Instalatorii de panouri fotovoltaice merg mâine la sediul AFM. Ce propun pentru deblocarea programului

Reprezentanții mai multor firme de instalatori de panouri fotovoltaice acreditați în programul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) de instalare de panouri fotovoltaice subvenționate vor merge mâine la sediul instituției pentru discuții cu oficialii instituției, în condițiile în care programul este blocat în urma suspiciunilor de fraudare.
Mihai Nicuţ - lun, 16 sept. 2019, 13:11
Instalatorii de panouri fotovoltaice merg mâine la sediul AFM. Ce propun pentru deblocarea programului

Mai mulți instalatori se vor deplasa mâine dimineață la sediul AFM pentru o întâlnire cu oficialii instituției pe marginea deblocării și derulării corecte a programului de instalare de panouri fotovoltaice pentru persoanele fizice, potrivit informațiilor care circulă pe rețelele de socializare. Întâlnirea va avea loc la ora 09.00.

Andrei Iorgulescu, Director general Direcția Generală Proiecte Administrația Fondului pentru Mediu, a confirmat că va avea loc această discuție, dar a spus că nu știe câți instalatori vor participa. “Știu că este o delegație de instalatori, dar mai mult nu știu, despre revendicări sau clarificări. Noi verificăm acum înscrierile și cum a funcționat aplicația informatică”, ne-a declarant Iorgulescu.

Potrivit informațiilor obținute de noi, la discuție vor participa opt reprezentanți ai instalatorilor, câte unul pentru fiecare dintre zonele de dezvoltare.
Există o listă de propuneri, cu care au fost de acord majoritatea instalatorilor, de modificare a programului, în condițiile în care acesta a fost blocat la câteva ore de la demarararea lui, în data de 10 septembrie. De asemenea, a fost postată și o petiție, denumită Verificarea introducerii frauduloase in sistem a dosarelor pentru accesarea programului Casa Verde „Panouri Fotovoltaice”.

Iată o listă cu propuneri cu aplicare imediată, cu care au fost de acord majoritatea instalatorilor și care vor fi discutate cu oficialii AFM:

Reluarea de la capăt a procesului de înscriere a persoanelor fizice

2-3 utilizatori maximum pentru fiecare fimă, cu parola unica

Protecție la folosirea roboților de tip software (cod CAPTCHA la salvarea dosarului)

Maximum 50 de dosare / firma / zi

Excluderea firmelor care au fraudat / abuzat / sau au folosit mijloace anti-concurențiale

Anun/area cu minimum 10 zile în avans a începerii înscrierilor

Context

Aplicația informatică prin care cele 245 de firme agreate puteau depune proiectele de finanțare a instalării de panouri fotovoltaice prin programul AFM a fost închisă pe 10 septembrie, în aceeași zi în care a fost deschisă, la doar șase ore și jumătate de la debutul programului.

“Pentru efectuarea unor analize asupra modului de funcționare a înscrierii persoanelor fizice în cadrul Programului denumit generic Casa Verde Fotovoltaice, aplicația informatică nu va fi disponibilă începând din data de 10 septembrie, ora 16.30. Accesul în aplicație, pentru înscrierea persoanelor fizice în Program, se va relua în cel mai scurt timp, după finalizarea analizelor efectuate”, a anunțat AFM, pe pagina programului, fără a da alte detalii.

Până atunci, în aplicaţia informatică au fost înscrise peste 13.000 de cereri de finanţare din partea persoanelor fizice, ceea ce arată interesul enorm pentru acest program.

Ulterior opririi, au apărut informaţii referitoare la suspiciuni de fraudă care au condus la oprirea înscrierilor: Banii, în total 537 de milioane de lei au fost alocați pe fiecare din regiunile de dezvoltare ale ţării, iar fondurile pentru zona Olteniei au fost epuizate. Suspiciunile arată că a existat cel puţin o firmă de instalatori care a încălcat regulile,încărcând în aplicaţie, cu ajutorul unui soft (ceea ce este interzis) dosarele de finanţare mult mai rapid decât celelalte şi aşa s-ar explica epuizarea rapidă a fondurilor în zona Olteniei.

Prin programul Casa Verde Fotovoltaice, se acordă o subvenție în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei pentru instalaţii fotovoltaice pentru persoane fizice. Suma finanţată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii. Prin program se finanţează proiecte privind instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 3kWp.

Te-ar mai putea interesa și
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Producătorul de autobuze Otokar a depus contestație în cadrul licitației pentru achiziția a 100 de autobuze electrice în București. Compania din Turcia solicită mai exact clarificarea unei......
Atenționare de călătorie în Bulgaria. Au intrat în vigoare noi prevederi privind taxele de drum
Atenționare de călătorie în Bulgaria. Au intrat în vigoare noi prevederi privind taxele de drum
În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia ...
Grecia acuză Turcia că numai în luna iunie i-a încălcat spațiul aerian de 760 de ori
Grecia acuză Turcia că numai în luna iunie i-a încălcat spațiul aerian de 760 de ori
Avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns ilegal de 760 de ori luna trecută în spaţiul aerian al Greciei, a ...
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti se opune planurilor Administrației de a tăia vegetația de pe dig și de a înlocui panourile de informare și foișoarele
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti se opune planurilor Administrației de a tăia vegetația de pe dig și de a înlocui ...
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti (APNV) anunţă că Administraţia parcului intenţionează să taie vegetaţia care ...