Owain Jones, Wizz Air: Nu ne temem de Blue Air. Vom rămâne cea mai mare companie aeriană din România

Compania naţională Tarom a pierdut de mult lupta pentru cotă de piaţă în faţa companiilor low-cost Wizz Air şi Blue Air. Şi nici Ryanair nu vrea să se lase mai prejos şi vrea să transporte mai mulţi pasageri. Anunţul Blue Air, de dublare a flotei şi intenţia de listare pe bursă nu îi sperie pe cei de la Wizz Air, care vor să rămână cea mai mare companie aeriană din România. 
Andrada Ghira - joi, 29 iun. 2017, 21:02
Owain Jones, Wizz Air: Nu ne temem de Blue Air. Vom rămâne cea mai mare companie aeriană din România

Cu venituri de 1,57 miliarde de euro şi un profit de 246 milioane de euro pentru anul financiar încheiat la 31 martie 2017, Wizz Air are în plan să-şi dubleze traficul în cinci ani şi să transporte 14 milioane de psageri, declara recent într-un interviu telefonic pentru ECONOMICA.NET, Jozsef Varadi, CEO Wizz Air.

Şi lucurile încep să se mişte. Din luna aprilie a anului viitor, compania alocă o nouă aeronavă A321, cu o capacitate mai mare cu circa 30% faţă de modelele A320, care va opera zboruri şi spre Nisa, Franţa şi Goteborg, Suedia. 

„În acest moment avem patru avioane A321 bazate la Bucureşti, iar de anul viitor va veni şi al cincilea.Cu o configuraţie de 230 locuri, asta înseamnă că vom avea echipaj de cabină adiţional, ceea ce înseamnă mai multe locuri de muncă. Este un avion eficient, probabil cel mai eficient, mai ales în configuraţia noastră, şi este o unealtă fantastică pentru noi de a creşte şi de a deveni eficienţi din punct de vedere al costurilor”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Owain Jones, chief corporate office în cadrul Wizz Air. 

Wizz Air domină piaţa din România cu o cotă de 31,1%, arată datele prezentate de companie în cadrul unei conferinţe de presă, pe baza capacităţii din luna iunie a acestui an. Pe locul doi se află Blue Air, cu o cotă de 21%, urmată de Tarom, cu 17,3%, Ryanair cu 10,5%, Lufthansa cu 5,3%. Restul companiilor aeriene deţin 14,8% din capacitatea disponibilă în piaţă. 

Întrebat cum vede competiţia cu operatorul român Blue Air, care a anunţat închirierea a 12 avioane Boeing 737-800 şi achiziţia a altor opt, dar şi o posibilă listare pe bursă, oficialul Wizz spune că reţeaua companiei va continua să se dezvolte şi să ofere preţuri mici. 

„Nu ne este frică deloc de Blue Air. Suntem compania numărul 1 din România şi aşa vrem să rămânem”, a declarat Owain Jones. 

Avioane mai mari pe rutele unde există cerere

În urmă cu o săptămână, Wizz Air a suplimentat cu zece aeronave A321 neo comanda către Airbus, şi are astfel o comandă de 140 noi avioane, printre care şi modelul A320, care vor fi livrate treptat, până în 2024. 

Noile avioane, care au 230 de locuri faţă de modelul A320 care are 180 de locuri, vor fi distribuite pe rutele unde există cerere. 

„Vom corela alocarea aeronavelor cu cerere. Acolo unde există cerere, vom aloca A321. Dacă nu există, vom păstra modelele A320”, mai spune Jones. 

Noul avion A321 care va veni la baza de la Bucureşti din luna aprilie a anului viitor va efectua zboruri noi spre Nisa, Franţa şi Goteborg, Suedia, dar şi zboruri suplimentare pe alte rute. Compania măreşte din aprilie 2018 frecvenţa săptămânală pe rutele spre Londra Luton (de la 19 la 21), Barcelona (de la 7 la 10), Tel Aviv (De la 7 la 9), Bari (de la 5 la 7), Paris Beauvais (de la 3 la 5), Eindhoven (de la 2 la 4), Billund (de la 2 la 3) şi Geneva (de la 2 la 3). 

Anul acesta, peste 1,5 milioane de pasageri au ales să zboare cu Wizz Air în primele şase luni, în creştere cu aproape 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe 28 iunie, compania a atins 30 de milioane de pasageri transportaţi în România de la prezenţa pe piaţă din 2007. 

Wizz Air, care vrea să transporte anul acesta 7 milioane de pasageri în şi dinstre România, are o flotă de 83 de aeronave Airbus care servesc 500 de rute din 28 de baze. Compania are circa 3.500 de angajaţi şi va continua recrutările în România din luna septembrie a acestui an. 

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...