Papa, UniCredit: Ieşirea Greciei din zona euro nu ar avea un impact major asupra României

Ieşirea Greciei din zona euro nu ar avea un impact major asupra României şi nu ar schimba strategia UniCredit pentru piaţa românească, a declarat, vineri, la Londra, agenţiei MEDIAFAX, Gianni Franco Papa, şeful diviziei grupului italian pentru Europa Centrală şi de Est.
Economica.net - vin, 18 mai 2012, 13:19
Papa, UniCredit: Ieşirea Greciei din zona euro nu ar avea un impact major asupra României

Papa a insistat însă că ieşirea Greciei din zona euro nu reprezintă unul din scenariile de bază luate în calcul de grup.

„Ştiu ce a facut BNR în ultimii ani. Chiar dacă ceva se întamplă cu Grecia şi ţara iese din zona euro – ceea ce s-ar putea întâmpla mâine, dar nu cred – nu mă aştept ca acest lucru să aibă un impact major asupra României, deoarece bancile elene (prezente în România – n.r.) sau instituţiile de credit deţinute de bănci elene sunt bănci locale care într-un fel sunt protejate de autoritatea de reglementare”, a declarat oficialul UniCredit.

El crede că impactul la nivelul Europei Centrale şi de Est ar fi unul limitat.

„Dacă ar trebui să fiu ingrijorat, ar fi mai mult pentru România, Bulgaria şi Serbia, din cauza prezenţei mai importante a băncilor elene”, a adăugat Papa.

În România sunt prezente şase bănci greceşti, respectiv EFG Eurobank (prin Bancpost), Alpha Bank, Piraeus Bank, National Bank of Greece (Banca Românească), Emporiki Bank (deţinută de Credit Agricole) şi ATEBank.

Băncile elene deţin circa 13% din totalul activelor sistemului bancar românesc.

Oficialul UniCredit spune că părăsirea uniunii monetare de către Grecia ar putea crea însă ceva probleme în relaţiile comerciale ale României cu Grecia.

„Ar putea exista nişte probleme în privinţa relaţiilor comerciale dintre cele două ţări, dar strategia (UniCredit, n.r.) nu se va schimba”, a spus Papa.

Exporturile României către Grecia au totalizat anul trecut 611 milioane de euro, în creştere cu 8,7% faţă de anul precedent, în timp ce importurile au scăzut cu 5,8%, la 594 milioane de euro. Fluxurile comerciale pe relaţia cu Grecia reprezintă însă doar 1,3% din exporturile României şi 1,1% din importuri.

Referindu-se la activitatea UniCredit în România, Papa a afirmat că subsidiara este profitabilă şi are una dintre cele mai bune evoluţii la nivelul sistemului bancar.

„Avem încredere deplină în conducere, în directorul general, Răsvan Radu”, a spus oficialul UniCredit.

Comisarul european pentru Comerţ, Karel de Gucht, a afirmat într-un interviu publicat vineri că Banca Centrală Europeană (BCE) şi Comisia Europeană pregătesc un plan de urgenţă pentru situaţia în care Grecia va părăsi zona euro.

Declaraţia reprezintă prima confirmare din partea unui oficial european că instituţiile UE se pregătesc pentru eventuala ieşire a Greciei din zona euro.

Zvonurile şi speculaţiile privind acest scenariu au inundat presa internaţională, pe fondul impasului politic care ameninţă să împingă statul elen în afara blocului monetar.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...