Paradoxul OUG Vâlcov-Teodorovici: Populaţia va plăti în facturile de electricitate inclusiv gaz scump rusesc

Centralele electrice pe gaze de la Brazi şi Iernut vor fi obligate să folosească un preţ mai mare pentru gazele folosite pentru producţia de electricitate şi chiar să "ardă" gaze ruseşti, mai scumpe. O parte din energia produsă aici mai scump din cauza OUG 114 va fi plătită de populaţie, prin mecanismul de reglementare cauzat tot de celebra Ordonanţă.
Mihai Nicuţ - lun, 04 feb. 2019, 19:48
Paradoxul OUG Vâlcov-Teodorovici: Populaţia va plăti în facturile de electricitate inclusiv gaz scump rusesc

Petrom şi Romgaz, cele două companii care extrag gaze din România, şi care au şi unităţi proprii de generare de energie electrică, vor fi obligate şi ele să vândă, în perioada 1 martie-31 decembrie, energie electrică, la preţuri şi cantităţi impuse de stat consumatorilor casnici pe piaţa reglementată.

Prevederea apare chiar în Ordinul ANRE nr 10/2019, publicat în Monitorul Oficial la data de 1 februarie, care aprobă metodologia de stabilire a preţului energiei electrice vândute de producători pe bază de contracte reglementate şi a cantităţilor de energie electrică din contractele reglementate încheiate de producători cu furnizorii de ultimă instanţă.
Astfel, în metodologie, se arată clar că obligaţia de vânzare de energie în sistem de reglementat se aplică şi „pentru producătorii care deţin/exploatează comercial unităţi/grupuri dispecerizabile termoenergetice.

Prevederea vizează clar Petrom şi Romgaz, care operează centralele electrice pe gaze de la Brazi şi Iernut. Ele vor fi obligate să livreze energie pe piaţa reglementată, la preţ de cost plus profit reglementat de 5%, iar cantitatea va fi decisă de ANRE.

Cantitatea va depinde de necesarul de consum estimat de cei patru furnizori de ultimă instanţă pentru consumatorii de pe piaţa reglementată, dar şi de cantităţile de energie disponibile (necontractate în trecut cu livrare în acest an) ale Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Iar acest lucru conduce la o creştere a costului centralelor electrice pe gaze, pe baza unui mecanism pe care îl vom explica mai jos.

Petrom şi Romgaz folosesc o parte din gazele extrase din România, pentru producţia de energie electrică în cele două centrale. Ele folosesc însă gazele la preţul de cost, situaţie care se schimbă însă după apariţia OUG 114, iar costul centralelor creşte semnificativ, din două motive.

Primul este că OUG 114 impune un preţ fix de vânzare a gazelor naturale din producţia internă, la 68 de lei/MWh, mult mai mare decât costul de producţie. Gazul va intra aşadar în centrale la acest preţ, pentru că nu se poate legal mai jos, situaţie explicată de directorul Romgaz, care a spus foarte clar că centrala actuală de la Iernut nu rezistă în piaţă la acest preţ al gazelor (costul este de 38 de lei).

In detaliu, aici:

OUG 114 ar putea opri producţia de energie electrică a Romgaz, din cauza preţului fix la gaze

Al doilea motiv, despre care doar se intuia, devine însă realitate, fiind confirmat de surse apropiate reglementatorului: cele două companii vor avea obligaţie de achiziţie de gaz de import, care va fi folosit, în coş cu gazul din producţia internă, în centrale pentru producţia de energie electrică. Procentul va fi decis de ANRE, şi va depinde de consum şi de importurile totale de gaze (în general România importă într-un an cam 10% din consum), dar preţurile de import sunt evident mai mari. Potrivit datelor BRM, dacă în decembrie preţul gazului intrern a fost de 95 de lei/MWh, pe bursă, pentru coşul inten-import a fost de 112 lei. Singura sursă de import pentru România este Gazprom, care livrează gaze în România prin intermediul furnizorilor agreaţi WIEE şi Conef.

Citeşte şi:

Centralele pe gaz au fost principala sursă de producţie de energie electrică în timpul grevei minerilor

„Petrom și Romgaz vor avea obligaţie de a cumpara gaz din import pentru consumul lor la Brazi și Iernut. La stabilirea preţurilor pentru ei, va fi recunoscut costul gazului de import”, au confirmat sursele noastre.
Aşadar, din cauza celebrei OUG, energia electrică produsă la Brazi şi Iernut va fi mai scumpă, iar o parte din ea va fi livrată consumatorilor casnici care vor avea preţuri reglementate.

Şi nu trebuie uitat nici că, tot ca efect al Ordonanţei, importurile de gaze sunt deja mai scumpe, pentru că furnizorii Gazprom au transferat deja în preţul către clienţii români celebra taxă de 2% pe cifra de afaceri, după cum puteţi citi aici:

Efectul pervers al OUG 114: WIEE, firma care aduce gaz rusesc în România, anunţă clienţii că le-a scumpit deja gazele cu 2% – surse

 

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...