PAID a subscris cu 82% mai puţin în 2012, la 6,5 mil. lei, şi a trecut pe pierderi

Societatea care emite poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor, PAID, a subscris prime de asigurare de aproape 6,5 milioane de lei în 2012, în scădere cu 82% faţă de anul precedent, după ce portofoliul asigurătorului s-a diminuat cu 38%, la 331.131 poliţe.
Economica.net - mar, 23 apr. 2013, 13:11
PAID a subscris cu 82% mai puţin în 2012, la 6,5 mil. lei, şi a trecut pe pierderi

Potrivit datelor companiei, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a înregistrat o pierdere de 2,8 milioane de lei în 2012, de la un profit net de 970.922 lei în urmă cu un an.

„După ce în 2012, PAID a consemnat o pierdere de 2,8 milioane de lei, rezultată în principal din costul cu programul de reasigurare, societatea a reuşit însă să se redreseze în primul trimestru din 2013. Astfel, asigurătorul a înregistrat în primul trimestru din acest an un profit de peste două milioane de lei, ca urmare a bunei gestionări a portofoliului de asigurări şi a reducerii costului cu programul de reasigurare”, se arată într-un comunicat al companiei.

Valoarea daunelor achitate de PAID pe parcursul anului precedent a depăşit 270.000 lei, iar veniturile din prime de asigurare s-au ridicat la aproape 6,5 milioane de lei.

„De asemenea, în primul trimestru din acest an, PAID a plătit daune în valoare de 36.904 lei, veniturile din prime de asigurare fiind de 3,57 milioane de lei”, se mai spune în comunicat.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor şi Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Gothaer Asigurari (fiecare cu 15%). Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, UNIQA Asigurări şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Primele poliţe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010.

PAID este o componentă a programului naţional de asigurare a catastrofelor, gestionat de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Conform legislaţiei, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

Acoperirea poliţelor emise de PAID este una de tip prim risc şi funcţionează pe principiul solidarităţii, adică se aplică acelaşi nivel de primă de asigurare pentru orice locuinţă, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia.

Primele de asigurare pentru poliţele emise de PAID sunt de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro, şi de 10 euro, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro, în funcţie de materialele utilizate la construcţia imobilului.

Te-ar mai putea interesa și
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase. Totodată, accesarea laptopurilor, a......
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea ...
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...