Decizie istorică: Dispare marca de pe pachetul de ţigări. Apar imagini dure

Economica.net
15 08. 2012
pachete_standard_tigari_australia_48143800

Apelul respins de Înalta Curte al Phillip Morris International, British American Tobacco şi Imperial Tobacco, unii dintre cei mai mari producători de ţigarete din lume, înseamnă că legea care obligă la standardizarea pachetului de ţigări este tot mai aproape să intre în vigoare în decembrie 2012, potrivit The Telegraph.

Autoritățile de la Canberra speră că noile pachete, cu imagini dure cu efectele fumatului şi de culoare neatractivă, vor scădea numărul de fumători tineri şi că mai puţini oameni se vor apuca de fumat. Asta ar trebui să ducă la o scădere a numărului de afecţiuni cauzate de fumat şi, implicit, la cheltuieli mai mici pentru sănătate.

De cealaltă parte, producătorii susţin că noile pachete le vor tăia din profituri, că legislaţia încalcă proprietatea intelectuală, fără ca o justă compensaţie să existe, şi că nu va face decât să crească contrabanda cu ţigări şi numărul contrafacerilor. Citeste si: S-au ieftinit ţigările Pall Mall

Philip Morris mai are şi alte căi de atac. Producătorul a schimbat proprietarul afacerii din Australia de la o companie din Elveţia la una din Hong-Kong pentru a beneficia de un acord bilateral semnat în 1993 între insulari şi regiunea administrativă specială chineză. Sub litera acestui acord Philip Morris va acţiona în instanţă statul australian şi a depus şi o plângere la Organizația Mondială a Comerțului.

Branding-ul pachetului de ţigarete este una dintre puţinele forme de publicitate la care producătorii de tutun mai au acces. Aceştia se tem că decizia din Australia va crea un procedent la nivel mondial. Uniunea Europeană a lansat spre consultare în 2010 un draft de lege care propune, printre altele, ca pachetele să devină standard, fără logo.

Fumatul, puternic taxat de către stat

Statul ia cea mai mare parte din preţul unui pachet de ţigări, aproximativ 80% în România. Doar din acciză statul român a încasat în 2011 1,53 miliarde de euro, şi 5,2 miliarde de euro în intervalul 2008-2011. Potrivit ZF, estimările arată că statul cheltuieşte anual 700 de milioane de euro pentru tratamentul bolilor asociate fumatului.

În Australia, în bugetul pe 2011-2012 sunt aşteptate venituri de 5,8 miliarde de dolari australieni din acciza pe tutun. În Germania, statul a luat din accize în 2011 peste 12 miliarde de euro, iar în Marea Britanie a adunat 10 miliarde de euro, potrivit datelor Comisiei Europene.