1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 4 º

Companii

Paradoxul Bucureştiului: spaţii comerciale multe în zone cu putere de cumpărare mică

Dezvoltatorii nu par a fi ţinut cont de puterea de cumpărare a bucureştenilor atunci când au ales să construiască într-un sector sau altul al Capitalei. Regiunile unde locuiesc cei mai bogaţi dintre bucureşteni nu au şi cele mai multe spaţii comerciale. 

26 oct, 2014 | | ECONOMICA.net

Bucureştiul este cea mai mare capitala din Estul şi Centrul Europei din punct de vedere al numărului de locuitori, dar este în urma principalelor capitale din regiune din punct de vedere al stocului modern de retail, se arată într-un studiu realizat de compania de consultanţă DTZ Echinox. Mai mult, se poate observa o dezvoltare inegală pe cartiere a spaţiilor comerciale moderne, astfel că, în unele sectoare din Bucureşti, stocul spaţiilor de retail este de până la 5 ori mai mic decât în zonele mai dezvoltate din acest punct de vedere. Coroborând cu situaţia populaţiei din punct de vedere al veniturilor, reiese că dezvoltatorii au luat în calcul alte criterii atunci când au decis unde să investească. 

Unde sunt cele mai puţíne magazine

Potrivit datelor DTZ, sectorul cu cea mai mică suprafaţă a stocului modern de retail este 2, unde sunt disponibili doar 45.500 de metri pătraţi ( 132 de mp la o mie de locuitori), concentraţi în Esplanada (32.000 de mp) şi Intercora Mihai Bravu (13.500 de mp).  Sectorul 2 nu este însă şi cel mai sărac din punct de vedere al venitului mediu pe cap de locuitor. Aici, venitul mediu pe cap de locuitor, calculat în urma  aplicării DTZ Echinox Retail Metrics, este de 589 de euro, la fel ca în sectorul 3 al capitalei şi peste venitul mediu din sectorul 5, care este cel mai mic. 

Spre comparaţie, în sectorul 6, unde regăsim acelaşi venit mediu ca în sectorul doi, sunt disponibili 232.000 de metri pătraţi, adică de aproximativ cinci ori mai mult. De altfel, 6 este sectorul cu cel mai mare stoc modern de retail şi unde s-au construit nu mai puţin de cinci centre comerciale moderne, respectiv Afi Palace Cotroceni (76.000 de mp), Militari Retail Park (51.500 mp), Plaza România (48.000 de mp), Cora Lujerului (23.500 de mp), Carrefour Orhideea (17.000 mp) şi Fashion House Outlet (14.000 de mp).

Sectorul cu cei mai puţini bani 

Din punct de vedere al puterii de cumpărare, sectorul 5 este cel mai problematic, cu un venit mediu pe cap de locuitor de 546 de euro pe lună. Aici, stocul de retail modern disponibil este însă de 67.000 de metri pătraţi, adică mai mult decât în sectorul 3. Cel mai mare centru comercial din sectorul este Vulcan Value Center, inaugurat în toamna acestui an, cu 27.000 de mp, Liberty Center (26.000 de mp) şi Cora Alexandriei (14.000 de mp).

În sectorul 3, stocul de spaţii comerciale disponibile se ridică la 176.000 de mp, în contextul unui venit mediu pe cap de locuitor de 580 de euro pe lună, mai puţin decât se regăseşte în sectorul 4 (630 de euro pe lună) unde stocul de retail este de 153.000 de metri pătraţi.

Sectorul cel mai bogat

Sectorul 1 al Capitalei are cea mai mare densitate a spaţiului comercial la mia de locuitori, respectiv 1.014, dar şi populaţia cu cele mai mari venituri-797 de euro pe cap de locuitor. Din punct de vedere al suprafeţei totale, este însă pe poziţia a doua, cu o suprafaţă a stocului disponibil de 228.500 de mp. Aici cumpărătorii pot alege între Băneasa Shopping City, Băneasa Retail Park, Colosseum Retail Park şi Promenada.

Unde vor apărea cele mai multe magazine

Potrivit Mihaelei Galatanu, Research Specialist DTZ Echinox ,, anul viitor situaţia începe să se echilibreze, odată ce stocul modern de retail din capitală va atinge pragul de 1 milion de mp. De altfel, volumul livrărilor anunţat în Bucureşti pentru 2015 este cel mai ridicat din regiune’’.

Astfel, 2015 este anul în care este programată deschiderea Mega Mall, în sectorul 2 al Capitalei. Dezvoltat de Nepi, mall-ul va avea o suprafaţă de 72.000 de mp. Totodată, tot în 2016 se va deschide şi Auchan Tricodava, un centru comercial de 21.000 de metri pătraţi amplasat în sectorul 6. De asemenea, în 2016 se va deschide Park lake Plaza, un mall de 69.000 de mp în sectorul 3 al capitalei.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO