Pandemia a tăiat 17% din veniturile din chirii ale NEPI Rockcastle în România și 94% din profit

NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din România, a încasat anul trecut chirii în scădere cu 17% față de 2019. La nivel de grup, scăderea este de 19,4%. În ceea ce privește profitul înregistrat pe piața din România, acesta s-a redus cu 94,5%, arată datele din raportul finaciar al companiei. 
Andrada Ghira - joi, 25 feb. 2021, 07:49
Pandemia a tăiat 17% din veniturile din chirii ale NEPI Rockcastle în România și 94% din profit

NEPI Rockcastle a încasat anul trecut în România chirii de 133 de milioane de euro, în scădere cu 17% față de 2019, de la 160,3 milioane de euro, arată datele din raportul financiar al companiei. Proprietățile din România reprezintă 35% din întreg portofoliul, iar valoarea s-a redus ușor, cu 3%, la 2,02 miliarde de euro.

La nivel de grup, veniturile au fost de 323 milioane de euro, în scădere cu 19,4% față de 2019. O parte din această scădere se datorează vânzării în luna august a portofoliului de clădiri de birouri deținut în România către AFI Europe. Impactul chiriilor încasate din clădirile de birouri este de circa 9,2 milioane de euro.

România este printre puținele țări în care NEPI Rockcastle a îregistrat profit în 2020, chiar dacă în scădere. Astfel, anul trecut s-a înregistrat un profit de 13,6 milioane de euro, în scădere cu 94% față de profitul de 251,3 milioane de euro înregistrat la sfârșitul lui 2019.

Doar în Croația și Lituania s-a mai înregistrat profit, iar la nivel de grup, NEPI Rockcastle marchează o pierdere înainte de taxe de 202 milioane de euro. Spre comparație, cifrele pe 2019 arată profit de aproape 460 de milioane de euro. 

Încasările chiriilor din proprietățile de retail au scăzut cu 18,5% la 300,7 milioane de euro. Aproape 70 de milioane de euro a însemnat pierderea asumată din concesiunile temporare acordate chiriașilor, dar și o reducere variabilă a chiriei.

221 de milioane de vizite s-au înregistrat anul trecut în toate mallurile deținute de NEPI Rockcastle în Regiune, în scădere cu 33% față de 2019. Cel mai mare declin s-a înregistrat în perioada martie-mai, dar și în lunile noiembrie și decembrie, când magazinele au fost închise. Veniturile chiriașilor, fără a include și supermarketurile, au scăzut cu aproape 30%.

Grupul avea la sfârșitul lunii decembrie lichidități de 1,2 miliarde de euro, din care 643 de milioane de euro cash și alte 575 de milioane de euro bani care provin credite de tip revolving.

Gradul de îndatorare era de 31,5%, mai mic decât cel înregistrat la sfârșitul lui 2019, când era de 35%.

Pentru acest an, compania estimează investiții de 95 de milioane de euro și va lua în calcul noi dezvoltări în funcție de cum va evolua piața, se mai arată în raportul financiar. Strategia de dezvoltare pe viitor include diversificarea prin cooncentrarea pe proiecte mixte și rezidențiale.

Te-ar mai putea interesa și
Marii angajatori din SUA iau măsuri pentru limitarea extinderii variantei Delta. Walmart impune din nou purtarea măștilor, iar Disney își obligă angajații să se vaccineze
Marii angajatori din SUA iau măsuri pentru limitarea extinderii variantei Delta. Walmart impune din nou purtarea măștilor, ...
Doi mari angajatori americani au adoptat vineri noi măsuri în faţa variantei Delta: Walmart a cerut tuturor colaboratorilor să poarte din nou măşti sanitare în zonele în care coronavirusul......
OMS susține că varianta Delta a coronavirusului nu vizează în mod specific copiii
OMS susține că varianta Delta a coronavirusului nu vizează în mod specific copiii
Varianta Delta a COVID-19 nu vizează în mod specific copiii, contrar a ceea ce sugerează unele ipoteze, a declarat vineri ...
Băncile din Uniunea Europeană au trecut testele de stres organizate de EBA și sunt aproape să reia plata dividendelor
Băncile din Uniunea Europeană au trecut testele de stres organizate de EBA și sunt aproape să reia plata dividendelor
Băncile din UE s-au apropiat din ce în ce mai mult de stadiul în care vor putea plăti dividende din nou, după ce au ...
Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național
Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național
Societatatea Națională Nuclearelectrica a anunțat vineri seară prin intermediul unui comunicat că Unitatea 2 a Centralei ...