Pandemia le-a dus business-ul înapoi în 2018. Flanco raportează prima scădere în vânzări din ultimii zece ani

Retailerul electroIT&C Flanco, numărul doi pe piața de profil după cifra de afaceri, dar cel mai mare din punct de vedere al numărului de magazine, a raportat în 2020 o scădere cu 10,8% a cifrei de afaceri față de anul trecut. Business-ul lor a ajuns la un nivel similar cu cel din 2018, fiind prima dată din 2010 când trendul înregistat este negativ. Compania a rămas însă pe profit și continuă să investească în rețeaua de magazine.
Alina Stanciu - lun, 22 mart. 2021, 13:11
Pandemia le-a dus business-ul înapoi în 2018. Flanco raportează prima scădere în vânzări din ultimii zece ani

Flanco Retail, business-ul lui Iulian Stanciu, numărul doi pe piața retailului electroIT din România după Altex, a vândut anul trecut în valoare de 1,08 miliarde lei în 2020, cu 10,8% mai puțin decât în 2019 și aproape la fel de mult ca în 2018 (1,07 miliarde de lei), potrivit unui anunț al companiei. Este pentru prima dată în ultimii zece ani când trendul semnaat de companie este  unul negativ, conform unei analize #Economica#, iar motivul, spune retailerul, constă în perioada de lock-down a peste peste 70 de magazine fizice în toată țara.

Compania a rămas însă eficientă din punct de vedere financiar, chiar dacă profitului net a scăzut cu 44%, până la 22,3 milioane lei, pe fondul scăderii vânzărilor în magazine și al măsurilor luate de companie în contextul pandemiei.

2020 a fost anul impredictibilității, al digitalizării accelerate și al nevoii de a te adapta din mers. Aveam experiența situațiilor similare din deceniile trecute, așa încât am putut să păstrăm sănătatea financiară a firmei și să regăsim rapid drumul către clienții noștri” a declarat Dragoș Sîrbu, CEO Flanco.

În perioada de restricții de circulație, compania a resimțit o scădere bruscă a traficului și a volumului de vânzări în rețeaua de magazine, dar tot aceasta a fost perioada în care a conturat o nouă strategie și a redesenat planul de investiții, redirecționând mare parte din bugete către serviciile logistice și financiare și către măsurile de siguranță și protecție impuse de pandemie.

”După șocul închiderii temporare a 70 de magazine, am accelerat investițiile care ne aduceau pe noi mai aproape de clienții noștri, în condițiile în care ei nu mai erau în măsură să vină către noi,” explică Sîrbu.

Concret, compania a lansat un set de servicii logistice, care să ofere clienților cât mai multe opțiuni de a primi produsele acasă (livrarea programată, livrarea cu ridicare din rețeaua EasyBox, dar și comanda online cu livrare din magazinele Flanco din apropiere) și noi servicii financiar.

Au continuat să deschidă magazine

Flanco a ajuns săptămăna trecută, în urma inaugurării unui magazin în Mall Sepsi Value Center din SF Gheorghe, la 160 unități la nivel național. Compania nu și-a sistat investițiile nici în 2020, în ciuda pandemiei. Mai exact, ulterior perioadei de restricții de circulație, care a dus la reevaluarea rețelei de magazine fizice, compania a deschis magazine noi în centre Kaufland (după conceptul shop-in-shop), la intrarea în mall-urile cu trafic și potențial precum Electroputere Craiova, Târgu Mureș Shopping City, dar și în mall-urile consacrate, precum AFI Cotroceni. Astfel, prin amenajările în centrele deja existente, dar și prin deschiderile de noi magazine, Flanco a adăugat 3.500 de mp de spațiu de vânzare.

„Anul acesta a fost și pentru noi anul în care online-ul a dominat vânzările, de aceea poate, creșterea numărului de magazine fizice din rețea poate părea surprinzătoare,” declară Ovidiu Nicușan, Director de Marketing Flanco. ”Dar din comportamentul clienților noștri am ajuns la concluzia că ambele tipuri de comerț, și online, și offline sunt necesare și trebuie integrate și că noțiunea de omnichannel capătă o nouă semnificație. A fost motivul pentru care am replicat serviciile noastre financiare și online și offline și am introdus servicii logistice care să apropie clienții cât mai mult experiența de cumpărare familiară, din trecut,” adaugă Nicușan.

Creștere la produsele de gătit, de igienă personală și electrocasnicele premium

Din datele companiei, după două luni de recul au crescut vânzările pentru aparatele de tuns cu peste 75%, urmate de întreaga categorie de aparate de preparare hrană care a înregistrat o creștere de 30%. Pe fondul închiderii restaurantelor și a cafenelelor, categoria aparatelor de cafea a crescut și ea cu 40%, produsul vedetă al categoriei fiind espressorul automat, care a înregistrat o creștere de 46%.

Și electrocasnicele pentru curățenia casei au înregistrat creșteri record, în special cele mai sofisticate. Astfel, produsele anului 2020 sunt aspiratoarele robot, care au adăugat încă 100 milioane de lei în vânzări față de anul 2019 și au avut o creștere de 198%. Aspiratoarele de tip HandStick au înregistrat și ele creșteri de 88% față de 2019.

„În 2019 spuneam despre categoria electrocasnicelor mici ca a trecut de bariera de produse sofisticate și s-a integrat în categoria produselor de strictă necesitate. Iată că anul 2020 ne-a confirmat acest lucru încă o dată, cu atât mai mult cu cât pandemia ne-a forțat să ne transformăm casele în propriile cafenele, restaurante sau birouri, iar toate aceste transformări au necesitat achiziția de produse premium, care ne-au ajutat să trecem mai ușor peste dorința constantă de a reveni la activitățile noastre normale”, declară Dragoș Sîrbu.

Telemunca și teleșcoala au dus la creșteri de 70% pe segmentul IT&C

În categoria IT&C, creșterea a fost de 70%. Aceasta s-a datorat trecerii la telemuncă și la școala online. Astfel, tabletele au înregistrat o creștere de peste 176%, laptop-urile 67%, urmate de PC-uri cu 48%. O creștere considerabilă s-a observat și la accesoriile și produsele complementare IT, precum imprimante, mouse, tastaturi sau camere web, acestea înregistrând creșteri de peste 70%.

Piața de televizoare a scăzut ca număr de unități, însă s-a observat o creștere a vânzărilor pe tehnologii avansate. Astfel, QLED / OLED au înregistrat o creștere de peste 33% și televizoarele cu diagonale mari, de peste 65”, au crescut cu 42%.„Oamenii au cumpărat produse de calitate mai bună, care să le oferte experiențe cât mai apropiate de cele din trecut. În cazul televizoarelor, dacă mulți cumpărau înainte televizoare SMART, dar nu cu diagonale foarte mari, pentru că exista cinema-ul și era deschis oricând, acum lucrurile s-au schimbat. Cinema-urile din mall s-au transformat în cinema-urile de acasă, iar pentru a reda experiența din mall, oamenii aveau nevoie de televizoare de calitate, cu ecrane de dimensiuni cât mai mari”, declară Ovidiu Nicușan, Director de Marketing.

În 2020, Flanco și-a păstrat echipa, efectuând doar optimizări punctuale și transferuri din zona offline în zonele importante și solicitante ale business-ului – online, logistică. Compania a încheiat anul cu același număr de angajați pe care îl înregistra și la 31 decembrie 2019, respectiv 1.500. Compania are o rețea de 160 de magazine, aflate în cele mai importante zone comerciale din 116 orașe ale României.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...