să ofere platforme digitale cât mai ușor de utilizat - INTERVIU

Cegeka este un furnizor european de soluții IT, cu peste 5.500 angajați la nivel de grup în Europa, dintre care mai mult de 900 în România și Moldova. Cegeka este prezentă pe piața românească din 2011.

1.2022 a fost un an marcat de război, inflație și creșterea prețului la energie. Cum a fost anul pentru Cegeka România? Cu ce suma previzionați că închideți anul?

Ultimul deceniu a fost marcat de crize continue, provocând companiile să își adapteze rapid operațiunile și strategiile pentru a rămâne în joc. Iar ultimul an a adus schimbări și incertitudini majore pentru mediul de afaceri, determinând organizațiile să-și regândească din nou abordarea, atât față de planificarea pe termen scurt, cât mai ales față de cea pe termen lung. Prin adaptabilitate, agilitate, tenacitate și dezvoltare continuă, am reușit să facem față turbulențelor economice, astfel că anul 2022 a fost unul favorabil pentru Cegeka România, marcat de creștere pe mai multe planuri. 

Am continuat dezvoltarea portofoliului de clienți: am încheiat parteneriate strategice cu clienți din zona de finance și banking, energie și retail și am început colaborări cu start-up-uri din afara țării. În ultimul an, am adăugat portofoliului nostru un număr de 8 clienți noi – 5 companii din piața internă și 3 business-uri de pe piața externă.

Focusul pentru Cegeka România în 2022 a fost consolidarea proiectelor demarate încă din 2020, din timpul pandemiei, când am câștigat mai mulți clienți importanți, pentru a asigura continuitatea business-ului. Totodată, ne-am concentrat și pe extinderea paletei de servicii și cerințe oferite clienților noștri. Pandemia a fost un catalizator privind onboarding-ul de clienți noi și din afara României, determinând diversificarea soluțiilor pe care le oferim, cât și o abordare mai largă din punct de vedere al piețelor pe care le deservim. Și în momentul de față, focusul nostru rămâne consolidarea relațiilor cu clienții existenți. 

Estimăm că Cegeka Romania a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 48 milioane euro. Până la mijlocului anului 2022, înregistram o creștere cu 28% a cifrei de afaceri față de aceeași perioadă a anului trecut și avem motive să considerăm că până la finalul anului vom fi depășit acest procent. Ne așteptăm, așadar, la o creștere în 2022 peste așteptările setate la începutul anului. 

2. Ce divizie a performat cel mai bine în 2022 și de ce?

Divizia locală din cadrul Cegeka România a înregistrat la jumătatea anului 2022 o cifră de afaceri de 7,2 milioane de euro, ceea ce reprezintă o treime din business-ul total Cegeka. Cealaltă divizie care deservește clienții grupului Cegeka (Cegeka European Delivery Center) are o cifră de afaceri de aproximativ 14 milioane de euro, raportată la jumătatea anului 2022. Așa cum vă spuneam anterior, estimăm că în total Cegeka Romania a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 48 milioane euro, din care aproximativ 16 milioane proveniți din clienți locali și 32 milioane pentru cealaltă divizie.

3. Strategia din ultima perioadă a fost extinderea în multe orașe în România, precum și în Moldova. Ce urmează pentru Cegeka în 2023 în aceste două țări?

Înainte de pandemie, la nivel naţional Cegeka România avea birouri în Bucureşti şi Iaşi, pe care le va păstra în continuare. Mai mult decât atât, în decembrie 2022, am deschis cel de-al doilea birou din capitală, situat în nordul Bucureștiului, în clădirea de birouri Miro, dezvoltată de Speedwell. Deschiderea unui al doilea birou în București a fost o decizie foarte importantă, care va contribui considerabil la starea de bine a angajaților noștri. 

Clădirea a primit o certificare BREEAM Excellent, precum și o certificare WELL PLATINUM, cel mai înalt nivel obținut până în prezent în România, ceea le va oferi un mediu de lucru cu facilități de excepție tuturor colegilor care vin să lucreze aici (îndeosebi celor care locuiesc în nordul Bucureștiului), dar și clienților, partenerilor și colegilor din afara țării care ne vizitează – fiind localizat în vecinătatea aeroportului. 

Vom continua să lucrăm hibrid, iar cu cele două birouri pe care le avem în prezent în București, unul în centrul Bucureștiului, iar al doilea la Miro, ne dorim să le oferim angajaților un work-life balance și mai bun, atunci când aceștia își doresc să meargă la birou, reducând pe cât posibil timpul petrecut în trafic. Astfel, fiecare alege când dorește să vină la birou și unde. 

În plus, cu noul spațiu din Miro reușim să rezolvăm și una din problemele noastre mai apăsătoare și anume optimizarea locurilor de parcare. În zona centrală avem un număr limitat, lucru care devine problematic pentru colegii care pot ajunge la birou doar cu mașina. Acest aspect a fost rezolvat odată cu închirierea noului birou în Miro, colegii noștri beneficiind nu doar de locuri de parcare, cât și de stații de încărcare pentru mașinile electrice. 

Deschiderea noului sediu este un rezultat al creșterii și dezvoltării continue din ultimii 10 ani în România și totodată un spațiu în care ne propunem să încurajăm schimbul de cunoștințe pentru tinerii absolvenți, dar și un spațiu de brainstorming și distracție. Atunci când am luat această decizie a extinderii, unul din scopuri a fost să creăm și un mediu propice și modern pentru studenții din cadrul Cegeka Academy. Astfel, am reușit să amenajăm un spațiu generos pentru ca studenții noștri să înțeleagă mai bine cultura noastră organizațională, cât și să descopere mai bine modul de lucru și de interacțiune specific mediului corporate. Prin urmare, a 4-a ediție a Academiei se va desfășura în integralitate în cadrul Miro. 

4. Pandemia a ”forțat” cumva companiile sa accelereze procesul de transformare digitală a afacerii, mai ales în 2020-2021. Cum a fost din acest punct de vedere 2022? Au fost companiile la fel de deschise pentru adopția de tehnologie?

Dacă la începutul pandemiei, foarte multe companii au accelerat digitalizarea, pentru a putea face față perioadei respective, pentru a putea să-și desfășoare operațiunile în continuare, pentru a putea avea o comunicare eficientă și sigură cu angajații lor și pentru a oferi servicii foarte bune clienților, după doi ani observăm, în continuare, o tendință în creștere în zona digitalizării. Clienții dezvoltă în continuare aplicații noi, adaugă module aplicațiilor existente, optimizează procesele curente, dar decid și modernizarea soluțiilor IT vechi pe care le aveau. 

În opinia noastră, tot mai multe companii vor aloca bugete pentru transformare digitală, pentru a accelera automatizarea, implementarea AI și a altor tehnologii, înțelegând că transformarea digitală poate ajuta la reducerea substanțială a costurilor și la îmbunătățirea eficienței. Prin adoptarea noilor tehnologii, companiile pot să-și eficientizeze procesele, pot să automatizeze sarcinile de rutină și pot obține informații despre comportamentul clienților. 

De exemplu, sectorul bancar, datorită pandemiei, a intensificat semnificativ adopția de soluții software personalizate (custom software), ceea ce a condus la îmbunătățirea experiențelor digitale ale clienților, creșterea eficienței operaționale, dezvoltarea de noi produse și servicii, o mai bună gestionare și analiză a datelor, etc.

Experiențele digitale oferite clienților devin mai importante ca oricând. Companiile trebuie să ofere platforme digitale cât mai ușor de utilizat. Mai ales pentru industriile aflate sub presiune, soluțiile software personalizate pot face diferența, răspunzând semnificativ provocărilor și ajutându-le să devină mai puternice și mai prospere. 

5. Ce tendințe ați observat în piață în 2022 și care dintre ele credeți că se va păstra și în 2023?

Ca răspuns la „intemperiile” economico-sociale, foarte multe organizații au îmbrățișat agilitatea și adaptabilitatea ca elemente esențiale ale modelului lor de business. Companiile explorează noi tehnologii și profită de contextul transformării digitale pentru a deveni mai competitive într-o piață aflată într-o continuă schimbare. De asemenea, companiile dezvoltă modele de operațiuni mai flexibile, care pot răspunde rapid la schimbările cerute de piață sau la nevoile clienților. În plus, multe companii dezvoltă strategii menite să gestioneze riscul și să valorifice oportunitățile în vremuri incerte. 

Să nu uităm nici de necesitatea de a stimula implicarea angajaților și echipelor într-un model de lucru hibrid. Companiile trebuie să creeze un mediu care să favorizeze productivitatea, colaborarea, starea de bine a oamenilor, prin programe de recunoaștere a meritelor, pachetele flexibile sau alte inițiative prin care oamenii să se simtă utili, apreciați. 

Pandemia a fost o turbulență majoră, urmată de crizele geopolitice și economice, dar să privim și partea pozitivă: companiile care au reușit să facă față contextului și să se adapteze sunt mai puternice, mai pregătite să facă față provocărilor viitorului. 

În ceea ce privește tehnologiile în trend, dacă ne raportam la partea de backend, Cegeka Romania este și va fi un susținător al tehnologiei .Net. Majoritatea proiectelor noastre folosesc această tehnologie. Desigur, să nu uităm nici de Java, unde ne mândrim cu o mulțime de proiecte în derulare. În ceea ce privește partea de Frontend, o tehnologie care câștigă din ce în ce mai mult teren este React.js, dar și Angular.js. De asemenea, în momentul de față ne concentrăm și pe zona de Microsoft Azure, deoarece ne dorim să creștem în acest segment și să ne dezvoltăm capabilitățile.

În 2022, tehnologia low-code a luat amploare. Nouă ni s-a părut absolut normal să devină una dintre opțiunile pe care noi le oferim clienților noștri, având parteneriate strategice cu mai mulți furnizori de platforme low-code și no-code. Ne dorim să oferim cele mai bune soluții IT, astfel încât clientul să aleagă la sfârșit ce i se potrivește, ținând cont de raportul calitate-preț.

Așadar, în momentul în care noi primim o solicitare de dezvoltare a unui proiect sau a unei aplicații de la zero, revenim către client cu două opțiuni: prima opțiune este metoda clasică de software development, iar a doua opțiune reprezintă utilizarea platformelor low-code, astfel încât să poată observa diferențele atât din punct de vedere cost, cât și din punct de vedere livrare. Din experiența noastră până în momentul de față, tehnologia low-code reduce cu peste 60% costul unui proiect, cât și perioada de livrare.

6. Cum a decurs procesul de recrutare din acest an? Câți oameni noi ați angajat în România și Moldova, ce specializări găsiți mai greu și de ce? Lucrați exclusiv de la birou? Continuă procesul și în 2023?

Deși, inițial, așteptările noastre de creștere a echipei au fost mult mai ambițioase, piața nu ne-a permis să găsim suficient de mulți oameni. Dar suntem extrem de mulțumiți de calitatea și de rezultatele obținute în zona de recrutare și employer engagement. 

În ceea ce privește divizia locală, care deservește clienți din România, dar nu numai, suntem în jur de 250 de angajați, în creștere cu 15% față de anul precedent. Împreună cu colegii din celelalte divizii de dezvoltare, structuri care deservesc serviciile pentru grup, ajungem la aproape 850 angajați la acest moment. O creștere de 17% de oameni în ultimul an față de 2021. 

De asemenea, mai avem în jur de 50 poziții deschise pe roluri precum: .Net Developer, Java Developer, Ruby Developer, System Analyst, Business Analyst, System Administrator, React Developer, Android &iOS Developer, Data Engineer și Manual QA Tester.

7. Ce rezultate a înregistrat Cegeka Academy în acest an si cum se va dezvolta în anul următor?

Anul acesta, Academia Cegeka a decurs extraordinar de bine. Am angajat 19 studenți, care au fost cooptați imediat în proiectele clienților noștri.

Academia se adresează studenților din anii terminali sau de masterat de la facultățile tehnice din România și îmbină foarte bine teoria cu practica. Săptămânal, mentorii le prezintă studenților concepte tehnice, urmate de probleme sau exerciții care îi vor ajuta să înțeleagă teoria. Dificultatea crește treptat, pe măsură ce studenții avansează în program. Apoi, în ultima lună a Academiei, sunt împărțiți în echipe, fiecare echipă având sarcina de a finaliza un proiect. Acest proiect are că scop atât aplicarea și aprofundarea conceptelor învățate până în momentul respectiv în academie, cât și dezvoltarea competențelor sociale (interacțiunea dintre colegi, comunicarea în echipă, stabilirea priorităților și rezolvarea problemelor). Academia Cegeka este cel mai bun loc în care să-ți construiești cariera în IT. Oferim un mediu de învățare și de lucru foarte accelerat generațiilor tinere, acces la tehnologii, industrii și proiecte diverse locale și internaționale. 

În toți cei trei ani de existență a Academiei (din 2019 încoace), din 100 de studenți înscriși, în momentul de față avem 35 de angajați. Prin urmare, 15% din angajații activi din cadrul diviziei locale provin din Academia Cegeka.

În 2023, ne dorim să avem 100 de studenți înrolați în Academie. Suntem, deja, în perioada de interviuri cu toți studenții, iar la sfârșitul lunii ianuarie, ne-am propus să avem deja lista finală cu cei care vor intra în Academie. Estimăm startul undeva în jurul datei de 15 februarie, în funcție și de calendarul studenților, fiind o perioadă de examene și studiu intens pentru ei. În 2023 vom avea ca streamuri în Academia Cegeka Java, .Net, DevOps, QA și Frontend. Ne dorim ca după finalizarea Academiei, să angajăm cel puțin 30 de studenți care să înceapă să lucreze imediat. 

Te-ar mai putea interesa și
ANSVSA recomandă proprietarilor de animale din zonele afectate de inundații să coopereze cu medicii veterinari
ANSVSA recomandă proprietarilor de animale din zonele afectate de inundații să coopereze cu medicii veterinari
Recomandăm tuturor proprietarilor de animale din zonele afectate de inundaţii să coopereze cu medicii veterinari pentru efectuarea acţiunilor sanitare veterinare de necesitate, solicită......
Amazon și Flipkart (Walmart) sunt acuzate de autoritățile indiene că au făcut înțelegeri cu Samsung și Xiaomi, care au afectat concurența de pe piață
Amazon și Flipkart (Walmart) sunt acuzate de autoritățile indiene că au făcut înțelegeri cu Samsung și Xiaomi, care ...
Samsung, Xiaomi și alte companii producătoare de smartphon-ri s-au înțeles cu Amazon și subsidiara Walmart Flipkart ...
STS: Peste 163.000 de apeluri abuzive au fost recepționate de serviciul 112 de la începutul anului
STS: Peste 163.000 de apeluri abuzive au fost recepționate de serviciul 112 de la începutul anului
Peste un milion şi jumătate din apelurile de la 112 recepţionate de la începutul anului şi până în prezent au fost ...
Standard & Poor’s a revizuit în creștere ratingul Croației, la „A minus”
Standard & Poor’s a revizuit în creștere ratingul Croației, la „A minus”
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a revizuit, vineri, ratingul de credit pe termen lung al Croaţiei, ...