Paradoxul de la Drumuri: 12 posturi ocupate din 100 scoase la concurs, deşi se oferă salarii mai mari ca în privat

CNADNR a scos la concurs peste 100 de posturi anul acesta, însă doar 12 au fost ocupate, potrivit reprezentanţilor companiei. Asta deşi pentru unele posturi se oferă salarii mai mari decât în privat. Cum se explică paradoxul din acest cuib de "bugetari de lux"?
Economica.net - joi, 22 sept. 2016, 21:03
Paradoxul de la Drumuri: 12 posturi ocupate din 100 scoase la concurs, deşi se oferă salarii mai mari ca în privat

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a scos la concurs anul acesta, începând cu data de 19 aprilie, peste 100 de posturi, potrivit datelor de pe site-ul propriu.

Pentru o parte dintre posturi, salariile sunt chiar mai mari decât în mediul privat, după cum susţin oficialii de la Drumuri.

Cu toate acestea, doar 12 posturi dintre cele scoase la concurs au fost ocupate până în septembrie. Astfel, reprezentanţii CNADNR vor să reia campania de recrutare demarată încă din primăvară.

Mai mult de jumătate dintre posturile scoase la concurs au fost pentru ingineri. Concurenţa pentru aceste posturi nu a depăşit însă 4 candidaţi/loc, iar mulţi dintre cei care s-au înscris au fost respinşi.

Contactat de către ECONOMICA.NET, specialistul în recrutare George Butunoiu explică acest paradox prin slaba promovare a posturilor scoase la concurs. „N-au ştiut să facă cum trebuie procesul de recrutare. Puteau să aibă mii de candidaţi”, consideră Butunoiu.

La rândul său, profesorul Nicolae Boţu, de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi, explică situaţia prin numătul tot mai mic de specialişti precum şi prin slaba pregătire a celor care ies de pe băncile facultăţilor de profil.

„Nivelul de pregătire este din ce în ce mai slab pentru că şi cadrele didactice sunt din ce în ce mai slab pregătite”, apreciază profesorul universitar. În opinia sa, situaţia este generată şi de lipsa cercetării şi a efectuării de practică de specialitate.

Pe de altă parte, voci din domeniu consideră că specialiştii nu se îngrămădesc să se angajeze la CNADNR din cauza imaginii nu tocmai bune a companiei. Iar faptul că aceasta este luată în vizor de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) ar îndepărta şi mai mult potenţialii candidaţi.

CNADNR este una dintre cele mai mari companii ale statului, cu circa 6.000 de angajaţi, ce au salarii peste medie. Astfel, 5.300 de angajaţi care lucrează în cele şapte subunităţi pentru întreţinerea drumurilor au salarii medii de 2.200 de lei, în vreme ce şefii de la Bucureşti – reuniţi în cadrul subunităţii CNADNR Central – câştigă, în medie, 5.000 de lei, potrivit unor date de la Sindicatul Drumarilor „Elie Radu”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...