1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Panică în industria eoliană. E iminentă apariţia legii care înjumătăţeşte subvenţia

În industria eoliană se ştie că Guvernul are deja pregătită legea care le înjumătăţeşte subvenţiile pentru producerea energiei şi se vorbeşte numai de faliment. Pe de altă parte, oficialii de stat spun că ceilalţi producători de energie din surse convenţionale şi populaţia nu mai pot susţine o industrie a regenerabilelor foarte profitabilă.

27 mar, 2013 | | ECONOMICA.net
(update 27 mar, 2013 11:28) Reducerea facturii la energie, o "sarcină foarte grea" - oficial ANRE
Reprezentanţii ANRE au discutat cu premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, despre diverse posibilităţi de diminuare, în acest an, a efectelor în facturi a schemei de sprijin a energiilor regenerabile, dar este "o sarcină foarte grea", potrivit unui oficial ANRE."Cu ministrul pentru Energie, Constantin Niţă, şi premierul Victor Ponta discutăm posibilităţi de reducere în acest an a efectelor schemei de sprijin pentru energia regenerabilă în preţul final la energie electrică, dar aceste măsuri nu au nicio legătură cu diminuarea schemei de sprijin în urma constatării unei supracompensări", a declarat miercuri Zoltan Nagy Bege, membru al Comitetului de Reglementare din Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la o conferinţă pe teme energetice."Este o sarcină foarte grea, şi pentru ANRE, şi pentru Guvern, să dăm nişte preţuri suportabile", a spus Bege."ANRE crede că se poate reduce numărul de certificate verzi, vineri vom dezbate raportul de monitorizare a pieţei pentru 2012, precum şi propunerile de modificare. Vom propune Guvernului exact ce ne va spune raportul, dar o reducere a schemei de sprijin nu va fi făcută mai devreme de 1 ianuarie 2014", a spus Bege.El a adăugat că una dintre propuneri privind diminuarea efectelor facturi a preţurilor energiei, în acest an, este amânarea comercializării unui anumit număr de certificate verzi pentru diverse categorii de energii regenerabile."La eolian de exemplu există propunerea să se emită ambele certificate verzi, dar să se vândă doar unul. Ar însemna că furnizorii nu vor fi obligaţi să cumpere un anumit număr de certificate verzi, care astfel nu se vor regăsi în facturile finale", a precizat Bege."Cei care cumpără energie din piaţa liberă simt deja reducerea. La consumatorii casnici, care au preţ reglementat, preţurile sunt stabilite pentru tot anul. Ca să le modificăm, trebuie să avem modificări majore. În preţul reglementat a fost luat oricum un coş de energie la cele mai mici preţuri, de la centralel de Brazi, Nuclearelectrica şi Hidroelectrica", a mai spus Bege.

Ministrul Energiei are conturat un draft de ordonanţă de urgenţă care taie la aproape jumătate subvenţia pe care statul român o acordă producătorilor de energie din surse regenerabile. Informaţia provine de la Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană şi este confirmată de Dumitru Chiriţă, vicepreşedinte al Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Cei doi o prezintă, însă, în mod diferit.

„Din surse sigure, ştim că există deja draft-ul de ordonanţă de urgenţă care ar ajusta valoarea maximă a certificatului verde de la 58 de euro la 30. Valoarea minimă ar urma să fie stabilită la 27 de euro, dar nu se umblă la numărul de certificate verzi acordate producătorilor. Cu aceste date, e un dezastru. Deja industria e moartă, nu mai vine nimeni să facă investiţii, nu se mai cumpără şi nu se mai vând proiecte, cei care au deja centrale nu se pot decât ruga să nu dea faliment”, arată David. Potrivit acestuia,  o valoare de 30 de euro a certificatului verde nu este sustenabilă pentru investitorii în regenerabile. „Banii pentru investiţii s-au luat de la bănci, acestea i-au acordat în baza unor planuri de afaceri multianuale, bazate pe un cadru legal predictibil. Acum, Guvernul vrea să înjumătăţescă valoarea certificatului verde, ceea ce va face imposibilă achitarea regulată a ratelor la bănci. Investitorii care au montat deja turbinele nu pot decât să se roage să nu intre în faliment”, mai spune David.

Pe de altă parte, Chiriţă spune că ajustarea subvenţiei este absolut necesară pentru că actuala schemă de sprijin ucide ceilalţi producători de energie din sistem şi măreşte factura la curent a populaţiei. „Ştiu despre proiectul de lege, probabil va avărea dintr-o zi în alta şi se impunea de mai mult timp. În primul rând pentru că concurează neloial producătorii convenţionali de energie, ei având producţia subvenţionată, şi în al doilea rând pentru că deja am văzut o mărire a tarifului la energie, parţial şi din cauza lor”,a precizat deputatul. Potrivit acestuia, legea prin care se vor înjumătăţi subvenţiile acordate producătorilor de energie regenerabilă se conturează la cabinetul ministrul Energiei, Constantin Niţă. De altfel, acesta s-a pronunţat recent în favoarea promulgării unei astfel de legi spunând că „nu putem să distrugem industria românească doar de dragul energiei regenerabile”

Legea actuală prevede ca fiecare producător de energie din surse regenerabile(eolian, fotovoltaic, biomasă sau microhidro) primeşte o subvenţie pentru energia produsă şi livrată în sistem sub forma certificatelor verzi. Pentru energia eoliană, microhidro şi fotovoltaică, singurele regenerabile care contează, se primesc două, trei, respectiv şase certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem. Un astfel de certificat se tranzacţionează acum la circa 50 de euro astfel încât, pe bursa de energie, producătorii eolieni sau fotovoltaici pot coborî mult sub preţurile de piaţă pentru că ei oricum fac profit din subvenţie.

Media de preţ pentru energia în bandă este, în prezent, de circa 180 de lei/MWh, de la 220 de lei în urmă cu câteva luni. Cernavodă Power, un producător de energie din surse eoliene, a scos la vânzare şi a şi vândut energie la 130 de lei/MWh, mult sub preţurile oricărui producător de energie din surse convenţionale. Compania a încasat, astfel, 100 de euro din certificatele verzi primite şi încă 40 de euro din preţul efectiv al curentului Practic, un astfel de producător încasează, doar din subvenţie, dublul sumei pe care ar putea-o primi de pe bursă.

Spre comparaţie, Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie "convenţională", nu a reuşit să vândă energie la 180 de lei şi a fost nevoită să coboare preţul la 165 de lei/MWh, într-o altă licitaţie ce urmează să se desfăşoare pe 1 aprilie.

„Scăderea preţurilor pe bursă dovedeşte că energia eoliană este o sursă de ieftinire a energiei”, apreciază David. Din datele Asociaţiei pe care o conduce, în ultimii trei ani s-au făcut investiţii de 3 miliarde de euro în industria eoliană şi s-au creat 3.200 de locuri de muncă, bani şi job-uri care ar putea fi pierdute dacă schema suport se modifică. 

Devoltarea sectorului energiei regenerabile în România este susţinută de consumatorii de energie electrică. Miza investitorilor este subvenţia de la stat pentru producţia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrală eoliană primeşte de la stat 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem, una solară şase certificate, una pe biomasă trei certificate iar o microhidrocentrală primeşte trei certificate. Preţul unui certificat pe piaţa liberă fluctuează între 28 de euro şi 58 de euro.
Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde.

În România există aproximativ 2.100 de MW eolieni instalaţi şi 70 de MW fotovoltaici. La sfârşitul acestui an, se estimează că vor exista 2.400 de MW instalaţi în eolian, planurile de dinainte de anunţul de tăiere a subvenţiilor fiind de 4.000 de MWh.
România trebuie să-şi asigure 38% din energia produsă din surse regenerabile până în 2020. Dacă la aceste surse includem şi Hidroelectrica, atunci ţara noastră a atins deja ţinta.
Energia electrică s-a scumpit cu 10% de la 1 ianuarie, jumătate din acest procent fiind datorat sporirii nunmărului de certificate verzi ce trebuie plătite de consumatori. De la 1 iulie se aşteaptă o nouă scumpire de 2-3% a curentului din cauza începerii procesului de liberalizare a pieţei consumatorilor domestici.

BERD nu vrea să audă de tăierea subvenţiilor

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare  a trimis o scrisoare ministrului Energiei Constantin Niţă prin care îşi exprimă îngrijorarea privind anunţate modificări ale schemei de sprijin pentru industria română a regenerabilelor. “Orice schimbare menită să afecteze decizii de business luate în deplină încredere în mediul instituțional va avea un impact negativ asupra viitorului climat investițional din România”, se atrage atenția în scrisoarea semnată de Ricardo Puliti, Managing Director în cadrul diviziei pentru Energie și Resurse Naturale a BERD. Oficialul BERD mai spune că, în eventualitatea că la nivelul Ministerului se ajunge la concluzia că există supracompensare pe ramură şi trebuie făcute modificări în schema suport, acestea nu trebuie, „în niciun caz” aplicate retroactiv pentru a nu afecta proiectele deja operabile şi nici pe cele care au încheiate contracte de finanţare pe baza actualei scheme de sprijin şi care sunt acum în construcţie.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO