Papa, UniCredit: Reglementarea, justiţia, taxele şi politicul sunt obstacole importante în ECE

Reglementarea, sistemul juridic, taxele şi factorii de natură politică sunt obstacole importante pentru mediul de afaceri din Europa Centrală şi de Est, deşi acesta s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimii ani, apreciază directorul diviziei CEE a grupului italian UniCredit, Gianni Franco Papa.
Economica.net - vin, 18 mai 2012, 11:29
Papa, UniCredit: Reglementarea, justiţia, taxele şi politicul sunt obstacole importante în ECE

„Privit în ansamblu, mediul de afaceri s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimii ani, dar reglementarea, sistemul juridic, taxele şi factorii de natură politică sunt consideraţi obstacole suficient de importante pentru mediul de afaceri din CEE”, explică Papa, citat într-un comunicat al băncii privind creditarea companiilor în Europa Centrală şi de Est.

Ca urmare a crizei din 2008, regiunea a trecut printr-o mare schimbare în structura fluxurilor de capital, notează UniCredit, iar investiţiile de portofoliu sunt acum dominante în ECE, în vreme ce fluxurile de investiţii străine au fost doar parţial recuperate în comparaţie cu alte pieţe emergente, precum cele din America Latină sau Asia, şi rămân sub nivelul pre-criză.

„În general, tendinţa se îndreaptă mai mult spre atragerea unui capital pe termen scurt, mai degrabă decât a unuia pe termen mediu şi lung. Promovarea competitivităţii rămâne o provocare cheie pentru regiunea ECE, care pe o parte încă profită de costurile de producţie mai favorabile decât cele ale Uniunii Europene 15, în contextul unei productivităţi medii încă scăzute”, se arată în analiza UniCredit.

Banca notează că finanţarea sectorului corporativ în Europa Centrală şi de Est evoluează bine, însă o performanţă diferenţiată între ţări va persista probabil în decursul următoarelor luni. Aceasta este una dintre concluziile cheie ale unei recente analize desfăşurate pe zona Corporate în Europa Centrală şi de Est, realizată de departamentul de Planificare Strategică pentru Polonia & CEE al UniCredit. Economiile mai mari, precum Turcia şi Rusia, au înregistrat o creştere puternică, de două cifre, în ceea ce priveşte cererea pentru împrumuturi comerciale până în februarie 2012, în timp ce în ţările mai mici, precum cele Baltice, finanţarea corporativă este slabă, cu volume aflate în scădere.

„Datele firmelor sugerează o relaţie pozitivă puternică între creditul bancar şi investiţii, în special în faza de redresare, confirmând că disponibilitatea creditului este o pre-condiţie esenţială pentru revigorarea creditării pe termen lung. În acelaşi timp, nu trebuie neglijat rolul important al factorilor de cerere. Dovezile empirice indică de asemenea că reducerea activităţilor de investiţii a fost mai amplă în cazul sectoarelor care au înregistrat o dinamică accelerată sau un boom al creditării, cum a fost cazul în ţări precum Bulgaria şi România în perioada de dinaintea crizei”, se mai arată în comunicatul grupului italian.

Ca urmare a crizei din 2008, regiunea ECE a trecut printr-o mare schimbare în structura fluxurilor de capital. Investiţiile de portofoliu sunt acum dominante în ECE, în vreme ce fluxurile de investiţii străine au fost doar parţial recuperate în comparaţie cu alte pieţe emergente, precum cele din America Latină sau Asia şi rămân sub nivelul pre-criză. În general, tendinţa se îndreaptă mai mult spre atragerea unui capital pe termen scurt, mai degrabă decât a unuia pe termen mediu şi lung. Promovarea competitivităţii rămâne o provocare cheie pentru regiunea ECE, care pe o parte încă profită de costurile de producţie mai favorabile decât cele ale Uniunii Europene 15, în contextul unei productivităţi medii încă scăzute.

Fabio Mucci, director de planificare strategică Polonia & CEE la UniCredit, spune că reducerea disponibilităţii creditelor în momentele de criză a condus la o substituţie vizibilă în ceea ce priveşte resursele de finanţare şi implementarea unor măsuri de reducere a costurilor.

Astfel, multe companii au înlocuit creditele bancare cu refinanţările de la societăţile-mamă şi, într-o mai mică măsură, cu emisiunile de obligaţiuni. Companiile care au experimentat o reducere masivă privind acordarea creditelor pe perioada crizei sunt aceleaşi care au înregistrat o ajustare puternică a costurilor de personal pentru a-şi depăşi problemele de lichiditate. În urma crizei, activităţile de investiţii în sectoarele cu cel mai mare leverage au rămas substanţial în urma celor mai puţin dependente.

„După cum arată ultimele date despre climatul de afaceri, opinia companiilor în ceea ce priveşte mediul de afaceri în viitor s-a îmbunătăţit. Cu toate acestea, evoluţia acestui sector în Europa Centrală şi de Est a fost uşor negativă în primul trimestru al anului din cauza unei cereri externe mai reduse. Vor persista elemente importante de diferenţiere, având în vedere că indicatorii pe termen scurt arată o creştere fragilă în special în SEE. În afara de acest lucru, sectoarele ciclice şi-au pierdut din elan de la începutul lunii ianuarie. Singura excepţie este reprezentată de sectorul maşinilor şi echipamentelor, care beneficiază de o cerere constantă pe piaţa din China”, a adăugat Gianni Franco Papa.

Conform unui sondaj UniCredit, efectuat pe mai mult de 12.000 de companii din 16 ţări din ECE, disponibilitatea băncilor de a oferi o finanţare suficientă s-a îmbunătăţit pe parcursul anului 2011 în contextul unei cereri scăzute.
„Pe o scară de la 1 la 5, unde 5 este nota maximă, subiecţii au cotat banca, în 2011, cu o notă medie de 3.77, comparativ cu 3.67 în anul anterior. În orice caz, într-un sondaj complementar, majoritatea întreprinderilor au raportat o înăsprire a condiţiilor pentru acordarea de credite în 2011, costul de credit şi cerinţele de colateral fiind considerate obstacolele principale pentru accesul la credit. Factorii cu privire la cerere joacă de asemenea un rol important, întrucât 44% dintre companii au declarat «nu am nevoie» printre principalele motive de a nu aplica pentru un credit”, potrivit sursei citate.

UniCredit arată că segmentul corporativ rămâne cel mai atractiv segment de afaceri în ECE întrucât nivelul de îndatorare este sub media ţărilor din Europa Occidentală, cu un potenţial neexploatat în special în domeniul afacerilor transfrontaliere. Creditele corporative reprezintă în zona euro aproximativ 50% din PIB-ul regional, în vreme ce în Turcia însumează 32%, în Rusia 28%, iar în Cehia 21%.

UniCredit susţine dezvoltarea afacerilor transfrontaliere şi operaţiunile companiilor prin intermediul reţelei sale extinse de bănci locale în ECE şi prin finanţare directă de către filialele sale din Europa de Vest în ţările terţe. Peste 1.650 de specialişti deservesc aproximativ 4.500 de clienţi germani şi între 2.000 şi 3.000 de clienţi austrieci şi italieni care au activităţi in ECE.

Aceştia au consolidat o cunoaştere aprofundată a pieţelor locale din CEE şi o expertiză a produsului bancar global, valorizate pe hub-urile din Londra, Munchen şi Viena. Afacerile transfrontaliere reprezintă un pilon-cheie al strategiei UniCredit pentru clienţii corporativi, fapt confirmat de performanţa superioară a băncii în deservirea clienţilor internaţionali. Făcând referire la ultimul indice de satisfacţie a clienţilor, toate segmentele UniCredit au performanţe mai bune decât următorul concurent la nivel mondial, cel mai mulţumit grup de clienţi fiind reprezentat de clienţii internaţionali.

Te-ar mai putea interesa și
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat vineri secretarul......
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...