Pacienţii care vor să aibă confort ridicat la internarea în spital vor plăti cel mult 300 de lei pentru fiecare zi de spitalizare

De la 1 iulie, asiguraţii la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, care vor să fie internaţi în saloane cu grad ridicat de confort din cadrul spitalelor publice din ţară, vor plăti cel mult 300 de lei pentru fiecare zi de spitalizare, conform proiectului normelor de aplicare a Contractului-cadru din sistemul sanitar, consultat de Economica.net. În prezent, niciunul dintre spitalele publice care au răspuns solicitării Economica.net nu percepe tarife mai mari sau egale cu 300 de lei pe zi pentru cazarea la cerere în condiţii mai bune decât cele standard. Spre exemplu, tariful de cazare în rezervă cu grad ridicat de confort în cadrul Spitalului Militar din Bucureşti este de 280 de lei pe zi, în timp ce la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Pius Brînzeu" Timişoara tariful de cazare în salon cu un pat care are confort ridicat e de 70 de lei pe zi, au spus oficialii unităţilor sanitare pentru Economica.net.
Cristina Şomănescu - mie, 19 apr. 2023, 22:03
Pacienţii care vor să aibă confort ridicat la internarea în spital vor plăti cel mult 300 de lei pentru fiecare zi de spitalizare

Reglementarea unui plafon maxim al tarifului perceput la cererea asiguraţilor pentru cazare în saloane cu grad ridicat de confort e prevăzută în proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a HG pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, începând cu 1 iulie 2023.

„Asiguraţii suportă, în cazul spitalizării continue, contravaloarea serviciilor hoteliere (cazare şi/sau masă) cu grad ridicat de confort, peste confortul standard, acordate la cererea acestora.
Prin confort standard în ceea ce priveşte cazarea se înţelege salon cu minimum 3 paturi, grup sanitar propriu, cu respectarea normelor igienico-sanitare şi fără dotări suplimentare (televizor, radio, telefon, frigider şi altele asemenea), iar în ceea ce priveşte masa, cea acordată la nivelul alocaţiei de hrană stabilite prin acte normative.
Contravaloarea serviciilor hoteliere (cazare şi/sau masă) cu grad ridicat de confort se stabileşte de fiecare unitate sanitară furnizoare de servicii spitaliceşti, cu obligaţia asigurării accesului asiguraţilor la servicii medicale spitaliceşti acordate în condiţii hoteliere standard.
Contravaloarea serviciilor de cazare cu grad ridicat de confort nu poate depăși cuantumul de 300 de lei pe zi. Tariful pentru servicii de cazare nu se percepe pentru ziua externării”, reiese din proiectul normelor de aplicare a Contractului-cadru din sistemul sanitar, aplicabil din 1 iulie, consultat de Economica.net.

Am întrebat mai multe spitale din ţară care sunt în prezent tarifele percepute pacienţilor pentru serviciile hoteliere cu grad ridicat de confort, acordate la cererea acestora.

Tariful perceput asiguraţilor la sănătate de către Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” pentru cazare, pe zi, în rezervă cu grad sporit de confort (în care nu e inclusă şi hrană) este de 280 lei de persoană. Pentru stabilirea acestui tarif de cazare s-au luat în calcul următoarele tipuri de cheltuieli: personal, consum de materiale de curățenie, încălzire, iluminat, apă, salubritate și cele de reparații curente, au răspuns oficialii unităţii sanitare pentru Economica.net.

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava: două secţii au saloane cu grad ridicat de confort. Cazarea în aceste saloane costă 100 de lei pe zi de persoană.

„Tariful pentru spitalizarea în regim preferenţial la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava este de 100 lei pe zi, per pat, de persoană. Acest tarif este unic pentru toate secţiile, dar momentan se percepe pe secţiile de obstetrică-ginecologie şi îngrijiri paleative, unde putem asigura un confort sporit. Cei care doresc să beneficieze de confort sporit vor sta singuri în salon, au grup sanitar în salon, televizor, frigider”, au răspuns pentru Economica.net oficialii unităţii sanitare.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara: tariful de cazare în salon cu un pat care are confort sporit e de 70 de lei pe zi.

La nivelul spitalului, în prezent, sunt tarifate saloane cu confort sporit doar la Clinica de Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul spitalului. Tariful de cazare e de 70 de lei pe zi pentru salonul cu un pat. Salonul are frigider, sistem de climatizare şi televizor. Pentru salonul cu două paturi tariful de cazare e de 50 de lei pe zi. Salonul are sistem de climatizare și televizor, au spus pentru Economica.net oficialii Spitalului Clinic Judeţean de Urgență „Pius Brînzeu” Timişoara.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca are doar un salon cu grad crescut de confort. Tariful de cazare în salon cu două paturi cu grad ridicat de confort e de 100 de lei pe zi de persoană.

“Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca pune la dispoziţia pacientelor două locuri cu grad ridicat de confort, în Secţia Clinică Obstetrică-Ginecologie II. Locurile se află într-un salon cu două paturi. Costul pe zi de cazare în acest salon e de 100 de lei de persoană. Facilităţile oferite în acest salon sunt: baie proprie, televizor, frigider, fotoliu, dulap, măsuţă”, au răspuns oficialii unităţii sanitare la solicitarea Economica.net.

Oficialii Spitalului Clinic Colentina şi cei ai Spitalului Clinic Colţea din Bucureşti au spus pentru Economica.net că nu deţin saloane cu grad sporit de confort.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...