Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre. O treime lucrează prudent şi gestionează atent cheltuielile

 Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre, astfel 31,5% lucrează prudent şi gestionează atent cheltuielile, iar 29,6% sunt mai atenţi la cash-flow şi întârzieri în recuperarea banilor de la clienţi, conform studiului "Raportarea Financiară la Antreprenori", realizat de Trusted Advisor Strategy & Finance.
AGERPRES - Dum, 19 sept. 2021, 15:19
Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre. O treime lucrează prudent şi gestionează atent cheltuielile

Studiul mai arată că 14,8% amână deciziile de investiţie şi fac mai multe evaluări înainte de a aproba o investiţie; 14,8% nu au făcut schimbări; 5,6% lucrează cu ipoteze şi estimări multiple; 3,7% au multiplicat rapoartele şi analizele financiare.

Potrivit comunicatului companiei, din cauza pandemiei, bugetul iniţial al antreprenorilor a avut de suferit. Astfel, 35,2% au decis tăieri în categoriile de cheltuieli care nu afectau imediat continuarea afacerii; 22,2% au redus cheltuielile administrative; 22,2% au beneficiat de un context pozitiv şi au investit pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie şi livrare; 11,1% au făcut restructurări de personal; 5,6% au redus bugetul de marketing; 3,7% au oprit parţial capacităţi de producţie şi distribuţie.

Antreprenorii îşi doresc sprijin în zona strategiei financiare pentru: definirea şi implementarea unui Tablou de Bord cu ajutorul căruia să piloteze businessul (24,1% ); consolidarea şi optimizarea mai multor tipuri de afaceri (22,2%); calcule şi decizii investiţionale (14,8%); analize de profitabilitate pe linii de business (14,8%); cash-flow (7,4%); analize de cost de oportunitate (5,6%); definirea structurii bugetului de venituri şi cheltuieli ( 3,7%); realizarea şi coordonarea bugetelor departamentale (3,7%); strategia de preţ (3,7%).

Pentru următoarea perioadă, antreprenorii îşi prioritizează activităţi precum: creşterea profitabilităţii nete (46,3%);˜ obţinerea de finanţări pentru investiţii (14,8%); capitalizarea firmei şi optimizarea indicatorilor financiari (13%); optimizare cash-flow (13%); creşterea marjelor (7,4%); obţinerea de finanţări pentru activitatea curentă (5,6%).

În ceea ce priveşte relaţia cu departamentul financiar-contabil, antreprenorii doresc: 51,9% au nevoie de recomandări de optimizare a afacerii; 29,6% sunt deficitari pe partea de raportare financiară pentru management; 55,5% doresc mai multă proactivitate şi o comunicare mai bună.

„Ne bucurăm să avem ocazia să continuăm acest proiect relevant pentru zona financiară a companiilor româneşti. Aşa cum rezultă din date, pentru acest an, am sesizat o nevoie acută de realizare şi implementare de strategii financiare pentru o abordare integrată a operaţiunilor în companiile româneşti. Observ o evoluţie pozitivă prin deschiderea şi înţelegerea nevoii de strategie şi finanţe, care au crescut vizibil la antreprenorii români, în contextul pandemiei”, declară Ioana Arsenie, fondator Trusted Advisor Strategy & Finance şi strateg financiar.

Ea menţionează că se lucrează la profesionalizarea şi optimizarea departamentelor financiare, care să aducă mai multă valoare în companii.

Trusted Advisor Strategy & Finance, compania românească de contabilitate şi strategie financiară, condusă de Ioana Arsenie, strateg financiar, prezintă rezultatele studiului „Raportarea Financiară la Antreprenori”, ediţia a-II-a, 2021.

Ediţia din acest an marchează cea de-a doua şi vine ca o extensie a debutului său, prima ediţie fiind lansată în primăvara anului 2020. Studiul a fost elaborat pe un eşantion de 230 de respondenţi, companii antreprenoriale din România, care înregistrează o cifră de afaceri între 100 000 de euro şi 10 milioane de euro din oraşe precum Bucureşti, Cluj, Giurgiu, Ploieşti, Suceava, Arad, Sibiu, din sectoare ca producţie agricolă, de mobilier, e-commerce, consultanţă, horeca, automotive, medical, comerţ tradiţional, construcţii şi transporturi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Raport Covid-19: 10.141 de cazuri noi din peste 34.000 de teste. Rata de pozitivare e aproape de 30%
Raport Covid-19: 10.141 de cazuri noi din peste 34.000 de teste. Rata de pozitivare e aproape de 30%
Un număr de 10.141 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
12 orașe din țară vor testa în premieră un autobuz cu hidrogen. Îl aduce Solaris
12 orașe din țară vor testa în premieră un autobuz cu hidrogen. Îl aduce Solaris
Solaris Bus & Coach, lider european în producția de vehicule electrice pentru transport public, va prezenta în premieră ...
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,42 la mia de locuitori
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,42 la mia de locuitori
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, luni, în Bucureşti, de 16,42 cazuri la mia de locuitori, potrivit ...