Pacienţii pot verifica furnizorii de servicii medicale

Preşedintele CNAS, Doru Bădescu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că au fost introduse formulare specifice pentru asiguraţi în ceea ce priveşte prestaţiile medicale de care aceştia au beneficiat.
Economica.net - lun, 05 nov. 2012, 15:43
Pacienţii pot verifica furnizorii de servicii medicale

Potrivit acestuia, există obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a informa asiguratul asupra prestaţiilor medicale raportate în SIUI pe CNP-ul său într-o perioadă dată de către furnizorii serviciilor medicale, medicamente şi dispozitive medicale.

Orice asigurat care doreşte să afle raportările privitoare la serviciile medicale primite poate merge la casa de asigurări unde se află în evidenţă şi cu respectarea dreptului la confidenţialitate i se poate prezenta o fişă cu serviciile primite.

Preşedintele CNAS a menţionat că prin această măsură s-a pus în practică o prevedere din lege care avea doar o valoare teoretică: asiguratul, în calitate de contribuabil şi beneficiar, are acum posibilitatea de a verifica prestaţiile cu care este înregistrat în baza de date a sistemului de asigurări de sănătate.

Indirect, prin această măsură, s-a atras atenţia furnizorilor de servicii medicale că pot fi verificaţi chiar de către pacienţii pe care îi au în evidenţe.

Preşedintele CNAS a mai anunţat că s-a dispus verificarea la nivel naţional a modului de derulare a programului de diabet zaharat, punându-se accentul pe respectarea protocoalelor privind acordarea tratamentului, precum şi a dreptului de prescriere a medicamentelor specifice.

În legătură cu posibilitatea introducerii recunoaşterii psihologiei ca serviciu medical, acest lucru nu se va face ca atare, ci va fi considerat un serviciu conex, a mai spus acesta.

Contractul-cadru 2013-2014 este postat pe site-urile CNAS şi Ministerului Sănătăţii, el fiind similar cu cel de anul trecut, dar, în urma discuţiilor cu furnizorii de servicii medicale, în funcţie de propunerile agreate de ambele părţi, acesta va mai fi completat.

Referitor la bugetul pentru anul viitor, preşedintele CNAS a menţionat că acesta va fi aproximativ la fel ca cel de anul acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova susține că a distrus un important transport occidental de arme destinat Ucrainei
Moscova susține că a distrus un important transport occidental de arme destinat Ucrainei
Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forţele sale au distrus un important transport de arme furnizate de Occident în nord-vestul Ucrainei, informează France Presse, relatează......
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, şi-a anunţat, sâmbătă, candidatura la conducerea formaţiunii, afirmând ...
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin sezon
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin ...
Bacolux Hotels a investit 7 milioane de euro în fostul Hotel Hefaistos din Eforie Nord, care se va numi Bacolux Koralia. ...
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză să atace în instanță autorizațiile de construcție ilegale de pe Kiseleff
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză ...
Instituţia Prefectului Bucureşti i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan că nu a susţinut "cu niciun ...