Paradox pe piaţa muncii: fabricile fac angajări masive, dar nu găsesc suficienţi candidaţi. De ce

Producţia este domeniul cu cele mai multe locuri de muncă disponibile în primul semestru din 2015. Companiile din ţară sunt avide să facă angajări în fabrici, dar nu găsesc suficienţi candidaţi potriviţi. Ori nu avem candidaţi disponibili în zonele în care sunt localizate unele fabrici, ori dacă avem candidaţi eligibili, nu sunt dispuşi să accepte ofertele angajatorilor din cauza: volumului mare de muncă, programului în schimburi, uneori şi la sfârşit de săptămână, efortului fizic pe care îl presupune postul, transportului până la muncă. 
Cristina Şomănescu - Dum, 05 iul. 2015, 21:03
Paradox pe piaţa muncii: fabricile fac angajări masive, dar nu găsesc suficienţi candidaţi. De ce

Producţia e domeniul care a înregistrat cel mai mare volum de recrutări în prima jumătate a anului, ne-au spus consultanţii Manpower. De trei trimestre încoace, companiile din producţie au continuat să facă angajări, a arătat şi studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, reprezentativ la nivel naţional.

Recrutorii Manpower, jucător de top din piaţa locală de profil, au explicat pe larg, într-un interviu acordat ECONOMICA.NET ce profiluri de candidaţi caută angajatorii din producţie, cum sunt ofertaţi candidaţii eligibili, şi de ce multe dintre posturile ofertate rămân neocupate.

Cele mai multe posturi vacante sunt cele operaţionale, în producţia propriu-zisă, ne-au spus recrutorii Manpower.

Oferta de muncă din producţie cuprinde personal calificat (ingineri, maiştri, specialişti în achiziţii, planificarea sau administrarea producţiei, personal tehnic şi de mentenanţă) şi personal necalificat, atât pentru producţie, cât şi pentru logistic şi depozitare.

De ce rămân neocupate multe dintre locurile de muncă ofertate de angajatorii din producţie

Locurile de muncă din producţie au, în general, între cinci şi 10 aplicanţi pe post (pentru un post sunt disponibile mai multe locuri de muncă), însă doar jumătate dintre aceştia întrunesc calităţile şi competenţele cerute de angajatori, ne-au spus recrutorii Manpower. Iată câteva explicaţii ale acestui paradox pe piaţa muncii:

– Numărul mic de candidaţi cu expertiza căutată de angajatori pentru unele posturi ofertate; în anumite zone, oferta de muncă depăşeşte bazinul local de recrutare. 

„Numărul redus de aplicanţi se explică, pe de-o parte, prin plaja redusă de candidaţi cu pregătirea şi experienţa cerută de angajatori şi, în anumite zone, precum regiunea Centru, prin o ofertă de locuri de muncă mai mare decât numărul de candidaţi disponibili. În acest context, angajatorii sunt preocupaţi de riscul fluctuaţiei de personal către noi competitori sau concurenţi care-şi cresc forţa de muncă, mai ales în industrii care oferă pachete mai generoase„, a spus pentru ECONOMICA.NET Andreea Zăgărin, consultant recrutare la agenţia Manpower Sibiu.

Muncă multă şi în schimburi, durata navetei până la fabrică sunt criteriile din cauza cărora unii dintre candidaţii eligibili decid să refuze ofertele de muncă în producţie.

Specificul activităţii, programul în schimburi, cu potenţială încărcare în weekend, volumul mare de activitate şi efortul fizic sunt unele dintre motivele pentru care candidaţii eligibili, căutaţi de angajatorii din producţie, refuză ofertele de angajare disponibile pe piaţă. Mai mult, transportul şi durata navetei până la sediul fabricii descurajează pe unii dintre potenţialii candidaţi eligibili care aleg să refuze oferta angajatorului, a adăugat recrutorul Andreea Zăgărin.

Avem deficit de tehnicieni şi operatori CNC cu expertiză înaltă. Profilurile profesionale căutate de angajatori pentru aceste posturi (şi nu numai) sunt complexe şi recrutorii le găsesc la un număr foarte mic de candidaţi, mai mic decât posturile disponibile pe piaţă.

Mai există şi un deficit real de talente, numărul candidaţilor cu anumite calificări sau anumite tipuri de experienţă fiind foarte restrâns. Cele mai mari dificultăţi apar la recrutarea tehnicienilor şi operatorilor CNC, a spus pentru Economica.net George Păunescu, managerul agenţiei Manpower Craiova.

Oameni cu studii nerelevante şi care nu ştiu să facă calcule aritmetice elementare sunt interesaţi de posturile refuzate de candidaţii eligibili.

Angajatorii atrag atenţia şi asupra lipsei cunoştinţelor tehnice minimale ale celor care totuşi aplică pentru posturile deschise în producţie (calcule aritmetice simple, efectuarea de măsurători, diferenţierea între forme geometrice etc.), ne-a mai spus Andreea Zăgărin.

„Există mulţi aplicanţi cu studii superioare sau studii medii nerelevante care candidează pentru un post în producţie, doar pentru că au nevoie de un loc de muncă. Este o motivaţie riscantă pentru angajatori, probabilitatea ca angajatul să renunţe la locul de muncă când realizează că nu este ceea ce îşi doreşte fiind ridicată”, a spus pentru Economica.net George Păunescu.

Concret, cum ofertează angajatorii candidaţii din producţie

Pachetul salarial oferit de angajatori diferă funcţie de post, de regiunea în care e localizată fabrica, şi de domeniul de producție în care se face angajarea, iar pentru acelaşi post intervalul salarial oferit este destul de larg.

Posturi disponibile în producţie Salarii net lunare oferite în 2015
Operator producţie/operator linie de producţie 750 lei – 1.800 lei
Stivuitorist 900 lei – 1.800 lei
Ambalator 750 lei – 1.400 lei

Technician/mecanic utilaj

1.200 – 3.500 lei

Montator subsansamble 800 lei – 1.500 lei
Operator CNC 900 lei – 3.000 lei

Sursă informaţii: Manpower pentru ECONOMICA.NET.

De regulă, cele mai marii salarii din producţie se oferă în zona Bucureşti şi Ilfov, iar cele mai mici – în zona de Sud-Vest, ne-au spus recrutorii Manpower.

În multe situaţii, pachetul include, pe lângă salariu, şi o serie de beneficii: tichete de masă, transport (asigurat de companie pe anumite rute sau decontat), abonamente medicale private, prime pentru performanţă sau calitate. Unele companii asigură angajaţilor şi o masă caldă.
Companiile din industria auto oferă cele mai multe şi diversificate beneficii din producţie.
Tichetele de masă şi transportul sunt cel mai des întâlnite beneficii oferite în domeniul producţiei, indiferent de tipul acesteia, au mai spus recrutorii Manpower pentru Economica.net.

Profilul candidatului căutat în producţie: are studii medii, experienţă relevantă şi dovedeşte stabilitate în traseul profesional.

„În general, pentru posturile acestea sunt preferaţi candidaţii cu studii medii, cu experienţă relevantă, care ştiu să lucreze în echipă şi dau dovadă de seriozitate şi motivaţie. Angajatorii se orientează spre candidaţi care dau dovadă de stabilitate în parcursul profesional anterior” a spus pentru ECONOMICA.NET Iulian Smaranda, consultant recrutare la agenţia Manpower Bucureşti.
Din perspectiva angajatorului, candidatul ideal este pregătit în domeniul tehnic, experimentat, motivat să lucreze pe postul respectiv şi capabil să respecte reguli şi norme de producţie, iar diferenţierea între candidaţii cu profiluri similare ca pregătire şi experienţă se face la nivelul motivaţiei şi personalităţii candidaţilor, a spus George Păunescu, managerul agenţiei Manpower Craiova, pentru Economica.net.

Concret, pentru operatorii de linie de producţie, studiile medii tehnice reprezintă un avantaj la angajare, dar nu sunt obligatorii, şi sunt acceptaţi şi candidaţi fără experienţă sau cu mai puţin de şase luni de experienţă. Contează însă disponibilitatea la programul în trei sau patru schimburi şi deschiderea spre lucrul în weekend atunci când volumul de comenzi necesită ore suplimentare care sunt plătite.

Aceleaşi exigenţe sunt valabile şi pentru rolurile de ambalator şi montator subasanamble, cu precizarea că pentru aceste posturi candidaţii eligibili trebuie să aibă şi minimum un an experienţă în producţie.

Pentru stivuitorişti, sunt obligatorii la angajare autorizaţia ISCIR valabilă, minimum un an experienţă şi stabilitatea profesională.

În cazul operatorilor CNC, angajatorii caută absolvenţi de studii medii cu profil tehnic, care au circa cinci ani experienţă relevantă în acest post, care au cunoştinţe specifice postului (spre exemplu, de prelucrare prin aşchiere), experienţă în utilizarea aparatelor de măsură şi control, noţiuni de desen tehnic şi cel puţin cunoştinţe elementare de limbă engleză.

Pentru tehnicieni sau mecanici de utilaj, angajatorii caută candidaţi cu studii tehnice medii sau superioare – Mecanică, Electromecanică, Mecatronică, Construcţii maşini –, care au cunoştinţe de pneumatic, hidraulică, electric sau mecanică şi care au lucrat cel puţin trei ani în domeniu. Angajatorii caută cu precădere candidaţi care dovedesc stabilitate la locurile de muncă anterioare, seriozitate şi simţul răspunderii, precum şi cunoştinţe medii de engleză (şi uneori de limba germană).

Te-ar mai putea interesa și
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase. Totodată, accesarea laptopurilor, a......
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea ...
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...