Pachetul Mobilitate 1: rezultatele şi analiza datelor studiilor ar putea fi gata până la finalul anului

Rezultatele şi analiza datelor celor două studii privind Pachetul Mobilitate 1 ar putea fi gata până la finalul anului, în acest moment fiind terminată faza în care se determină datele care ar trebui colectate, a afirmat joi Adina Vălean, comisar european pentru transporturi.
Economica.net - joi, 09 iul. 2020, 15:27
Pachetul Mobilitate 1: rezultatele şi analiza datelor studiilor ar putea fi gata până la finalul anului

„A existat un proces foarte transparent condus de Directoratul Mişcare – DG MOVE al Comisiei Europene în selectarea unui contractor. Tocmai că a fost un proces destul de lung, să zicem, faţă de când am luat decizia până s-a petrecut această selecţie. Sunt două studii pe care le facem pe cele două subiecte, primul fiind cel legat de obligaţia unui camion să se întoarcă în ţara de origine la fiecare 8 săptămâni şi celălalt care analizează restricţiile de cabotaj şi de transport combinat. Deci sunt două studii…În momentul de faţă cred că s-a terminat faza de a defini datele pe care vrei să le aduni. Cu ajutorul stakeholderilor s-au definit întrebările şi lucrurile pe care le investigăm şi care ne pot conduce la o concluzie privind impactul asupra mediului, asupra pieţei, impactul din punct de vedere climatic al emisiilor. Toate aceste lucruri privind cele două prevederi ale pachetului de mobilitate. Consultarea mai largă şi adunarea datelor se vor face în perioada următoare şi sper că vom avea rezultatele şi analiza datelor gata până la sfârşitul anului ca să putem trage o concluzie bazată pe date”, a declarat Adina Vălean.

Ea a afirmat că toţi stakeholderii, toţi cei interesaţi, vor avea ocazia să se exprime şi vor putea participa cu date utile pentru acestea studii.

Reprezentanţa Comisiei Europene a organizat joi un dialog online pe tema „Călătorii în siguranţă – vară 2020”.

Anterior, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Adina Vălean a declarat că îmbunătăţirile sociale ale Pachetului Mobilitate 1 sunt semnificative. „În acest sens, salut votul Parlamentului European”, a declarat comisarul pentru transporturi, în documentul citat.

Executivul comunitar regretă că noile reglementări includ elemente care, posibil, nu sunt în linie cu ambiţiile Pactului verde european (Green Deal) şi sprijinirea de către Consiliul European a obiectivului prin care UE urmăreşte să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050, precizează oficialul CE.

Noile reguli impun camioanelor să se întoarcă la centrul operaţional al firmei la fiecare opt săptămâni. De asemenea, se impun restricţii la operaţiunile de transport combinat. Aceste măsuri nu făceau parte din propunerile Comisiei Europene adoptate în 31 mai 2017 şi nu s-a făcut o evaluare a impactului lor. Obligaţia reîntoarcerii camioanelor ar putea duce la ineficienţe în sistemul de transport şi la o creştere nedorită a emisiilor, a poluării şi a traficului, în timp ce restricţiile la operaţiunile de transport combinat ar putea diminua eficacitatea sprijinirii operaţiunilor de transport multimodal de marfă, susţine Adina Vălean.

Oficialul precizează că, în prezent, se evaluează impactul acestor două aspecte asupra climei, mediului şi funcţionării Pieţei unice europene, şi se strâng toate informaţiile necesare.

Adina Vălean îi încurajează pe cei din domeniul transportului feroviar şi autorităţile naţionale să sprijine această activitate furnizând datele relevante pentru evaluare.

Concluziile studiilor vor fi gata până la finalul acestui an. Dacă va fi necesar, Comisia îşi va exercita dreptul de a prezenta o propunere legislativă ţintită, înainte ca cele două reglementări să intre în vigoare, a anunţat comisarul european pentru transporturi

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Poliţia Română continuă programul de educaţie rutieră
Poliţia Română continuă programul de educaţie rutieră
Campania de prevenire și combatere a consumului de alcool și de droguri este cea de-a doua dintre cele șase campanii incluse ...
Airbus Helicopters România livrează două aparate H215 clientului său din Finlanda
Airbus Helicopters România livrează două aparate H215 clientului său din Finlanda
Airbus Helicopters România a finalizat acţiunea de livrare a celui de-al doilea elicopter H215 modernizat Poliţiei de ...
FAN Courier se extinde pe segmentul personal shopping. A lansat o platformă cu livrări în 60 de minute
FAN Courier se extinde pe segmentul personal shopping. A lansat o platformă cu livrări în 60 de minute
FAN Courier a lansat o aplicație și platformă de personal shopping, cu livrare între 45 și 60 de minute, al cărei prim ...