1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Paguba statului din dosarul Rompetrol ar putea fi acoperită din averea lui Dinu Patriciu

Tranzacţia prin care compania de petrol si gaze din Kazakhstan KazMunaiGaz a cumpărat, acum şapte ani, pachetul majoritar de actiuni (75%) din Rompetrol Grup NV al lui Dinu Patriciu, a luat în calcul si posibilitatea ca firma să piardă litigiul pe “creanţa Libia”, iar kazahii beneficiază în acest sens de o garanţie din partea Rompetrol Holding SA Elveţia, ulterior Dinu Patriciu Holding Elveţia.

08 oct, 2014 | ECONOMICA.net
(update 08 oct, 2014 17:24) Rompetrol: Procesul priveşte aspecte dinaintea preluării de către KazMunaiGaz
Procesul la care se face referire a debutat în anul 2006 și privește strict aspecte din activitatea anterioară a societății SC Rompetrol SA, iar KMG International a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni ale Rompetrol Group NV în anul 2007, la 6 ani după evenimentele analizate de instanță și la peste un an după începerea propriu-zisă a procesului, se arată într-un comunicat al KMG Internaţional, noua denumire a Grupului Rompetrol.

“Luând act de hotărârea instanței, KMG International va analiza și identifica în perioada următoare cele mai bune soluții pentru respectarea acesteia. Hotărârea instanței nu va afecta activitatea celorlalte companii ale KMG International, în Romania sau în străinătate, afacerile sale în sectorul de rafinare și distribuție urmând să se desfășoare în continuare în ritm normal. De asemenea, precizăm că relațiile cu clienții, angajații, partenerii și furnizorii noștri nu vor fi afectate” se mai arată în comunicat.


Compania petrolieră kazahă a cumpărat Rompetrol, în 2007, cu garanţia că eventualele daune care ar putea fi ulterior suportate în urma litigiilor pe care Rompetrol le-a avut înainte de momentul achiziţiei nu vor fi plătite de noul proprietar.

Potrivit unor surse apropiate dosarului din instanţă, în momentul tranzacţiei, Dinu Patriciu a emis o garanţie în favoarea companiei kazahe, care să acopere eventualul prejudiciu care ar putea fi suportat dacă Rompetrol pierdea procesul cu statul în chestiunea creanţei libiene. Înscrisul este depus în dosarul recent judecat, prin care statul a obţinut câştig de cauză în procesul Rompetrol.

Solicitaţi, reprezentanţii companiei petroliere au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă, “deocamdată”.

În 2007, la momentul achiziţiei. KMG a fost consiliată de ABN Amro Bank, PriceWaterhouseCoopers, firmele de avocatură Norton Rose (pentru legislaţia olandeză şi franceză) şi Wolff Theiss (pentru legislaţia română), consultanţii tehnici Purvin & Gertz şi consultanţii de mediu ERM. Consultanţii Grupului Rompetrol au inclus Morgan Stanley, AKD Prinsen Van Wijmen (pentru legislaţia olandeză) şi Salans (pentru legislaţia franceză şi română).

Pe 7 octombrie, justiţia română a pus punct procesului Rompetrol. Iată ce scrie în încheiere: "În baza art.397 C.p.p. cu referire la art.19 C.p.p. admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă Ministerul Finanţelor Publice şi,în consecinţă, obligă pe inculpaţii Bucşă Alexandru şi Grama Petrică în solidar cu partea responsabilă civilmente SC ROMPETROL SA la plata sumei de 58 521 056 USD în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii plus dobânda legală aferentă ,calculată de la data 05.01.2001 până la data achitării integrale a debitului, către partea civilă Ministerul Finanţelor Publice".

Suma de 58,5 milioane de dolari provine din ceea ce a rămas cunoscut drept "creanţa Libia". În anii 80, Rompetrol, firma de stat la acea vreme prin care statul român derula operaţiuni în străinătate, încheia un acord petrolier pentru dezvoltarea şi exploatare a unui zăcământ de petrol din Libia. Murzuk. În 1992, România a vândut concesiunea companiei spaniole Repsol, iar banii urmau să fie recuperaţi de Rompetrol SA, firmă care a fost ulterior cumpărată de Dinu Patriciu. Omul de afaceri nu a plătit decât o tranşă din sumă, iar ulterior, statul român a dat în judecată Rompetrol, pentru a recupera restul.

În 2007, Patriciu a vândut grupul Rompetrol companiei petroliere naţionale kazahe KazMunaiGas. KMG a platit 1,6 miliarde dolari pentru cumpararea a 75% din actiunile grupului Rompetrol, potrivit raportului anual al companiei de stat din Kazahstan, sub ce se vehicula imediat după ce s-a făcut tranzacţia.

Garanţia dată de firma lui Patriciu ar trebui, teoretic, să îndestuleze statul în condiţiile în care Rompetrol a pierdut procesul, dar, până la această dată, reprezentanţii Rompetrol au refuzat să dea explicaţii pe această temă.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO