Mega Image este vizitat mai rar decât chioşcul de la colţ. Cel mai des căutat de clienţi este un magazin german

Cu o expansiune fulminantă în ultimii doi ani, Mega Image, cel mai mare operator de supermarketuri din România, a ajuns la peste 400 de magazine la nivel naţional. Cu toate acestea, potrivit unui studiu de cercetare, doar 26% dintre români merg cel mai des la Mega Image. La chioşc ajung cel mai des peste 30% dintre români.  
Alina Stanciu - joi, 12 mart. 2015, 10:45
Mega Image este vizitat mai rar decât chioşcul de la colţ. Cel mai des căutat de clienţi este un magazin german

Retailerul belgian Delhaize Group, operatorul supermarketurilor Mega Image şi al magazinelor de proximitate Shop&Go, a deschis în ultimii doi ani pe bandă rulantă ajungând acum la 411 unităţi.

Decizia lor pare să nu fie validată de consumatori, lanţul fiind pe poziţia a-13-a într-un clasament al magazinelor vizitate cel mai des în ultimii ani. Astfel, potrivit studiului CAWI-Bus realizat de compania de cercetare Exact Cercetare și Consultanță, 27% dintre românii chestionaţi au răspuns că au vizitat cel mai des Mega Image în ultimele 12 luni, procentul fiind mai mic decât în cazul celor care au optat pentru chioşcuri, magazine tradiţionale cu servire la tejghea, minimarketuri sau supermarketuri de cartier (câte 31%).

La polul opus se află Kaufland, operatorul celui mai mare lanţ de hipermarketuri din România, care conduce clasamentul celor mai des vizitate magazine în ultimele 12 luni cu un procent de 81% dintre respondenţi. Următoarele două locuri sunt ocupate de Lidl și Auchan, cu 77% și, respectiv, 65%.

Privind spre magazinele vizitate cel puțin o dată în ultima lună, tot Kaufland ocupă prima poziție (62%). Lidl se situează pe cea de-a doua, cu 54%, urmat de Auchan, cu 40%. De asemenea, aceleași 3 branduri se regăsesc și în clasamentul magazinelor vizitate cel mai des în ultima lună: Kaufland – 24%, Lidl – 14%, Auchan – 10%. Întrebați care este magazinul din care au făcut ultima dată cumpărături de produse alimentare, băuturi, produse de îngrijire personală, produse de uz casnic, țigări sau cafea, se remarcă orientarea românilor din mediul urban către aceleași 3 hypermarketuri: Kaufland (24%), Lidl (15%), Auchan (11%).

Atunci când s-au orientat către magazinul din care au făcut ultima dată cumpărături, românii au ținut în primul rând cont de prețurile convenabile: 87%. Calitatea produselor este de asemenea foarte importantă (86%), ca de altfel și varietatea produselor proaspete (84%). Acest ultim factor nu este la fel de important însă pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18-29 de ani (75%, cu 9% mai puțin comparativ cu media națională), în timp ce pentru persoanele cu vârste cuprinse între 40-60 de ani acesta contează în proporţie de 90% (cu 6% peste media națională și 15% peste procentul înregistrat în rândul tinerilor). 

Care ar putea fi explicaţia

După cum s-a putut observa până acum, Mega Image s-a concentrat pe zona Capitalei şi zonele limitrofe, astfel că, deşi are peste 100 de magazine în plus faţă de Profi, al doilea ca număr de magazine cu suprafaţă medie, brandul este prezent în doar 7 judeţe ale ţări. Profi, care operează acum 283 de magazine, este prezent în 134 de localităţi din 40 de judeţe ale ţării, ceea ce explică prezenţa în acest clasament pe poziţia a şasea, cu un procent de 44% dintre repondenţi. 

Potrivit studiului, cei mai mulți români (47%) au făcut ultima dată cumpărături în urmă cu 2-3 zile, atunci când ne referim la produse alimentare, băuturi, produse de îngrijire personală, produse de uz casnic, țigări sau cafea. Un procent de 28 % susțin însă că au cumpărat astfel de produse și mai recent (1 zi). 

Ce cumpără românii

La ultima vizită efectuată în magazin, românii au optat pentru fructe și/sau legume (75%), produse lactate (64%), produse de panificație (61%), dulciuri și/sau deserturi (47%) și băuturi non-alcoolice (47%). „Analizând comportamentul de cumpărare în ceea ce privește categoria lactatelor, au fost constatate diferențe semnificative atât pe categorii de vârstă, cât și venit personal”, declară Ioana Bogus, Client Service Manager Exact Cercetare și Consultanță. “Astfel, tinerii cu vârste cuprinse între 18-29 ani au optat cu ocazia ultimelor cumpărături făcute în procent mai mic pentru lactate (54% / vs / 64% media națională), în timp ce persoanele între 40-60 de ani au fost mult mai orientate spre această categorie de produse (73% / vs / 64% media națională). Cei cu un venit personal de peste 2000 lei au achiziționat de asemenea lactate în procent de 73% la ultima vizită în magazin, cu 11% peste media națională”, mai adaugă Ioana Bogus.

Cât cheltuiesc românii la cumpărături

Cu ocazia ultimelor cumpărături realizate, cei mai mulți români au cheltuit între 50-100 de lei, 26% dintre românii din mediul urban au alocat un buget cuprins între 50-100 de lei ultimelor cumpărături realizate, în timp ce 25% dintre ei – un buget cuprins între 100-200 de lei. 18% dintre cumpărători au avut la dispoziție sume mai mici, situate între 25-50 de lei, iar 11% sume mai ridicate, cuprinse între 200-300 de lei. Doar 8% dintre orășeni au cheltuit la ultima vizită în magazin peste 300 de lei.

Suma cheltuită însă în medie cu ocazia ultimelor produse alimentare cumpărate, băuturi, produse de îngrijire persoanală, produse de uz casnic, țigări sau cafea este de 137,2 lei.

Studiul  CAWIBUS-ului este realizat cu o frecvență lunară de Exact Cercetare și Consultanță. Universul cercetării a fost reprezentat de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, rezidente în mediul urban și utilizatoare de internet. Volumul eșantionului a fost de 1033 respondenți, dintre care 991 își fac cumpărăturile necesare gospodariei singure sau împreună cu cineva. Respondenții au fost selectați din panelul Exact Cercetare și Consultanță, care conține 43.000 de respondenți, chestionarul fiind administrat via internet.

Fondat în 1995, Mega Image este cel mai mare lanţ de supermarketuri din România cu o reţea ce cuprinde în prezent 410 magazine în Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Braşov, Târgovişte şi alte oraşe din ţară, sub mărcile Mega Image (200), Shop&Go (208), AB COOL FOOD (1), Mega Drive (1). 

Te-ar mai putea interesa și
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, după ştirile că Israelul a atacat Iranul, intensificând îngrijorările......
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...