Cum merge acum afacerea panourilor fotovoltaice puse acasă

Statisticile oficiale încă nu oferă date despre numărul persoanelor fizice care au devenit şi producători de energie electrică şi vânzători în reţelele electrice (prosumatorii) dar sunt publice câteva date despre cum merge această afacere, aflată încă la început în România.
Economica.net - vin, 18 oct. 2019, 09:51
Cum merge acum afacerea panourilor fotovoltaice puse acasă

Puţinii prosumatori persoane fizice au produs şi injectat în reţelele de distribuţie 54 MWh de energie electrică, în al doilea trimestru al acestui an, potrivit ultimelor date ale Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Date centralizate despre numărul prosumatorilor nu există, unii oficiali ai ANRE spunând, la începutul verii, că ar fi „în jur de 120”, dar numărul lor creşte.

Volumul ar putea fi puţin mai mare, întrucât această sumă îi cuprinde pe prosumatorii persoane fizice care au vândut energie doar furnizorilor de ultimă instannţă (FUI), or mai sunt cel puţin două milioane de locuri de consum unde furnizarea se face în regim concurenţial, deci ar mai putea exista prosumatori care să vândă energia altor furnizori.

Preţul la care furnizorii sunt obligaţi să cumpere energia electrică de la prosumatori este reglementat-media de preţ a anului precedent de pe piaţa spot (PZU). Pentru acest an, preţul este de 223 de lei/MWh, ceea ce înseamnă că, în aceste trei luni, acest business, care este încă la început în România, a adus venituri de doar 12.000 de lei, în trei luni. Asta pe lângă cele generate de autoconsum: prosumatorul nu mai plăteşte toata energia din reţea, la preţuri de circa 650 de lei/MWh

Energia produsă de prosumatori şi injectată în reţea provine aproape exclusiv de la instalaţiile fotovoltaice on-grid montate acasă şi reprezintă surplusul de energie care nu a fost consumat. Volumul poate părea mic, într-adevăr-54.000 kWh în trei luni, două de primăvară şi una de vară, dar prosumatorii au apărut de puţin timp, în condiţiile în care Parlamentul a aprobat abia în iulie 2018.

Legea nr. 184/2018, care precizează: „Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE”. ANRE a elaborate reglementările la sfârşitul anului trecut.

Cum amortizarea unei instalaţii fotovoltaice se face în continuare în mulţi ani, pentru o persoană fizică, este vitală reluarea programului guvernamental prin care persoanele fizice primesc o subvenţie de până la 90% din costul unui sistem fotovoltaic, maximum 20.000 de lei.  Programul mult aşteptat ar putea aduce circa 30.000 de noi prosumatori, dar el a fost blocat în 10 septembrie, data demarării, după doar şase ore, pe fondul unor suspiciuni de fraudă şi încă nu se ştie când va fi reluat.

Te-ar mai putea interesa și
Softbinator Technologies achiziționează Digital Tailors și își consolidează poziția cu servicii de product marketing
Softbinator Technologies achiziționează Digital Tailors și își consolidează poziția cu servicii de product marketing
Softbinator Technologies, companie românească de dezvoltare software, specializată în designul, dezvoltarea și lansarea pe piață de produse inovatoare alături de clienți locali și......
Autostrada Focşani – Bacău: CNAIR a aprobat azi indicatorii tehnico – economici
Autostrada Focşani – Bacău: CNAIR a aprobat azi indicatorii tehnico – economici
CNAIR a aprobat astăzi indicatorii tehnico-economici ai Autostrăzii Focșani - Bacău (tronson al A7-Autostrada Moldova), ...
OMS consideră că nu există motive de îngrijorare în legătură cu variola maimuţei
OMS consideră că nu există motive de îngrijorare în legătură cu variola maimuţei
În contextul răspândirii neobişnuite a variolei maimuţei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă diferite ...
Premieră: OPPO extinde garanția standard la 3 ani pentru mai multe smartphone-uri din portofoliu
Premieră: OPPO extinde garanția standard la 3 ani pentru mai multe smartphone-uri din portofoliu
OPPO anunță că smartphone-urile Find X5 Pro, Reno7 5G, Reno6 Pro și Reno6 5G vândute prin canalele oficiale din România ...