Pandemia a trimis cel mai mare mall din România înapoi în 2015: afacerile AFI Cotroceni au scăzut cu 27%

Cifra de afaceri a celui mai mare mall din România s-a redus cu 27% în 2020 și a ajuns la nivelul din 2015, arată datele financiare de la Ministerul Finanțelor.
Andrada Ghira - Dum, 06 iun. 2021, 22:04
Pandemia a trimis cel mai mare mall din România înapoi în 2015: afacerile AFI Cotroceni au scăzut cu 27%

Pandemia de COVID-19  a venit cu o perioadă de lockdown de două luni în primăvara anului trecut, dar și cu restricții în lunile ce au urmat. Cu mallurile aproape închise, majoritatea centrelor comerciale din România au încasat mai puțin din chirii. Mulți proprietari s-au văzut nevoiți să acorde discount-uri chiriașilor sau să-i păsuiască cu chiria.

146 de milioane de lei a fost cifra de afaceri înregistrată de Cotroceni Park SA, firma care operează mallul AFI Cotroceni din București. Față de 2019, când cifra de afaceri a depășit pragul de 200 de milioane de lei, scăderea este de 27%.

Pierderea s-a majorat de la 25 de milioane de lei în 2019, la peste 100 de milioane de lei în 2020, arată datele publice de la Ministerul de Finanțe.

Mallul a fost deschis în 2009, iar de atunci AFI Europe a continuat planurile de extindere. Acum, centrul comercial are o suprafață închiriabilă de 88.500 mp. Anul trecut, zece noi retaileri și-au deschis magazine în cel mai mare mall din România. 

Pe un teren de 4,3 hectare din apropierea mallului se vor construi noi clădiri de birouri, dar și blocuri de apartamente.

Cum a fost 2020 pentru AFI Europe în România

Anul trecut, AFI Europe a deschis și al treilea mall de plan local, cel de la Brașov, după patru ani de la începerea lucrărilor. AFI Brașov are 45.000 de mp și o clădire de birouri de 15.000 mp, o investiție de 148 de milioane de euro. 

A mai fost finalizată și prima fază a proiectului rezidențial AFI City, cu 190 de apartmente, construit pe terenul fostei fabrici Laromet din Bucureștii Noi. Compania construiește și o zonă comercială de circa 4.500 de mp închiriabili, chiar în fața stației de metrou Laminorului.

2020 este și anul în care s-a finalizat cea mai mare tranzacție cu birouri de pe piața locală. AFI Europe a cumpărat clădirle de birouri deținute de NEPI Rockcastle în România, pentru 280 de milioane de euro.

În plus, anul trecut în septembrie au fost reînnoite contratele de închiriere din complexul de birouri AFI Park cu mai mulți chiriași, pentru o suprafață totală de 20.000 de mp. Spre exemplu, Electronic Arts a reînnoit contractul de leasing și și-a extins birourile, ajungând la aproximativ 15.000 mp.

Tot pe segmentul de birouri, dezvoltatorul a demarat anul trecut construcția la cea de-a doua fază din proiectul AFI Tech Park. Prima faza a fost finalizată în 2018, iar în total, proiectul va avea la finalizare 70.000 de mp închiriabili. 

AFI Europe este o filială a AFI Properties, prezentă în țări precum România, Republica Cehă, Polonia, Germania, Bulgaria, Serbia, Ungaria și Letonia din 1997. Portofoliul companiei numără peste 450.000 mp de spații comerciale, parcuri de afaceri și dezvoltări rezidențiale la scară largă.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...