Pandemia a tăiat 17% din veniturile din chirii ale NEPI Rockcastle în România și 94% din profit

NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din România, a încasat anul trecut chirii în scădere cu 17% față de 2019. La nivel de grup, scăderea este de 19,4%. În ceea ce privește profitul înregistrat pe piața din România, acesta s-a redus cu 94,5%, arată datele din raportul finaciar al companiei. 
Andrada Ghira - joi, 25 feb. 2021, 07:49
Pandemia a tăiat 17% din veniturile din chirii ale NEPI Rockcastle în România și 94% din profit

NEPI Rockcastle a încasat anul trecut în România chirii de 133 de milioane de euro, în scădere cu 17% față de 2019, de la 160,3 milioane de euro, arată datele din raportul financiar al companiei. Proprietățile din România reprezintă 35% din întreg portofoliul, iar valoarea s-a redus ușor, cu 3%, la 2,02 miliarde de euro.

La nivel de grup, veniturile au fost de 323 milioane de euro, în scădere cu 19,4% față de 2019. O parte din această scădere se datorează vânzării în luna august a portofoliului de clădiri de birouri deținut în România către AFI Europe. Impactul chiriilor încasate din clădirile de birouri este de circa 9,2 milioane de euro.

România este printre puținele țări în care NEPI Rockcastle a înregistrat profit în 2020, chiar dacă în scădere. Astfel, anul trecut s-a înregistrat un profit de 13,6 milioane de euro, în scădere cu 94% față de profitul de 251,3 milioane de euro înregistrat la sfârșitul lui 2019.

Doar în Croația și Lituania s-a mai înregistrat profit, iar la nivel de grup, NEPI Rockcastle marchează o pierdere înainte de taxe de 202 milioane de euro. Spre comparație, cifrele pe 2019 arată profit de aproape 460 de milioane de euro.

Încasările chiriilor din proprietățile de retail au scăzut cu 18,5% la 300,7 milioane de euro. Aproape 70 de milioane de euro a însemnat pierderea asumată din concesiunile temporare acordate chiriașilor, dar și o reducere variabilă a chiriei.

221 de milioane de vizite s-au înregistrat anul trecut în toate mallurile deținute de NEPI Rockcastle în Regiune, în scădere cu 33% față de 2019. Cel mai mare declin s-a înregistrat în perioada martie-mai, dar și în lunile noiembrie și decembrie, când magazinele au fost închise. Veniturile chiriașilor, fără a include și supermarketurile, au scăzut cu aproape 30%.

Grupul avea la sfârșitul lunii decembrie lichidități de 1,2 miliarde de euro, din care 643 de milioane de euro cash și alte 575 de milioane de euro bani care provin credite de tip revolving.

Gradul de îndatorare era de 31,5%, mai mic decât cel înregistrat la sfârșitul lui 2019, când era de 35%.

Pentru acest an, compania estimează investiții de 95 de milioane de euro și va lua în calcul noi dezvoltări în funcție de cum va evolua piața, se mai arată în raportul financiar. Strategia de dezvoltare pe viitor include diversificarea prin cooncentrarea pe proiecte mixte și rezidențiale.

Te-ar mai putea interesa și
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând......
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul poliţelor – studiu
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul ...
Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza ...
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi puse la dispoziţia Centrului european ...