Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre. O treime lucrează prudent şi gestionează atent cheltuielile

 Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre, astfel 31,5% lucrează prudent şi gestionează atent cheltuielile, iar 29,6% sunt mai atenţi la cash-flow şi întârzieri în recuperarea banilor de la clienţi, conform studiului "Raportarea Financiară la Antreprenori", realizat de Trusted Advisor Strategy & Finance.
AGERPRES - Dum, 19 sept. 2021, 15:19
Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre. O treime lucrează prudent şi gestionează atent cheltuielile

Studiul mai arată că 14,8% amână deciziile de investiţie şi fac mai multe evaluări înainte de a aproba o investiţie; 14,8% nu au făcut schimbări; 5,6% lucrează cu ipoteze şi estimări multiple; 3,7% au multiplicat rapoartele şi analizele financiare.

Potrivit comunicatului companiei, din cauza pandemiei, bugetul iniţial al antreprenorilor a avut de suferit. Astfel, 35,2% au decis tăieri în categoriile de cheltuieli care nu afectau imediat continuarea afacerii; 22,2% au redus cheltuielile administrative; 22,2% au beneficiat de un context pozitiv şi au investit pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie şi livrare; 11,1% au făcut restructurări de personal; 5,6% au redus bugetul de marketing; 3,7% au oprit parţial capacităţi de producţie şi distribuţie.

Antreprenorii îşi doresc sprijin în zona strategiei financiare pentru: definirea şi implementarea unui Tablou de Bord cu ajutorul căruia să piloteze businessul (24,1% ); consolidarea şi optimizarea mai multor tipuri de afaceri (22,2%); calcule şi decizii investiţionale (14,8%); analize de profitabilitate pe linii de business (14,8%); cash-flow (7,4%); analize de cost de oportunitate (5,6%); definirea structurii bugetului de venituri şi cheltuieli ( 3,7%); realizarea şi coordonarea bugetelor departamentale (3,7%); strategia de preţ (3,7%).

Pentru următoarea perioadă, antreprenorii îşi prioritizează activităţi precum: creşterea profitabilităţii nete (46,3%);˜ obţinerea de finanţări pentru investiţii (14,8%); capitalizarea firmei şi optimizarea indicatorilor financiari (13%); optimizare cash-flow (13%); creşterea marjelor (7,4%); obţinerea de finanţări pentru activitatea curentă (5,6%).

În ceea ce priveşte relaţia cu departamentul financiar-contabil, antreprenorii doresc: 51,9% au nevoie de recomandări de optimizare a afacerii; 29,6% sunt deficitari pe partea de raportare financiară pentru management; 55,5% doresc mai multă proactivitate şi o comunicare mai bună.

„Ne bucurăm să avem ocazia să continuăm acest proiect relevant pentru zona financiară a companiilor româneşti. Aşa cum rezultă din date, pentru acest an, am sesizat o nevoie acută de realizare şi implementare de strategii financiare pentru o abordare integrată a operaţiunilor în companiile româneşti. Observ o evoluţie pozitivă prin deschiderea şi înţelegerea nevoii de strategie şi finanţe, care au crescut vizibil la antreprenorii români, în contextul pandemiei”, declară Ioana Arsenie, fondator Trusted Advisor Strategy & Finance şi strateg financiar.

Ea menţionează că se lucrează la profesionalizarea şi optimizarea departamentelor financiare, care să aducă mai multă valoare în companii.

Trusted Advisor Strategy & Finance, compania românească de contabilitate şi strategie financiară, condusă de Ioana Arsenie, strateg financiar, prezintă rezultatele studiului „Raportarea Financiară la Antreprenori”, ediţia a-II-a, 2021.

Ediţia din acest an marchează cea de-a doua şi vine ca o extensie a debutului său, prima ediţie fiind lansată în primăvara anului 2020. Studiul a fost elaborat pe un eşantion de 230 de respondenţi, companii antreprenoriale din România, care înregistrează o cifră de afaceri între 100 000 de euro şi 10 milioane de euro din oraşe precum Bucureşti, Cluj, Giurgiu, Ploieşti, Suceava, Arad, Sibiu, din sectoare ca producţie agricolă, de mobilier, e-commerce, consultanţă, horeca, automotive, medical, comerţ tradiţional, construcţii şi transporturi.

Te-ar mai putea interesa și
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei au ajuns la o înţelegere
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei ...
Liderii coaliţiei de guvernare şi-au dat acordul pentru susţinerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei, potrivit unor surse politice....
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Numărul studenţilor străini care vor să studieze în ţara noastră este în creştere, pe platforma "Study in Romania" ...
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dezvoltarea sistemelor de aeronave fără pilot, sau a dronelor, este cheia pentru a oferi Kievului un avantaj în faţa ...
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, ...