Paharele din plastic de unică folosinţă şi unele cutii de unică folosinţă pentru meniurile fast food vor fi taxate – proiect

Paharele şi capacele lor din plastic de unică folosinţă, precum şi cutiile pentru mâncare folosite pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum urmează să fie taxate de operatorii economici, conform unui proiect de act normativ la care lucrează ministerele Mediului şi Economiei, studiat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - vin, 09 iul. 2021, 12:01
Paharele din plastic de unică folosinţă şi unele cutii de unică folosinţă pentru meniurile fast food vor fi taxate - proiect

Ministerele Mediului şi Economiei au pregătit o schiţă a actului normativ prin care România va transpune în legislaţia naţională Directiva UE 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.
Cele două ministere atrag însă atenţia că forma finală a proiectului de act normativ antemenţionat poate suferi modificări faţă de varianta anunţată acum.

Economica.net a studiat proiectul şi vă spune care sunt regulile noi pregătite pentru oamenii de rând şi pentru firme, în domeniul unor produse de unică folosinţă.

Important: regulile pe care vi le prezentăm în continuare nu se vor aplica tuturor produselor din plastic de unică folosinţă

Produsele vizate de actul normativ, la care lucrează cele două ministere, sunt prevăzute în partea A din Anexa Directivei CE 2019/904. Economica.net vi le enumeră mai jos:

– pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora.

– recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, cu produse alimentare care:

  • sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet;
  • sunt de regulă consumate din recipient şi sunt gata de consum fără să necesite pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum, cu excepţia recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor şi foliilor din material flexibil care conţin produsele alimentare.

Reguli noi pentru firme

Firmele care vând cu amănuntul produse din plastic de unică folosinţă din lista prezentată de Economica.net mai sus, precum şi cele care folosesc aceste produse ca să-şi vândă produsele proprii vor avea noi obligaţii:

– să taxeze produsele din plastic de unică folosinţă oferite clienţilor;
– să afişeze preţul acestor produse la loc vizbil, spre corecta informare a clienţilor;
– să evidenţieze distinct, pe documentele de vânzare, preţul produselor din plastic de unică folosinţă primite de clienţi;
– să le dea clienţilor posibilitatea să aleagă alternative reutilizabile la produsele din plastic de unică folosinţă din lista de mai sus, reiese din documentul pregătit de Ministerul Mediului, consultat de Economica.net.

Operatorii economici care introduc pe piaţă produse din plastic de unică folosinţă din lista prezentată de Economica.net mai sus vor avea următoarele obligaţii:

să declare anual la Administraţia Fondului pentru Mediu cantităţile de produse din plastic de unică folosinţă din lista prezentată de Economica.net mai sus, introduse pe piaţa românească în anul precedent celui în care raportează.
să scadă progresiv cantităţile de produse de unică folosinţă din lista prezentată de Economica.net, introduse pe piaţă, astfel: în anul 2023 să introducă pe piaţă cu 5% mai puţin decât în anul 2022, în anul 2024 – cu 10% mai puţin, în anul 2025 – cu 15% mai puţin, iar în anul 2026 – cu 20% mai puţin, se arată în documentul Ministerului Mediului.
să raporteze în fiecare an măsurile luate pentru atingerea acestor ţinte, către Ministerele Mediului şi Economiei, până la data de 1 februarie a anului următor celui pentru care transmite aceste date.

Tinerii, educaţi în şcoli să fie mai responsabili când consumă plastic

În şcoli şi facultăţi se vor susţine campanii de informare despre impactul produselor din plastic de unică folosinţă asupra sănătăţii şi mediului, în special, dar şi despre prevenirea generării deşeurilor, în general.

Ministerele Mediului şi Economiei vor monitoriza produsele de unică folosinţă enumerate în partea A din Anexa Directivei 2019/904, introduse pe piaţă, dar şi măsurile de reducere a consumului.

Ministerul Economiei va întocmi, prin ordin, Registrul naţional al operatorilor economici care:

  • introduc pe piaţă sticle PET care conţin plastic reciclat;
  • introduc pe piaţă plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET;
  • introduc pe piaţă alternative reutilizabile la produsele de plastic de unică folosinţă enumerate în lista prezentată de Economica.net mai sus.

Mai mult, cele două ministere vor prezenta Comisiei Europene în fiecare an un raport cu date centralizate despre produsele de unică folosinţă enumerate în partea A din Anexa Directivei 2019/904, introduse pe piaţă în anul respectiv, ca să demostreze scăderea consumului.

Atenţie! Aceasta nu este forma finală a proiectului de act normativ prin care ţara noastră transpune în legislaţie Directiva UE 2019/904. Economica.net va urmări acest subiect şi vă va spune care sunt măsurile cuprinse în varianta finală a proiectului, îndată ce va fi pusă la punct de cele două ministere.

Foto credit: https://www.allianceonline.co.uk/disposables/containers-and-lids.html

Te-ar mai putea interesa și
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina din Brazilia până în 2030, a declarat vineri un director, adăugând că......
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...