1EUR = 4.7781 RON | Bucureşti 13 º

Extern

Pactul fiscal european este deja ameninţat?

În Franţa, Le Figaro constată că de-abia născut, Pactul fiscal european e deja ameninţat. De ce? Sunt cel puţin două ameninţări.

29 feb, 2012 | RFI Romania

Prima ameninţare se numeşte Germania. Berlinul a refuzat să mărească sumele din fondul de salvare european, asa cum o cerusera Washingtonul si Fondul Monetar International. Angela Merkel e fragilizata de criticile din coalitia sa si s-a saturat sa treaca interesele zonei euro inaintea intereselor pe termen scurt ale contribuabililor. Cea de-a doua amenintare e Irlanda, care a anuntat ca va organiza un referendum asupra pactului bugetar. Un vot care se anunta delicat. Irlandezii sint foarte sensibili la chestiunile de suveranitate si ca urmare nu apreciaza deloc armonizarea fiscala propusa de Paris si Berlin, care pentru ei se va traduce prin cresterea impozitelor. Dar, daca resping textul, asta inseamna ca vor renunta la benefiiciile fondului de salvare de care Dublinul profita déjà. Oricum, conchide Le Figaro, cele doua vesti nu sint de bun augur inaintea summit-ului european din acest week-end, scrie RFI Romania.

 

Si cu solidaritatea cum ramane, se intreaba Financial Times, apropo de ce se intampla zilele acestea in Europa. Solidaritatea este pe cale de disparitie, oare ?

 

Britanicii de la Financial Times remarca, nu fara condescendenta, ca unele cuvinte sint proprii vocabularului europenilor continentali. Nu ii auzi pe britanci sau americani vorbind despre solidaritate. Expresia apartine unui tip de capitalism imbibat de consensuri. Dar acest cuvant incepe sa dispara si din vocabularul continentalilor. Si totusi – spune ziarul – sint multe motive pentru care natiunile europene sint mai bine impreuna decat singure. Cel mai evident e ca pentru a avea un cuvant de spus in lumea de azi, Germania, Franta sau Marea Britanie singure nu valoreaza prea mult. Celalalt e legat de pacea de pe continent. Istoria a aratat ca atunci cind tarile europene nu actioneaza impreuna, atunci actioneaza una impotriva celeilalte. E de reflectat, deci.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO