Palmer, despre taxa pe reciclarea ambalajelor: Discutăm cu ministerele, cu producătorii, pentru identificarea de soluţii

Economica.net
03 02. 2016
plastic_bin_10970100_93104500

‘Este un subiect destul de complex şi cu foarte multe implicaţii legale, care cred că a fost câteodată incorect reflectat în spaţiul public. Practic, în clipa de faţă, suntem în situaţia în care termenul până la care trebuiau depuse declaraţiile la Administraţia Fondului de Mediu a fost până pe 25 ianuarie. Din informaţiile pe care le am, 20.000 de contribuabili (…) şi-au depus declaraţiile. S-au colectat peste 130 milioane de lei la Fondul de Mediu, faţă de 8 milioane (de lei – n.r.) de anul trecut, deci lucrurile merg înainte. Noi, împreună cu alte ministere, suntem într-o analiză, aşteptăm ca toată lumea să depună declaraţiile şi, atunci, să vedem o analiză de impact pentru felul în care, eventual, anumite firme, în special cele din industria alimentară, ar putea să fie afectate. În această după-amiază este o întâlnire tehnică între ministere şi urmează apoi să discutăm şi cu producătorii, să vedem dacă se pot identifica soluţii punctuale pe acest subiect’, a precizat Palmer, la Palatul Victoria, întrebată fiind în legătură cu scandalul ambalajelor.

Ea a adăugat că, în timp, situaţia trebuie privită ‘un pic mai macro’, arătând că sunt anumite lucruri care trebuie făcute, inclusiv clarificări legislative, la care se lucrează.

Patronatele şi sindicatele din industria alimentară au solicitat în 25 ianuarie suspendarea obligaţiei de plată a contribuţiei privind reciclarea ambalajelor până la crearea unui cadru legislativ ‘transparent, echitabil şi controlabil’ pentru toţi actorii din lanţul de reciclare, solicitând la unison demiterea ministrului Mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare şi reciclare şi lipsa de control a autorităţilor.

Reprezentanţii industriei de conserve din România şi cei din piaţa laptelui au afirmat că plata taxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj va aduce falimentul multor fabrici de profil şi disponibilizarea a peste jumătate dintre angajaţi din aceste sectoare, toate aceste costuri urmând să fie plătite din buzunarele consumatorilor.

Ministerul Mediului preciza, într-un comunicat remis AGERPRES în 21 ianuarie, că intenţia autorităţilor din domeniu nu este de a aplica penalităţi pentru fiecare kilogram de deşeu nereciclat, ci de a impulsiona un sistem funcţional de management al deşeurilor de ambalaje care să nu plaseze România în nefericita situaţie a unui infringement pe această temă, caz în care penalităţile europene ajung şi la 200.000 euro pe zi.