Decizie finală: cine are firmă acasă nu poate instala panouri fotovoltaice subvenţionate

În condițiile în care programul, care a demarat deja, urma să fie modificat, am întrebat dacă în final se menține restricția care exista la stadiul de proiect și anume ca antreprenorii care au sediul social acasă să nu poată accesa programul guvernamental. Din păcate, restricția rămâne.
Economica.net - mie, 28 aug. 2019, 09:06
Decizie finală: cine are firmă acasă nu poate instala panouri fotovoltaice subvenţionate

“Modificarea Ghidului merge la Monitorul Oficial, are toate semnăturile, a semnat și doamna ministru (al Mediului-n.red.). Cine are sediul social al firmei în locuință nu poate participa la program”, ne-a declarat președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică.

După cum am scris mai demult AICI”  Ghidul de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională” urma să fie modificat printr-un proiect inițiat de Ministerul Mediului.

Principala modificare: “Imobilul pe care se implementează proiectul nu este afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfășoară activități economice”.

Aceasă ajustare a Ghidului era de natură a limita accesul la programul de instalare a panourilor fotovoltaice subvenționate a două categorii de beneficiari: cei care au ipotecă pe locuință și cei care au sediul social în locuința unde doreau să-și monteze panouri.

Pentru prima categorie, s-a găsit o soluție să se califice. “Am găsit o soluție,se va finanța și imobilul care are o ipotecă, cu condiția ca în perioada de implementare și monitorizare, care este de șase ani, să nu se schimbe dreptul de proprietate” a spus Brezuică. El a mai precizat că dacă se va schimba proprietarul locuinței, acest lucru constituie o culpă și AFM se va îndrepta împotriva beneficiarului.

Însă, cei care au sediul social al firmei în locuința unde voiau să monteze sistemul nu se califică la acest program.

Cât de corect este ca instalatorul să ceară avans?

L-am întrebat pe Brezuică și cât de corect este ca instalatorii să ceară avanasuri mari de la oameni, așa cum au mai apărut informații pe rețelele de socialiyare “Nu putem interveni în înțelegerile contractuale între oameni și firme, nu este incorect să se ceară. Dar chiar cer toți? Avem 260 de instalatori. Sfatul meu este ca oamenii să se asigure că, dacă apare vreo problemă, își pot primi banii înapoi”, a spus Brezuică.

Persoanele fizice care doresc să instaleze panouri fotovoltaice cu subvenție de 20.000 de lei de la stat pot începe să acceseze programul începând cu data de 9 septembrie, contactând una dintre cele 260 de firme autorizate de AFM să participle la acest program. Mai multe detalii, aici:

Începe programul de instalare a panourilor fotovoltaice subvenţionate pentru persoane fizice. Ce trebuie să ştie doritorii

 

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...