Panică mondială: Coronavirusul rade valoarea firmelor, locuri de muncă și averi. Criza economică s-a instalat, dar poate fi una scurtă

Analiștii financiari se tem să facă previziuni despre efectele crizei COVID 19 asupra economiilor. În lipsa unor astfel de opinii, piețele financiare sunt singurele care arată cu acuratețe mare care sunt așteptările investitorilor din lume. Puținii mari analiști care au avut curaj să se exprime, au păreri împărțite.
Ionut Tudorica - Dum, 22 mart. 2020, 07:13
Panică mondială: Coronavirusul rade valoarea firmelor, locuri de muncă și averi. Criza economică s-a instalat, dar poate fi una scurtă

Printre cele mai mari companii din lumea vestică, giganții IT Apple, Microsoft, Amazon, Alfabet și Facebook au pierdut de la începutul crizei COVID 19 o valoare combinată de 1.300 de miliarde de dolari. Prăbușirea prețului acțiunilor, care reflectă neîncrederea investitorilor în economie, practic a ras o valoare egală cu una dintre aceste companii. Sau, PIB-ul a 5 Românii.

În ultima lună, bursele din SUA au pierdut aproape 30% din valoare. În ton cu ele, la fel au pierdut și cele din lume. 

De ce e important ce se întâmplă în SUA

SUA au de departe cele mai puternice piețe de acțiuni din lume. De zeci de ani, dautonul în lume în ce privește prețul activelor, adică, practic, valorii de piață a firmelor din întreaga lume, inclusiv din România. 

Orice scădere sau creștere a prețului activelor de la bursele americane este copiată aproape la perfecție de celelalte. Indicele BETal bursei din București, de exemplu, este influențat direct de ce se întâmplă acolo. Cu toate că a pierdut într-o lună un sfert din valoare, a urmărit cu sfințenie sentimentul american de vânzare sau cumpărare de acțiuni. 

“Suntem în recesiune. Se vor pierde locuri de muncă. Averi vor dispărea. Nu mai există încredere”

“Declarăm oficial că economia a căzut într-o recesiune, alăturându-se restului lumii și este o scufundare profundă. Locurile de muncă se vor pierde,averi vor fi distruse, iar încrederea e la pământ”, a scris economista Bank of America, Michelle Meyer, într-o notă, care a speriat toată America.

Banca se așteaptă ca economia „să se prăbușească” în al doilea trimestru, scăzând cu 12%. Întreg PIB-ul SUA este așteptat să se contracte cu 0,8% în 2020. 

Criză mai rea decât în 2009? Oxford zice că e diferită și că e scurtă

Prăbușirea creditorului american Lehman Brothers în 2008 a alimentat cea mai dureroasă criză economică globală de la Crashul din Wall Street din 1929. Recesiunea susținută, severă, a înregistrat un contract de producție globală cu 1,8% în 2009, comparativ cu o expansiune de 4,3% în 2007. Conform estimărilor ONU, încă nu ar trebui să așteptăm o contracție globală ca în 2009.

Deși mulți compară deja criza actuală cu recesiunea din 2008-09, sunt experți care nu se așteaptă ca aceasta să fie la fel de sumbră și prognozează că economia globală se va recupera rapid în a doua jumătate a anului, cu condiția ca focarul să dispară până atunci. 

„Părerea noastră este că acesta este un șoc mult mai limitat în timp, care va avea impact mai puțin semnificativ și de lungă durată asupra economiei globale decât criza financiară globală”, a declarat Ben Dew, directorul cercetării macro mondiale la Oxford Economics. „Nu ieși azi (din  casă – n.r.) pentru că ești îngrijorat că iei virus. Dar banii pe care nu i-ai cheltuit astăzi sunt economisiți. Este mai probabil să îi cheltui în viitor, dacă nu se schimbă ceva dramatic. Când te uiți la episoadele trecute de focare de virus sau calamități naturale, știi că, în mod obișnuit, cheltuielile se fac într-un moment ulterior. „, a explicat economistul.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile gazelor pe plan global „sunt la un nivel extrem” din cauza stocurilor scăzute şi a cererii solide din Europa şi China – şeful Vitol
Preţurile gazelor pe plan global „sunt la un nivel extrem” din cauza stocurilor scăzute şi a cererii solide ...
Preţurile gazelor pe plan global "sunt la un nivel extrem" din cauza stocurilor scăzute şi a cererii solide din Europa şi China, iar piaţa este în grafic pentru a creşte în mod rezonabil în......
China cere firmelor din sectorul energetic majorarea producţiei pentru încălzirea locuinţelor în perioada iernii
China cere firmelor din sectorul energetic majorarea producţiei pentru încălzirea locuinţelor în perioada iernii
Administraţia naţională chineză a energiei (NEA) a anunţat că le-a cerut companiilor care livrează gaze şi cărbune ...
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 27.09.2021
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 27.09.2021
Euro a scăzut uşor în această dimineaţă (ora 4.00 a.m., 27 septembrie 2021) la 4,9460 lei - 4,9470 lei, faţă de ...
Centura Sighișoara: Strabag, Porr și cinci asocieri de firme vor să construiască șoseaua ocolitoarea a orașului
Centura Sighișoara: Strabag, Porr și cinci asocieri de firme vor să construiască șoseaua ocolitoarea a orașului
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit șapte oferte la licitația pentru construirea ...