Packeta: Observăm o creștere a interesului retailerilor online români pentru extinderea Black Friday la nivel internațional

Black Friday internațional, care are loc, anul acesta, pe 24 noiembrie,a suscitat interesul unui număr mai mare de retaileri online români față de anii anteriori, potrivit Packeta România, platformă digitală globală pentru comerțul online. Retailerii își pot tripla volumele de comenzi livrate cross-border.
Alina Stanciu - mie, 15 nov. 2023, 22:28
Packeta: Observăm o creștere a interesului retailerilor online români pentru extinderea Black Friday la nivel internațional

Un număr tot mai mare de retaileri online români vor intra anul acesta în campania de reduceri de Black Friday și la nivel internațional, în țări precum Ungaria, Bulgaria, Grecia, Italia, Spania, Anglia, Germania, Cehia și Polonia, arată datele Plaketa, platformă digitală globală care oferă servicii de livrare pentru comerțul online.

“Trendul de creștere este evident de la un an la altul, odată cu interesul tot mai mare al magazinelor online de a-și extinde operațiunile de livrare la nivel internațional. (…) Observăm o creștere a interesului comercianților online români pentru extinderea promoțiilor la nivel international in contextul Black Friday”, a explicat pentru Economica Alexandr Jeleascov, Managing Director, Packeta România.

Magazinele online din România vizează pentru extindere internațională destinații de livrare precum Ungaria, Bulgaria, Grecia, Italia, Spania, Anglia, Germania, Cehia și Polonia și, în general, zonele unde există comunități mari de români. Cât despre oferta lor de Black Friday, aceștia oferă discounturi de 25-30% în principal la produse din domeniile fashion, electronice și health & beauty, articole pentru copii. categoria Fashion. “Avantajele competitive ale retailerilor români pe piețele străine includ flexibilitatea și adaptabilitatea la schimbări, precum și capacitatea de a oferi prețuri competitive, produse autentice de la mici mestesugari care vand exclusiv in afara tarii”, mai spune managerul Packeta potrivit căruia principalele provocări ale retailerilor români în vânzarea online peste granițe constau în alinierea la prevederile legislative, depășirea barierei lingvistice și abordarea dificultăților logistice și de stoc, retururile.

Vânzări de trei ori mai mari

Comercianții online care vând în piețele din afara țării și intră în campania de Black Friday 2023 își pot tripla volumele de comenzi livrate internațional în perioada evenimentului de reduceri în acest an, din estimările Placketa.

Black Friday 2023 are loc, vineri, 24 noiembrie, în mai multe țări din regiune, precum Cehia, Germania, Polonia și Ungaria, și în țările baltice (Letonia, Lituania, Estonia). În unele țări, campania de reduceri se va prelungi pe o perioadă mai mare (Black Week) sau va continua cu Cyber Monday.

„Black Friday este un eveniment de cumpărături mult așteptat, a cărui importanță crește de la an la an, simultan cu apetitul cumpărătorilor de a accesa produse din magazine din afară. Observăm deja o efervescență în volumele livărilor cross-border, care va ajunge la punctul maxim în zilele post Black Friday internațional, fapt ce confirmă că o pondere importantă a achizițiilor făcute de cumpărătorii transfrontalieri de-a lungul unui an are loc în această perioadă de reduceri”, spune Alexandr Jeleascov. 

Prin intrarea pe piața globală, comercianții online câștigă acces la o audiență mult mai extinsă și pot profita de creșterea semnificativă a vânzărilor în fiecare țară în care își extind activitatea.

„Oportunitățile pentru comerțul electronic transfrontalier sunt foarte mari de la an la an, însă extinderea magazinelor în afară nu este lipsită de provocări. Înțelegerea pieței din perspectiva obiceiurilor de cumpărare este punctul de pornire pentru magazinele care au în vedere vânzarea în afară”, mai spune  Jeleascov.

Black Friday în regiune – top vânzări

În Republica Cehă, Black Friday dă startul sezonului de reduceri de iarnă și este momentul în care clienții fac cumpărături pentru perioada sărbătorilor și caută, în același timp, articole de uz zilnic la prețuri mai bune. Frenezia cumpărăturilor asociată cu Black Friday durează, de obicei, întreaga săptămână și se prelungește până luni, când are loc Cyber Monday.

Cel mai mare interes este pentru categorii precum îmbrăcăminte, electronice, telefoane mobile și accesorii, jucării și echipamente sportive.

În Germania, top 5 categorii cu cele mai mari volume de vânzări de Black Friday sunt Fashion, electronice, Health&Beauty, electrocasnice și jucării.

Milenialii (persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani) au generat, anul trecut, cele mai mari vânzări. Aceștia au fost responsabili de 52% din totalul vânzărilor de Black Friday în Germania, potrivit furnizorului de servicii de plată Klarna și de platforma Blackfriday.de.

În Ungaria, Black Friday are loc pe 24 noiembrie, dar multe magazine online oferă reduceri pe perioade mai lungi (pe durata întregii luni noiembrie – Black November – pe durata unei săptămâni sau a unui weekend). Categoriile Fashion, Health & Beauty, dar și piesele auto (inclusiv anvelopele de iarna) au avut, anul trecut, cele mai importante creșteri. Echipamentele sportive, produsele pentru casă și grădina și cărțile au înregistrat creșteri, însă, moderate.

În Polonia, mai mult de 95% din respondenți știu despre Black Friday, un eveniment de shopping ce a înregistrat o creștere de 15% a vânzărilor în 2022, față de anul precedent. Potrivit procesatorului de plăți Tpay, în BF 2022, interesul polonezilor a crescut pentru categoriile Fashion, electrocasnice, electronice și produse pentru sănătate și îngrijire personală. Clienții polonezi au cheltuit, anul trecut, cel mai mult, în comparație cu restul consumatorilor, pe jocuri online.

Clienții din țările baltice cumpără bunuri cu valoare mai mare în BF

24 noiembrie este ziua în care are loc Black Friday 2023 și în țările baltice. În general, magazinele din regiune mențin discounturile pe o perioadă de aproximativ 1 săptămână, în preajma acestui eveniment.

Potrivit Swedbank, în săptămâna premergătoare Black Friday din 2022, lituanienii, letonii și estonienii au cheltuit aproape 200 de milioane de euro pentru achiziții cu cardul, ceea ce reprezintă cu 12,5% mai mult decât săptămâna precedentă.

Interesul pentru reducerile de Black Friday este deosebit de ridicat în Letonia, unde, anul trecut, volumul și valoarea plăților cu cardul au crescut cu circa 40% în perioada campaniei.

În mod obișnuit, în țările baltice, clienții cumpără în BF bunuri cu valoare mai mare, precum electronice, electrocasnice inteligente, echipamente audio și de fitness.

Packeta, prezentă pe piața din România din 2017, are o rețea de peste 16.000 de puncte pick-up proprii și lockere în rețeaua internațională a Packeta Group și alte 139.000 de puncte pick-up partenere și lockere în toată Europa.

În anul 2022, grupul Packeta a transportat mai mult de 90 de milioane de colete și colaborează, în prezent, cu peste 46.000 de magazine online și selleri. Magazinele online își pot expedia coletele nu numai la nivel național, ci și la nivel internațional, în toate cele 27 de țări din Uniunea Europeană, plus Marea Britanie, SUA, Elveția, Liechtenstein, Emiratele Arabe Unite, Israel și Turcia.

 

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...