Pacienţii pot verifica furnizorii de servicii medicale

Preşedintele CNAS, Doru Bădescu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că au fost introduse formulare specifice pentru asiguraţi în ceea ce priveşte prestaţiile medicale de care aceştia au beneficiat.
Economica.net - lun, 05 nov. 2012, 15:43
Pacienţii pot verifica furnizorii de servicii medicale

Potrivit acestuia, există obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a informa asiguratul asupra prestaţiilor medicale raportate în SIUI pe CNP-ul său într-o perioadă dată de către furnizorii serviciilor medicale, medicamente şi dispozitive medicale.

Orice asigurat care doreşte să afle raportările privitoare la serviciile medicale primite poate merge la casa de asigurări unde se află în evidenţă şi cu respectarea dreptului la confidenţialitate i se poate prezenta o fişă cu serviciile primite.

Preşedintele CNAS a menţionat că prin această măsură s-a pus în practică o prevedere din lege care avea doar o valoare teoretică: asiguratul, în calitate de contribuabil şi beneficiar, are acum posibilitatea de a verifica prestaţiile cu care este înregistrat în baza de date a sistemului de asigurări de sănătate.

Indirect, prin această măsură, s-a atras atenţia furnizorilor de servicii medicale că pot fi verificaţi chiar de către pacienţii pe care îi au în evidenţe.

Preşedintele CNAS a mai anunţat că s-a dispus verificarea la nivel naţional a modului de derulare a programului de diabet zaharat, punându-se accentul pe respectarea protocoalelor privind acordarea tratamentului, precum şi a dreptului de prescriere a medicamentelor specifice.

În legătură cu posibilitatea introducerii recunoaşterii psihologiei ca serviciu medical, acest lucru nu se va face ca atare, ci va fi considerat un serviciu conex, a mai spus acesta.

Contractul-cadru 2013-2014 este postat pe site-urile CNAS şi Ministerului Sănătăţii, el fiind similar cu cel de anul trecut, dar, în urma discuţiilor cu furnizorii de servicii medicale, în funcţie de propunerile agreate de ambele părţi, acesta va mai fi completat.

Referitor la bugetul pentru anul viitor, preşedintele CNAS a menţionat că acesta va fi aproximativ la fel ca cel de anul acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...