Pantalonii Hugo Boss made în România ocolesc criza

Un investitor german a venit acum 20 de ani în România şi a pus bazele unei afaceri, după investiţii totale de 20 de milioane de euro, şi al cărui principal client este Hugo Boss. Citeşte într-un material ECONOMICA.NET despre fabricarea pantalonilor Hugo Boss în judeţul Covasna.
Andrada Ghira - Dum, 09 dec. 2012, 22:00
Pantalonii Hugo Boss made în România ocolesc criza

După revoluţie, ceva s-a schimbat şi în comuna Estelnic din judeţul Covasna. Localizată la poalele munţilor Ciucului, acolo unde păşunile şi pădurile composesorale jucau un rol important în viaţa locuitorilor, un investitor german avea să schimbe acest lucru. Locul sapei a fost luat de maşinării pe care ţăranii nu le mai văzuseră niciodată, şi la care trebuiau să înveţe a lucra pentru unul dintre cei mai mari branduri din lume: Hugo Boss.

Decizia lui Dietrich Bock de a deschide o fabrică pentru producerea pantalonilor a fost luată în 1991, iar de atunci, au mai fost deschide alte trei unităţi. „Decizia de a începe o afacere în România a fost luată în 1991, bazată pe factorii de la aceea vreme, în special datorită legislaţiei cu privire la dezvoltare în comparaţie cu alte ţări din Europa de Est. Nu avem nici un regret cu privire la decizia noastră de a veni în România. România este centrul şi platforma noastră de know-how, dar şi centrul nostru de logistică, de unde ne putem dezvolta în continuare”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Dietrich Bock.

După ce fabrica de la Estelnic, specializată în producţia de pantaloni clasici de bărbaţi  a fost deschisă în 1992, aceasta şi-a dublat capacitatea de producţie doi ani mai târziu. În 1997 a fost deschisă o nouă fabrică la Sfântu Gheorghe – Transilvanian Trousers, unde producţia era orientată în special spre confecţionarea pantalonilor sport. Compania produce pentru renumitul brand Hugo Boss, iar colecţia se schimbă foarte des. Trei ani mai târziu, tot la Sfântu Gheorghe, ia fiinţă Ready Garment Technology, unde se vopsesc şi se spală diversele produse din textile. Iar în 2004 se deschide o altă unitate de producţie a pantalonilor, la Baraolt.

În total, în decursul a 20 de ani, s-au investit 20 de milioane de euro.

99% din producţie merge la export

Acum, anual, fabricile din România ale grupului Dietrich Bock und Partner, cu activităţi şi în Germania şi Ucraina, produc aproximativ 1,4 milioane de pantaloni şi aproximativ opt milioane de articole sunt vopsite şi spălate. Iar din producţia totală, 99% merge la export.

Totuşi, pe viitor, Dietrich Bock spune că  se va concentra şi pe propriul brand de pantaloni, care se găseşte într-un magazin propriu din Târgu Secuiesc. „The Valley of Trousers este un mic brand pe care îl deţinem. Pentru moment continuăm să investim în dezvoltare, iar acest proiect nu este prioritar. Vom începe să investim în acest brand la sfârşitul anului viitor, după ce vom finaliza o altă investiţie pe care am început-o”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Dietrich Boch.

Pentru ce branduri se fac pantaloni  

Clientul de bază al companiilor din grupul german este Hugo Boss, însă aici se mai produc şi articole pentru retailerii precum  Hiltl, Leithauser, Strellson, Leithauser, Nikatex, Italpant, Rene Lezard sau Willy Bogner.

„Grupul nostru de firme a încerca întotdeauna să se cocentreze pe brandurile premium. Această politică merge mai departe şi arată rezultate bune şi ne permite să abordăm noi clienţi. Cifra de afaceri per client urmează regula generală, şi anume 80% din afacere se face cu 20% dintre clienţi, dar acel 80% este bine echilibrat”, a mai adăugat Bock.
 
Îmbunătăţirea cifrei de afaceri se va vedea şi în viitor. Motivul principal al acestei creşteri este schimbarea ofertei companiilor către piaţă. În domeniul confecţiilor, modelul de business al companiilor s-a schimbat de la CTM la FOB, adică de la costurile cu manufactură şi finisare, s-a trecut la totalul cheltuielor pe care beneficiarul le are de suportat pentru un produs care iese pe poarta fabricii, la care se adaugă şi o marjă de profit negiciabilă. De asemenea, afacerea lui Bock a cunoscut şi o creştere a unor proceduri mai complexe în domeniul splălării şi vopsirii, unde preţurile sunt mai mari.

„A deschide o afacere în România în 1992 a fost foarte provocator. După ce am reuşit să deschidem fabrica, perioada 2005-2008 a fost una dificilă, cu probleme în ceea ce priveşte rata de schimb a euro faţă de leu, dar au fost dificultăţi şi în ceea ce priveşte disponibilitatea forţei de muncă. Un alt an dificil a fost 2009 cu multe probleme din partea cererii”, ne-a mai declarat Dietrich Bock.

Investiţii în retehnologizare

Anul acesta, compania a început investiţii de patru milioane de euro, care vor fi finalizate în primele trei luni ale anului viitor. Aceste investiţii sunt direcţionate către retehnologizarea fabricilor de confecţii, iar în zona de spălare şi vopsire se vor introduce noi tehnologii, cum ar fi cea de laser avansat, introducerea aparatelor de ozon albire, dar şi aparate care să permită vopsirea cu sulf în condiţii de tratament cu nitrogen. Iar în următorii doi ani se vor continua investiţiile în proiecte de retehnologizare, în programe educaţionale de dezvoltare şi proiecte care se vor concentra pe durabilitate, precum economisirea energiei şi reducerea consumului acesteia. Un alt proiect care necesită investiţii este acela de introducere a tehnologiei LED, proiect care a fost deja implementa în două dintre companii în acest an. 

În ultimii ani, afacerile firmelor din grupul Dietrich Bock und Partner au continuat să crească. De la o cifră de afaceri (n.r. – totalul celor patru firme) de 13,75 milioane de euro în 2009, la 16,47 milioane de euro în 2010, pentru ca în 2011 să crească la 21,75 milioane de euro. Iar pentru acest an, previziunile sunt optimiste. „Anul acesta va fi cel mai bun pentru noi vom ajunge la o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro. Iar pentru următorii ani ne aşteptăm la o creştere anuală de 10-15%”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Bock.

Noi branduri de lux au intrat anul acesta pe piaţă

Anul 2012 a fost anul în care mari branduri de lux au ajuns şi pe piaţa România. Cel mai recent, casa de modă italiană Roberto Cavalli a deschis un magazin în 5 decembrie în galeria comercială Th Grand, din cadrul hotelului Marriot din Bucureşti. În luna martie a acestui an, tot în acest complex a fost deschis şi un magazin Escada. Cele două branduri vin astfel în completarea monobrandurilor Dunhill şi Valentino, Louis Vuitton sau Rolex.

Tot în acest an, mai exact în luna martie, a fost deschis un magazin al renumituluio brand Burberry, în cadrul complexului Radisson Blue din Bucureşti. Hugo Boss este prezent pe piaţa românească cu două magazine, unul la Bucureşti, iar celălalt la Constanţa, şi a realizat în 2011 o cifră de afaceri de 1,7% miliane de euro, în creştere cu 20% faţă de anul precedent.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...